День Організації Об'єднаних Націй: об'єднані для миру та розвитку

24 жовтня 2023 року

 24 жовтня щороку у всьому світі відзначається День Організації Об'єднаних Націй (ООН). Це особливий день, що нагадує про важливість співпраці між країнами, про розуміння та терпимість між націями, а також про те, як важливо працювати разом для досягнення спільної мети – миру, співпраці та гідності.

 Організація Об'єднаних Націй офіційно існує з 24 жовтня 1945 року, коли після ратифікації Статуту п'ятьма постійними членами Ради Безпеки – Францією, Республікою Китай, СРСР, Великою Британією і Сполученими Штатами й більшістю – 46 іншими сторонами, був підписаний договір-статут ООН.
 Організація ця зародилася після Другої світової війни з метою запобігання подібним катастрофам у майбутньому. З тих пір ООН стала міжнародною платформою для вирішення глобальних проблем, таких як бідність, нерівність, голод, конфлікти та зміни клімату. Її мета – покращити якість життя людей у всьому світі та зробити нашу планету кращим місцем для життя.
 У Організації Об'єднаних Націй беруть участь практично всі країни світу, зокрема Україна серед перших держав підписала статут ООН і ввійшла до групи засновників організації (з 1945 по1991 рока вона брала участь у роботі ООН як УРСР, а з моменту проголошення незалежності — як Україна).


 Як відомо, ООН — універсальна міжнародна організація. Фундаментальними принципами організації є суверенна рівність держав, невтручання у їхні внутрішні справи, розв’язування суперечностей мирним шляхом, дотримання державами міжнародних зобов’язань, колективна участь членів організації в операціях ООН.
 ООН складається з різних органів та агентств, які працюють у різних сферах, зокрема Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Міжнародний Суд, ЮНІСЕФ, Всесвітня Організація Охорони Здоров'я та інші агентства ООН, що працюють над вирішенням найважливіших глобальних проблем.


 Україна і ООН мають багаторічну співпрацю в різних сферах, і країна продовжує активно сприяти роботі організації з метою досягнення спільних глобальних цілей та вирішення глобальних викликів.
Україна активно приймає участь у роботі ООН у багатьох різних аспектах:
1.Миротворча діяльність: Україна надсилає військові контингенти та спеціальні миротворчі місії в рамках ООН для участі у різних миротворчих операціях. Наприклад, українські миротворці брали участь в місіях ООН в Косово, Ліберії, Конго та інших країнах.
2.Гуманітарна допомога: Україна активно співпрацює з різними гуманітарними агентствами ООН для надання гуманітарної допомоги в разі криз та природних лих. Важливим аспектом цієї роботи була допомога, надана внутрішньо переміщеним особам та біженцям, які постраждали внаслідок конфлікту на сході України.
3.Участь у роботі ООН в рамках Генеральної Асамблеї: Україна активно виступає на різних платформах ООН, включаючи Генеральну Асамблею, де представники країни висловлюють свої погляди на ключові глобальні питання, такі як мир і безпека, права людини, сталій розвиток тощо.
4.Участь в міжнародних угодах: Україна активно приймає участь у роботі різних органів ООН, підписуючи і ратифікуючи міжнародні конвенції та угоди, спрямовані на зміцнення прав людини, збереження миру та сталого розвитку.
5.Вплив на рішення: Україна, як постійний член Ради Безпеки ООН має можливість впливати на ухвалення важливих рішень у сфері міжнародної безпеки та миру.
Важливі напрямки співпраці України та ООН:

  • розробка ефективних підходів до зміцнення міжнародної та регіональної безпеки;
  • більш повне залучення ООН до процесу роззброєння, зокрема ядерного, зниження військового протистояння у різних регіонах світу, проведення конструктивного діалогу з проблем конверсії, участь у формуванні нових і зміцненні існуючих регіональних структур безпеки, налагодження співробітництва з ними;
  • використання досвіду ООН для розв'язання соціально-економічних проблем, експертної допомоги в інтересах державного будівництва України, сприяння переходу до ринкової економіки;
  • використання унікальних можливостей ООН для ведення діалогу з представниками інших держав.

 З 20 лютого 2014 року головним завданням і пріоритетом української дипломатії у рамках ООН залишається протидія російській агресії, відновлення територіальної цілісності України та припинення грубих порушень Москвою засад сучасного світового порядку, заснованого на Статуті ООН. З початком повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну у світі все частіше звучать голоси про необхідність реорганізації ООН. Наша війна продемонструвала неефективність ООН запобігати війнам, зупиняти агресорів шляхом міжнародного тиску, захищати мирних людей від дій та шантажу терористів, від геноциду. Зокрема, Президент України Володимир Зеленський у виступі на засіданні Ради безпеки ООН 20 вересня 2023 року заявив, що Організація об'єднаних націй перебуває в глухому куті щодо агресій і людство вже не покладає надій на ООН. Він запропонував реформувати Раду безпеки ООН, розширивши склад постійних членів.
 Ухвалені Генасамблеєю ООН резолюції не мають обов'язкової сили відповідно до міжнародного права, проте впливають, а іноді й формують світовий політичний устрій. Тож нехай святкування Дня ООН буде нагадуванням про важливість співпраці між націями у світі, де кожна країна має відповідальність перед міжнародною спільнотою. Співпраця, толерантність та розуміння є ключовими аспектами нашого успішного майбутнього.

 

Наталія ШАКУН,
асистент кафедри філософії
та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook