Міжнародна науково-практична конференція «Амінокислотне живлення корів у транзитний період»

24 жовтня 2023 року

20 жовтня 2023 року на факультеті тваринництва та водних біоресурсів відбулася Міжнародна науково-практична онлайн конференція «Амінокислотне живлення корів у транзитний період».

У конференції взяли участь понад 70 учасників із 7 країн світу. На вже традиційному онлайн майданчику кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного зустрілись виробники кормів, виробники молока і яловичини, науковці, аспіранти, студенти. Відкрив конференцію завідувач кафедри, доктор сільськогосподарських наук, професор Михайло Сичов, який закцентував увагу на питаннях амінокислотного живлення корів у транзитний період. Взагалі, цьому питанню особливо у нашій країні приділяється невелика увага, оскільки вважається, що жуйні тварини не потерпають від дефіциту незамінних амінокислот. Вони у достатній мірі синтезуються у рубці мікрофлорою. Проте, це твердження справедливе для корів із низькою та середньою продуктивністю. Високопродуктивні корови, у раціоні яких міститься значна кількість азоту не завжди встигають переробляти його у протеїн та такі тварини можуть страждати від дефіциту окремих амінокислот. Особливо негативно така нестача відбивається на відтворенні.

 

Один із основних спікерів конференції – доктор Філіп Кардозо, доповів про вплив амінокислотного живлення на відтворні здатності корів. Філіп Кардозо доцент в університеті Іллінойсу, ступінь магістра здобув в університеті Rio Grande do Sul у Бразилії, а ступінь доктора філософії в університеті Іллінойсу. Розробив навчальну програму Dairy Science, яка готує студентів до роботи як на виробництві, так і у науці. Його програма побудована на питаннях, з якими стикаються виробники молока на фермі і спрямована на те, щоб раціон дійної корови був медичним рецептом для високої продуктивності, здоров’я та відтворення. Разом зі своїми учнями опублікував понад 90 рецензованих наукових праць. На даний момент входить до ради директорів American Diary Science Association (ADSA).  

Пан Філіп Кардозо розказав про принципи точного нормування протеїну та окремих незамінних амінокислот у раціонах сухостійних корів. У цій доповіді він зупинився на двох перших лімітуючих амінокислотах – лізині та метіоніні. Були висвітлені різні дослідження за різних рівнів та співвідношень цих амінокислот, абсолютних показників та по відношенню до енергетичної поживності раціону. Він порекомендував виробникам забезпечувати вміст сирого протеїну у сухій речовині раціону сухостійних корів на рівні 12 – 14 %, метаболічного протеїну не менше 1200 г/тварину за добу, лізину – 2,9 – 3,2 г/мкал, метіоніну – 1,17 г/мкал. Підтримувати лізин-метіонінове співвідношення у раціоні на рівні 2,7 : 1. Після таких рекомендацій доктор Кардозо розказав про вплив такого протеїнового живлення у пізньому сухостої на подальшу продуктивність та фізіологічні показники у післяотельний відновлювальний період. У таких корів рідше спостерігалась затримка посліду, ендометрити та плідне осіменіння проходило у 40 – 70 днів після отелення. Підбиваючи підсумки пан Кардозо зауважив, що балансування амінокислот (лізину та метіоніну) у транзитний період покращує середовище матки корів за рахунок посилення метаболізму та проліферації клітин, зниження оксидативного стресу, регулювання живлення ембріона та плода (плаценти).

Не менш цікавими були доповіді інших спікерів конференції. Зокрема професор Михайло Сичов у доповіді на тему: «Значення амінокислот для успішного відтворення стада», розказав про амінокислотне живлення телиць, нетелів та бугаїв-плідників. Довів вплив нормування незамінних амінокислот у раціонах цих тварин на показники відтворення, молочної продуктивності та росту молодняку.

Доцент Дмитро Уманець у доповіді на тему: «Роль протеїну в раціоні молочної худоби» розказав про особливості нормування протеїну та окремих амінокислот у раціонах дійних корів різної продуктивності. Він довів необхідність нормування амінокислот лізину та метіоніну у раціонах корів із продуктивністю понад 15 тис. кг молока за лактацію.

Доцент Ігор Ільчук розказав про баланс азоту у рубці та підходи до нормування не тільки загального вмісту азоту у раціоні, а й важливості його рівномірного надходження протягом доби. Доцент Іван Баланчук зробив доповідь на тему: «Амінокислотна годівля корів у різні фази лактації», а доцент Тетяна Голубєва доповіла про баланс амінокислот в раціонах високопродуктивних корів. Асистент Владислав Пітера розказав про баланс амінокислот за використання у раціонах корів макухи ріпакової, доцент Руслана Уманець доповіла про використання захищених амінокислот у годівлі дійних корів. Асистент Ольга Ісько розказала про використання захищеного протеїну у раціонах дійних корів. Асистент Роман Вознюк у доповіді на тему: «Потреба великої рогатої худоби у протеїні та амінокислотах» розказав про особливості нормування сирого, перетравного, байпас протеїну, окремих амінокислот у раціонах різних технологічних груп худоби. Асистент Тетяна Михайленко розказала про низькопротеїнові раціони у годівлі дійних корів та асистент Марина Коробань розказала про рослинні джерела незамінних амінокислот у раціонах худоби.

Конференція супроводжувалась жвавими дискусіями у чаті та великою кількістю запитань. Учасники конференції подякували спікерам за цікаві та корисні доповіді та обговорили плани на наступні зустрічі.

Асистент кафедри годівлі тварин
та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного
Роман ВОЗНЮК

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook