Українські дрони для сільського господарства — справа майбутнього? Гостьова лекція від керівника агронапрямку XAG Ukraine, DroneUA для факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

25 жовтня 2023 року

  23 жовтня 2023 року в рамках договору про співпрацю між НУБіП України та Titan Machinery Ukraine, для студентів спеціальності 202 «Захист і карантин рослин», аспірантів, науково-педагогічних працівників факультету захисту рослин, біотехнологій та екології керівник агронапрямку XAG Ukraine, DroneUA Анатолій Безолюк провів гостьову лекцію на тему «Використання дронів у сільському господарстві».


  Drone.UA — українська група компаній, які входять в ТОП найбільш інноваційних бізнесів в сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП-20 найбільш інноваційних підприємств України.
  Агродрони почали використовувати в нашій країні у 2019 році. Сьогодні група компаній має перелік технологічних брендів, які презентує на ринку України, продовжує цей перелік розширювати та веде активну діяльність в сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії й топографії.

  У структурі групи компаній функціонують власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкритий центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються на більш ніж 4 млн гектарів посівних площ України. Лише за результатами агросезону 2021 р. дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн га — це дало 345 тис. тонн додатково зібраного урожаю. У 2022 році за допомогою дронів планувалось обробляти не менше ніж 2 млн га, але у звʼязку з агресією росії приріст склав 20%. Нині понад 100 компаній в Україні надають послуги робіт з агродронами.
  За допомогою дронів проводиться фото-, відео- та аерозйомка полів з метою моніторингу наявності шкідливих організмів і стану посівів. Зйомка може здійснюватися з висоти від 2 м до 300 м над поверхнею поля. Внесення трихограмми також може проводитись дронами. Одна польотна команда може обробляти до 2000 га в день. Обробка хімічними препаратами та удобрення сільськогосподарських посівів можуть бути проведені з мінімальним використанням ресурсів.

  Внесення пестицидів агродронами потребує на 90-95% менше води та палива, а ультрамалооб’ємне внесення сприяє скороченню необхідної кількості пестицидів на 30%. Крім того, завдяки відсутності технологічних колій, витоптування, ущільнення ґрунту та можливості працювати без простою й у важкодоступних місцях, дрони-обприскувачі в кінцевому результаті здатні продукувати до 5% додаткового врожаю на кожному гектарі. Можливість проведення точкового, локального обробітку також сприяє зменшенню витрат, покращенню фітосанітарного стану посівів та зменшенню негативного впливу хімічних препаратів на навколишнє середовище в цілому.

 
  Анатолій Безолюк звернув увагу на унікальність агродрона, який компанія презентувала кафедрі ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин — це наявність перестальтичного насосу з форсунками-атомайзерами (дисками, що мають функцію рівномірного розпилення від 40 до 550 мікрон). Вартість агродрона-обприскувача XAG V16 425 тис. гривень, проте за проведення робіт на 1000 га, як стверджують фахівці, витрати мають окупитись. Надалі, завдяки економії паливно-мастильних матеріалів, води та засобів захисту рослин можна отримувати неабиякі прибутки.
  Лекція викликала великий інтерес як у студентів, що навчаються на факультеті, так і у викладачів та аспірантів факультету. Питання, що задавали слухачі стосувались висоти обробки з дронів, покриття робочої поверхні, дрейфу пестицидів, норми витрати робочої рідини тощо.

 

  Анатолій Безолюк наголосив на тому, що зараз в компанії існує дефіцит людських ресурсів, особливо молодих кваліфікованих фахівців. Тому у наших студентів є великі можливості навчатися використовуючи потужну матеріально-технічну базу кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин, а після успішного навчання мати чудові перспективи роботи в компанії.
  Щодо використання агродронів в майбутньому — майбутнє вже в Україні! Дякуємо Анатолію Безолюку за дуже цікаву та змістовну лекцію!

Доцент кафедри ентомології,
інтегрованого захисту та карантину рослин, Ольга Дмитрієва

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook