Шоколадотерапія у контексті реалізації ініціативи Олени Зеленської «Як ти?» (на кафедрі соціальної роботи та реабілітації)

24 жовтня 2023 року
  Підтримуючи ініціативу першої леді Олени Зеленської щодо важливості піклування українців про ментальне здоров’я, кафедра соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету організувала спільний для студентів для 1-го та 3-го курсу тренінг релаксаційної згуртованості (у рамках навчальних дисциплін «Тренінг групової згуртованості» (викладач – проф., д. пед. н. Осадченко І. І.)) та «Вступ до соціальної роботи» (викладач – к. пед. н. Білик Р. М.).

  Мета заходу – формувати у студентів спеціальності «Соціальна робота» усвідомлення значущості організації релаксаційних занять, зокрема у межах територіальних громад, для збереження та зміцнення ментального здоров’я українців, насамперед, під час війни; ознайомити студентів із техніками групової релаксації, первинної рефлексії особистісних проблем засобами арт-терапії та пошуку їх усунення тощо.

 

  Авторський тренінг під загальною назвою «Шоколадотерапія», розроблений та проведений проф. Осадченко І. І., складався із кількох етапів та технік, зокрема:

  • арт-терапевтична вправа «Шоколадка моїх проблем» (самоаналіз та малюнкова візуалізація (пряма / символічна) особистісних проблем (прийом «Почережність проблем-успіхів»); пошук, формулювання та візуалізація способів усунення зазначених проблем (прийом «Точка зору на проблему»); визначення терміну усунення проблеми (прийом «Я можу. Я хочу»); пошук позитивних моментів будь-якої проблеми (прийом «Вдячність проблемі»));
  • аналіз значущості технік релаксаційної згуртованості у рамках соціальної роботи;
  • комплексна арт-терапевтична техніка «Шоколадотерапія» з використанням елементів різних терапій: мануальної; художньої; кольоро-, запахо-, звуко-, смакотерапії тощо з поточним аналізом смислозначення довільних шоколадних зображень;
  • індивідуальне, парне, групове виготовлення цукерок «Бажання»;
  • індивідуальні інтерпретації виконаних психомалюнків.

 

  
 

  На занятті панував не тільки аромат шоколаду, позитиву та колективної творчої роботи, а результат поліпшення загального психоемоційного стану студентів, які із задоволенням занурилися у виконання роботи та 100-відсотково зазначили ефективність, значущість проведення таких занять.

  Після тренінгу Інна Іванівна продовжила індивідуальну роботу з окремими студентами-учасниками (на їхнє прохання) з метою аналізу виконаних психомалюнків, відповідей на питання, що виникли у студентів щодо візуалізації аспектів їхньої підсвідомості та потреб, пошуку відповіді на життєвозначущі питання, покращення психоемоційного стану «тут і зараз».

    
 

  Результати заходу засвідчують значущість проведення аналогічних тренінгів, до чого колектив кафедри завжди готовий. 

Ірина Демченко,
доктор педагогічних наук, професор

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook