Якісна практична підготовка складова мотивації до навчання першокурсників ННІ лісового і садово-паркового господарства

23 жовтня 2023 року

«Важкі часи народжують сильних людей.
Сильні люди створюють хороші часи.
Хороші часи народжують слабких людей.
Слабкі люди створюють важкі часи».
Платон

    В сучасних реаліях це звучить досить амбіційно. В умовах збройної агресії московії, студенти 1 курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства усвідомлюють важливість очного навчання, особливо для набуття практичних навичок, як основи майбутньої успішної професійної кар’єри.
Зокрема, нещодавно першокурсники спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» на практичному занятті з дисципліни «Образотворче мистецтво» опрацьовували цікаву тему: «Побудова об’ємного зображення в аксонометричній проекції». У результаті виконання даного завдання студенти оволоділи практичними навичками методу паралельного проєціювання ділянки малого саду на основі заданих ортогональних проекцій із подальшою побудовою падаючих тіней за обраним трикутником світла. Остаточна графічна подача роботи передбачає, на вибір студента, чорно-білу або кольорову графіку.

 

   Першокурсники спеціальності 205 «Лісове господарство» на заняттях з дисципліни «Основи фахової підготовки» опрацьовують важливі аспекти майбутньої професії лісівника. З цією метою практичні заняття безпосередньо відбуваються у фахових лабораторіях інституту. Це навчальна лабораторія «Музей лісових звірів і птахів ім. професора О.О. Салганського», де студенти знайомляться із історією музею, дізнаються про витоки його становлення й шляхи поповнення профільних колекцій звірів та птахів, а також роль музею у навчально-науковому та культурно-виховному процесі.

   Особливо цікавою для студентів є розповідь завідувача про колекцію датовану 1907–1908 рр., формування якої належало видатному діячу охорони природи Ф.Ф. Шиллінгеру, а це 11 опудал у експозиції, унікальні способи консервування та зберігання цих рідкісних експонатів.

   Наступною локацією фахової підготовки слугує навчальна лабораторія інженерно-технічного забезпечення лісового комплексу, на базі якої створено демонстраційно-навчальну експозицію обладнання компанії STIHL. Мета функціонування згаданої експозиції це презентація нових механізмів, проведення практичних занять з діагностики, ремонту, та регулювання найрізноманітніших вузлів та агрегатів.

   Цей спільний проект успішно триває вже восьмий рік, та є яскравим прикладом вдалої співпраці між закладом вищої освіти та приватним бізнесом.

   Найсучасніші мотопили STIHL для підготовки фахівців лісового і садово-паркового господарства захоплюють студентів навіть своїм зовнішнім представленням, як і вся лінійка бензо та електроінструменту, акумуляторної техніки та ручного інструменту всесвітньовідомого виробника професійної техніки лісового сектору.

   Незмінною базою фахової підготовки першокурсників спеціальностей «Лісове господарство» та «Садово-паркове господарство» слугує Ботанічний сад НУБіП України.

  Тут центром початкової фахової підготовки є Лісівничо-просвітницький центу, де першокурсники мають можливість ознайомитися з лісовим біорізноманіттям, деревними рослинами різних регіонів України – від Карпат і до Криму, флорою лісових луків, боліт та узлісь, садивним матеріалом аборигенних лісових видів для створення українських лісів із розсадників філій лісових підприємств ДП «Ліси України».

   У центрі представлено окремі експозиції щодо неповторних виробів з деревини, технологій переробки лісоматеріалів та виготовлення сучасних меблів; особливостей створення об’єктів садово-паркового мистецтва із можливістю перегляду добірки відеофільмів про історію, сучасний стан і особливості даних галузей.

 

   На практичних заняттях з дисципліни «Основи фахової підготовки» студенти першокурсники спеціальності 187 «Деревообробні та меблеві технології» детально також знайомляться з особливостями майбутньої спеціальності. Згідно індивідуальних завдань готують тематичні доповіді та виступають перед аудиторією. Такі заняття проходять у форматі дискусія-обговорення. Цьогоріч студенти мали змогу відвідати професійну виставку Lisderevmash-2023. Тут наживо була показана спецтехніка, деревообробне обладнання, інструменти та деревні матеріали від українських і світових виробників. В рамках експозиції ознайомились з дереворізальним інструментом різних виробників, дослідили конструкцію та принципи роботи сушильних камер та подрібнювачів деревини, розглянули деякі основні деревообробні верстати. Крім того знайомляться з ручним ріжучим інструментом, особливостями підготовки матеріалу до роботи та деякими техніками художнього оброблення елементів з деревини.

 

 

 

   Викладачами кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції для першокурсників проводяться лабораторні заняття з дисциплін «Ботаніка», «Біологія І (ботаніка)» для студентів ОС «Бакалавр» для спеціальностей 205 «Лісове господарство», 206 «Садово-паркове господарство», 101 «Екологія», 201 «Агрономія», 202 «Захист рослин», 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство».

 

   Заняття проводять розподіляючи студентів по підгрупам у навчальних лабораторіях кафедри: Ботаніки, цитології та карпології (ауд. 111) і Ботаніки, гідроботаніки та геоботаніки (ауд. 115) навчального корпусу №1. Упродовж занять студенти самостійно виготовляють або використовують готові фіксовані препарати органів та тканин судинних рослин для їхнього мікроскопічного дослідження.

 

 

   Практичні заняття з перелічених дисциплін, а також геоботанічної частини «Грунтознавство з основами геоботаніки» для ОС «Бакалавр» спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» проводяться у польових умовах на базі Ботанічного саду НУБіП України, НПП «Голосіївський», ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція». Під час практичних занять студенти отримують навички відбору та фіксації зразків рослинного матеріалу шляхом фотографування рослин та гербаризації, вивчають фіторізноманіття основних ботаніко-географічних зон України шляхом виконання та аналізу геоботанічних описів.

 

   Насичені практичні заняття першокурсників інституту мотивують їх ще більше для здобуття якісної освіти, що неодмінно слугуватиме основою їхньої успішної кар’єри у майбутньому.

Олександр СОВАКОВ, заступник директора
Ігор ІВАНОК, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій

 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook