Триває освітня Одіссея землевпорядників: візит до Міністерства інфраструктури й територіального планування федеральної землі Бранденбург

15 жовтня 2023, 10:00
факультет землевпорядкування
  Учасники фахової освітньої поїздки «Консолідація земель і управління земельними ресурсами: приклади з Німеччини, перспективи для України» мали можливість цього тижня здійснити візит та ознайомитися з роботою Міністерства інфраструктури й територіального планування федеральної землі Бранденбург та Комунального підприємства «Геодезія та базова геоінформація». Що ж цікавого дізналися юні землевпорядники і як тривали їхні освітні пригоди?

  Насамперед зазначимо, що у рамках фахової навчальної поїздки заплановано відвідати та ознайомитися з досвідом управління земельними ресурсами та консолідації земель у трьох федеральних землях – Бранденбург, Саксонія та Саксонія-Ангальт. Тут необхідно наголосити, що на відміну від України, в кожній федеральній землі свої відомства, своя система управління і підпорядкування організацій, які виконують роботи з консолідації земель, займаються веденням кадастру, здійснюють геодезичні вишукування тощо.
  Отже, цього разу Товариство з управління та реалізації земель (BVVG) організувало для студентів факультету землевпорядкування НУБіП цікавий і пізнавальний візит до Міністерства інфраструктури й територіального планування федеральної землі Бранденбург та Комунального підприємства землі Бранденбург «Геодезія та базова геоінформація».
  Комунальне підприємство землі Бранденбург «Геодезія та базова геоінформація» (Landesvermessung und Geobasisinformation Brandenburg – LGB) має чотири департаменти, розповіла його керівниця Катя Шульце. Також вона зазначила, що федеральна земля Браденбург знаходиться на північному сході Німеччини, а її площа становить 29 481 квадратних км. Федеральна земля Бранденбург – це нова федеральна земля, яка заснована 3 жовтня 1990 року, після Возз’єднання Німеччини. До її складу входить 15 округів і 4 міста загального підпорядкування. Столицею федеральної землі є місто Потсдам, а загалом на території Федеральної землі проживає близько 2,5 млн. жителів. Далі вони детально ознайомила слухачів з організацією геодезичних робіт у Німеччині, структурою підприємства LGB, його головними офісами і завданнями, що покладені на нього. LGB є центральним надавачем послуг з базових геоданих. Близько 65% замовників з публічної сфери – зазвичай це бізнес та приватні особи. Замовлення і надання геоданих здійснюється через цифровий ресурс GEOBROKER. Підприємство відомче підпорядковане Міністерству внутрішніх справ і муніципального розвитку Браденбургу.

 

  Колега пані Шульце, Роберт Бухгольц із міжвідомчого контактного офісу GDI-DE у федеральній землі Браденбург присвятив свою доповідь представленню продуктів і послуг підприємства. Тема його виступу звучала як «Вступ до інфраструктури геоданих (GDI) і завдання Бранденбурзького контактного офісу в LGB». Було доволі цікаво познайомитися з геоінформаційними системами Німеччини і порівняти зі знаннями, отриманими під час навчання в НУБіП. Значну частину доповіді зайняло знайомство з перевагами інфраструктури геоданих, порівняно з GIS, а саме висока актуальність та незначна потреба пам’яті для збереження даних. Під час виступу учасники мали змогу побачити з яким програмним забезпеченням працюють у Німеччині, детально розглянули приклади послуг, які надає LGB для федеральних земель.
  Невід’ємною частиною візиту було відвідування структурного підрозділу підприємства – Центру графіки й друку, в якому нещодавно провели модернізацію машинного парку і його потужності складають 155 тон продукції за рік. Учасників делегації ознайомили із інноваційними машинами та технологіями для друку картографічної продукції.

  Потому відбувся візит до Міністерства інфраструктури й територіального планування федеральної землі Бранденбург. Доктор Фолькер Шталь та його колега Кармен Лібіх розповіли учасникам про роботу міністерства. Фолькер Шталь докладно ознайомив із функціями покладеними на міністерство, детально зупинився на завданнях територіального планування. У Німеччині Планування поділяється на формальне (керується законом та неформальне (можливо проводити у співпраці). Крім того він розповів про територіальне планування землі Браденбург і зазначив, що як виключення воно здійснюється на територію не тільки федеральної землі, а є спільним для Берліна. Таким чином, столиця Німеччини і пристоличний регіон розвиваються узгоджено, без територіальних конфліктів і претензій та мають спільний документ, що регулює їхній територіальний розвиток. Кармен Лібіх майстерно розповіла про практичне використання та розробку планів землекористування та забудови. На конкретних прикладах показала виконання плану по відчуженню земель. Під час виступу кожен учасник мав змогу поставити запитання та отримати на них змістовну відповідь.

 

  На завершення робочого дня, учасники делегації мали можливість покращити не лише свої професійні навички, а й розширити свої горизонти відвідавши унікальну пам’ятку – парк Sanssouci, заснований у 1745 році Фрідріхом Великим. Це була чудова можливість більше дізнатись й про саме місто Потсдам.

  Студенти факультету землевпорядкування НУБіП України продовжують поглиблювати свої знання і переймати досвід від німецьких спеціалістів. Наступного тижня їх чекають пізнавальні навчальні поїздки до міст Галле та Лейпцига і підсумковий воркшоп з консолідації земель від професора Йоахіма Томаса.


Юлія Солонуха,
студентка факультету землевпорядкування,
учасниця проєкту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook