Виїзні заняття в Інституті садівництва Національної академії аграрних наук України, у рамках вивчення дисципліни «Помологія»

23 жовтня 2023 року

17 жовтня 2023 року, у рамках виїзного заняття, наша група відвідала Інститут садівництва Національної академії аграрних наук України, у рамках вивчення дисципліни «Помологія», з метою ознайомлення із ділянками сортовивчення.


Помологія – наукове сортознавство, наука, що займається всебічний вивченням сортів плодових та ягідних культур з метою добору кращих для промислових та аматорських садів у різних ґрунтово-кліматичних регіонах, поліпшення сортового складу в садах і окремих сортів.
Екскурсію провела для нас головний науковий співробітник, професор, Тетяна Єгорівна Кондратенко.

Нам розповіли про фонологію – як розділ біології, який вивчає сезонний розвиток рослин залежності від умов зовнішнього середовища та фенологічні спостереження які для кожних культур є різними. Таким чином зерняткові вивчають на протязі 6–8 років, кісточкові 5–6, малина/смородина/аґрус 3–4, суниця 3 роки. Розглянули також особливості росту і розвитку, а саме параметри рослин та періодичність вимірювань, збудливість бруньок, пагоноутворювальну здатність, види плодових утворень та інше.

Обговорили також і методи вивчення сортів.
Основний – польовий (стан, зимостійкість, стійкість до хвороб і шкідників, врожайність, фенологію, показники зростання і т.д)
Лабраторний – морозо- і зимостійкість, біохімічні якості плодів, якість пилку, посухостійкість, пробна переробка плодів.
Лабораторно-польовий–урожайність визначається польовим методом, а якість урожаю (вміст сухих речовин, цукрів, кислот, вітаміну С, дубильних речовин) – лабораторним.
Порівняльний – порівняння сортів між собою і з контролем за основними показниками на основі чого класифікуємо сорти за ступенем вияву кожної ознаки.
Узагальнення – для отримання масових матеріалів про поведінку сортів у виробничих сортах різних ґрунтово-кліматичних зон узагальнення виробничого досвіду передових господарств.


Тетяна Єгорівна також наголосила на тому, що для всебічного оцінювання сортів використовують шість форм сортовивчення. А саме: колекційне, первинне, виробниче, державне, експедиційне та анкетне. Розглянувши деякі з них, а саме колекційне та первинне.

Які ж об'єкти вивчає колекційне сортовипробування?.  Об'єктами даного випробування є елітні гібридні форми, нові місцеві сорти, інтродуковані сорти, контрольні сорти. Основним завданням являється попередня оцінка для відбору зразків у первинне сортовивчення та використання в селекції в якості вихідних батьківських форм.

Що ж тоді вивчає первинне сортовивчення?
Якщо в колекційному все вивчається більш поверхнево, то в первинному детально. Об'єктами вивчення також являються: елітні гібридні форми, нові місцеві сорти, інтродуковані зразки, клони відомих сортів та контрольні сорти.
Потягом екскурсії по саду ми збирали яблука різних сортів аби провести дегустацію. Зразків було досить багато, було цікаво не лише почути, а й спробувати відомі сорти яблук, про які нас часто розповідали на лекційних заняттях. Багато з них ми можемо зустріти на полицях супермаркетів та базарів.


Наша група вдячна Олександру Сергійовичу Гаврилюку, за організацію чудової екскурсії, в якій побачили все на власні очі, й знайомство з неймовірним лектором Кондратенко Тетяною Єгорівною. Сподіваємось, що подібні виїздні заняття будуть частіше.
 

Аліна Щербатюк,
студентка 3 курсу спеціальності
203 "Садівництво та виноградарство"

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook