У рамках фахової інформаційної поїздки студенти НУБіП познайомилися із роботою служби геоінформації та землеустрою міста Лейпциг

20 жовтня 2023 року
факультет землевпорядкування
  17 жовтня 2023 року учасники фахової інформаційної поїздки «Консолідація земель і управління земельними ресурсами: приклади з Німеччини, перспективи для України», згідно запланованої програми, відвідали Службу геоінформації та землеустрою й Департамент з питань землеустрою та визначення вартості нерухомості у місті Лейпциг федеральної землі Саксонія.

  Голова правління Товариства учасників консолідації Лінда Пюнгель, на початку зустрічі, привітала делегацію здобувачів НУБіП України та представила доповідачів заходу, які й ознайомлять студентів із роботою служби. Потому директор Департаменту управління договорами та збору геоданих Герд Шрьорс детально розповів про структуру відомства. Учасники дізналися, що до його складу входить чотири департаменти і якими роботами вони займаються. Також представив цифрову детальну карту міста Лейпциг 1:1000, розповів про особливості збору та актуалізації геоданих. Він наголосив, що зібраними геоданими користуються понад 9 тис. користувачів різних відомств міста Лейпциг.

  У звіті про оцінку земель і динаміку купівельних цін незабудованих земельних ділянок для індивідуальних будинків міста Лейпціг, який презентував дипломований інженер офісу експертного комітету міста Даніель Фрост, простежуються позитивне зростання. Цікаво те, що показник протягом 2012-2022 років стрімко піднявся вгору. Для прикладу, вартість квадратного метру таких земельних ділянок у 2012 році становила 104 євро, а в 2022 році вона зросла до 341 євро. У Лейпцигу звіт з визначення вартості земельних ділянок оприлюднюється раз на рік, та надається усім зацікавленим особам на безкоштовній основі. Цим і займається експертний комітет.

  У своїй доповіді Лінда Пюнгель розповіла про процедуру консолідації земель Кнаутайнер Ельстермюльграбен, також був представлений план ренатуралізації водойм. План ренатуралізацій водойм проводить не Товариство учасників консолідації, а відомство, яке відповідає за озеленення і водойми. Як висновок було співставлено переваги та недоліки консолідації земель. Ключовими перевагами консолідації земель є: стале забезпечення власності, забезпечення площ для проєктів, власники можуть брати участь в ухваленні рішень. Одне з найголовніших, то це суттєве фінансове забезпечення цих процесів федеральною землею Саксонія. Недоліків мало, їх всього два. Перший – власники повинні «брати участь», другий – проєкт не може запобігти втраті площі, наслідки можуть бути тільки пом’якшені. Зараз працюють над новою процедурою, вона в стадії підготовки.
  На завершення дня, делегація студентів НУБіП України провели цікаву екскурсію історико-культурними об’єктами старого міста. Найцікавіше, що місто виникло на перетині двох найважливіших середньовічних торгових шляхів. Назва міста походить від слов’янського слова «липськ», що можна перекласти як «місце, де ростуть липи». Перші письмові згадки про Лейпциг відносяться до 1015 року. У середньовіччі тут стали проводити ярмарок, який зберігся до наших днів і є однією з найстаріших у світі.

 

  В ході Другої світової війни Лейпциг сильно постраждав від бомбардувань, проте багато в чому зберіг свій оригінальний історичний вигляд. Стара ратуша – одна з найбільших у Німеччині. Її побудували у 1556 році в стилі епохи Відродження. Пізніше у місті з’явилася нова ратуша, так як готувались, що Лейпциг розростеться до міста-мільйонника, але цього не сталось. Проте мальовнича будівля початку ХХ століття з високою 115-метровою вежею прикрашає архітектуру міста.
  Останнім пунктом нашої екскурсії був візит до церкви Святого Томаса, що тісно пов’язана з іменем відомого композитора Йоганна Себастьяна Баха.
  Екскурсія Лейпцигом, після робочого й продуктивного дня, була чудовим способом відкрити для себе багатогранність та історичну атмосферу міста побратима столиці України.

Інна Чеботарьова,
студентка факультету землевпорядкування,
учасниця проєкту

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook