Клименко Софія: про значення очних лабораторних занять з ветеринарної клінічної біохімії

24 жовтня 2023 року

Ветеринарна медицина України значно розвинулася за останні десятиліття. Зокрема, внаслідок широкого впровадження у наукову та клінічну практику лабораторних методів дослідження, в тому числі біохімічних.

Підготовка фахівців ветеринарного профілю вимагає набуття студентами компетентностей з багатьох взаємопов’язаних галузей. В осінньому семестрі 2023/24 навчального року студентами 4 курсу розпочато вивчення дисципліни «Ветеринарна клінічна біохімія» і, що важливо, в очному форматі!

       Біохімія збагатила ветеринарну медицину великою кількістю даних про хімічний склад живих організмів і процеси, що забезпечують їх існування, про шляхи перетворення в клітинах найрізноманітніших речовин та особливості їх обміну залежно від виду, статі, рівня продуктивності, віку тварин тощо. Ці дані дають можливість науково обґрунтовано описати патогенез багатьох хвороб, поставити діагноз на ранній стадії, навіть до прояву симптомів захворювання, контролювати її перебіг та розвиток ускладнень, визначати ефективність лікування.
Слід зазначити, що клінічна біохімія – важлива фундаментальна наука, яка є базисом для глибокого розуміння патологічних процесів в організмі, які відбуваються як за внутрішніх хвороб тварин, так і у випадку інфекційних захворювань, що сприяє формуванню лікарського мислення.
Особливо клінічна біохімія важлива для ветеринарних лікарів, адже тварини не можуть розповісти про свої проблеми із станом здоров’я. Тож лабораторні дослідження дозволяють уточнити характер змін в організмі за патологічного процесу та його локалізацію.

Почувши слово хімія, будь-кому з студентів спадає на думку «важко і страшно». Але заняття з клінічної біохімії в Національному університеті біоресурсів і природокористування України мають багато лабораторної практики, тому відразу захоплюють. Швидко приходить усвідомлення про те, що майбутньому ветеринарному лікарю надзвичайно важливо навчитися аналізувати біохімічні показники, що відображають перебіг патологічного процесу в організмі тварин на молекулярному рівні.

Програма цього предмету під час лабораторних занять передбачає проведення біохімічних досліджень різноманітного біологічного матеріалу від різних видів тварин та за різних патологічних станів, а також відпрацювання навичок аналізу отриманих результатів. Розподіл практичних завдань за невеликими підгрупами студентів дозволяє проводити порівняльну оцінку результатів таких досліджень. Усе це проходить під керівництвом викладачів, які завжди готові пояснити та допомогти розібратися з результатами біохімічного аналізу.
Особливо важливим є цей предмет для тих, хто планує поєднати своє майбутню професійну діяльність з ветеринарною діагностичною лабораторією.

P.S. Клінічна біохімія займає вагоме місце в підготовці лікаря ветеринарної медицини, оскільки знання змін перебігу біохімічних реакцій за патологічних процесів є основою професійного мислення при постановці діагнозу, визначенні перебігу захворювання, у виборі стратегії лікування та у з’ясуванні його ефективності. Отже, клінічна біохімія відіграє важливу роль у формуванні професійного світогляду лікаря ветеринарної медицини.

Підготували: Софія Клименко, студентка 6 групи, 4 курсу та Вікторія Грищенко, професорка кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М.Ф. Гулого, факультету ветеринарної медицини.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook