Картини, повітря, вода і діти… ( кафедра культурології на Всеукраїнському пленері «Діти і мистецтво для України» )

24 жовтня 2023 року

          Створення умов для виховання  високосвіченої  і культурної особистості, людини сучасного світосприйняття, яка шанує рідну культуру і прагне розвивати її задля рівного співіснування у дружньому колі світових держав,  розвиток  творчих здібностей кожного студента  - одне з основних завдань кафедри культурології. Приблизно такою ж є головна мета засновників  Міжнародної громадської організації «Міжнародна освітньо-культурна Асоціація», з якою нещодавно почала співпрацювати кафедра. Асоціація курує безліч освітніх, мистецьких, соціальних програм, локальних, національних і міжнародних ініціатив, спрямованих на формування нового культурно-освітнього простору,   сприяння збереженню і розвитку національної самобутності, національних традицій, мовної ідентичності, освіти, науки і культури українців в Україні і за її межами.

          Творчі колективи кафедри вже брали участь у Міжнародному конкурсі-фестивалі дитячої творчості «Усі ми діти твої, Україно!», а наприкінці минулого місяця голова правління МОКА Заслужений працівник культури України Любов Богданівна Горват запросила кафедралів взяти участь у супроводженні Всеукраїнського пленеру  «Діти і мистецтво для України», який відбувся у с.Поляна на Закарпатті під патронатом народної артистки України Оксани Білозір за підтримки Союзу Українок Америки. Тож організовувати дозвілля 50-ти юних художників із 6-ти областей України і фіксувати його у соцмережах та засобах масової інформації поїхали лаборанти кафедри Владислав Кононяко та Анастасія Денисенко.

          - Це були незабутні два тижні. – каже Настя, - адже ми познайомилися із талановитими дітьми, серед яких -  діти з окупованих територій, з територій, близьких до зони ведення бойових дій, а ще -  найактиніші юні благодійники міжнародної  програми "Kids and Art for Ukraine", які упродовж року поповнювали своєю працею бюджет цієї програми підтримки мистецької освіти у час війни в Україні. Разом з ними ми отримували нові знання і мистецькі навички, знайомилися із історією і культурою такого гостинного регіону України, як Закарпаття, відвідали  Закарпатський музей "Старе село", обласний художній музей ім. Йосипа Бошкая, Ужгородський замок, замок Паланок, аквапарк «Карпатія» Будинок Мункачі, відкриту там експозицію виставки «Три покоління Ерделі».

 

          Але основним завданням пленеру була арт- терапія і створення експозиції "50 картин дітей Незламної України", яка невдовзі буде відкрита у США. Унікальним її витвором стала колективна справа учасників пленеру  - розписана карта України. Ініціаторами створення цієї карти стали вихованці Студії дизайну «Самородок» (керівник - Оксана Ганієва)  та Студії образотворчого мистецтва «Фантазія» (керівник - Алла Кимеріна) Центру творчості дітей та юнацтва Добропільської міської ради Донецької області. Основу із фанери для створення карти України розміром 110-70 см підготувала 17-річна Марія Пелех.

         

       -  Чисте повітря Закарпаття, цілюща вода і неперевершена атмосфера надихнули і мене, - згадує Влад Кононяко – На пленері я став не лише звукорежисером, педагогом-організатором, але й художником. Тепер і моя часточка є в експозиції "50 картин дітей Незламної України", сподіваюсь, мої твори сподобаються і поціновувачам мистецтва у США.

           

          А кафедра культурології дякує голові правління МОКА Любові Горват за запрошення до співпраці , а ректорату Національного університету біоресурсів і природокористування України  - за сприяння  у підтримці і розвитку творчої молоді.

Ірина Майданюк, завідувачка кафедри культурології 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook