«Ярмарок вакансій» як формат співпраці зі стейкхолдерами задля успішного працевлаштування здобувачів освіти

26 жовтня 2023 року

У тому, що стосується майбутнього,
я повторюю одне: за що б ви не взялися,
головне - будьте віддані своїй справі до кінця.
Не обов’язково досягати якогось зоряного успіху,
але бути чесним перед самим собою
в обраній професії — обов’язково
Роберт Де Ніро

Профорієнтаційна робота кожного закладу освіти, кожної кафедри, кожного колективу – це не тільки залучення потенційних вступників на навчання до свого закладу освіти, але ще і проведення заходів, що сприятимуть успішному працевлаштуванню випускників. Адже що може дати найкращу характеристику спеціальності чи закладу освіти? Звичайно, успішні та імениті випускники, чиї імена прославляють рідну альма-матер.

У цьому відношенні кафедрі педагогіки Національного університету біоресурсів і природокористування пощастило: свого часу слухачем педагогічного факультету стаціонарного навчання Української сільськогосподарської академії був С. Ніколаєнко – Міністр освіти і науки України в 2005–2007 рр., а з 2014 р. - ректор НУБіП України.

Наступний календарний рік буде ювілейним для створеного при кафедрі педагогіки Клубу аграрного та освітнього консалтингу, який розпочав своє існування 17 вересня 2019 року, бо саме у цей день відбулось установче засідання Клубу. Мета діяльності цього об’єднання – акумулювати зусилля освітян, науковців та аграрного бізнесу в справі підготовки фахівців, а його членами є науковці, здобувачі освіти, представники бізнесових компаній, аграрних холдінгів, освітніх установ. У рамках діяльності Клубу проводяться зустрічі з роботодавцями, успішним керівниками, обговорюються проблеми підвищення якості підготовки фахівців аграрної та освітньої галузей та програми їх підготовки.

25 жовтня 2023 року у рамках проведення профорієнтаційних заходів та співпраці зі стейкхолдерами було проведено уже традиційний захід – Ярмарок професій, мета якого - зорієнтувати здобувачів освіти щодо вибору майбутньої професійної діяльності та сформувати позитивне ставлення до неї, активізувати молодь на опанування нових знань, що мають попит на ринку праці, надати інформацію про місця працевлаштування.

Учасниками заходу стали студенти різних курсів спеціальностей, для яких кафедра педагогіки є випусковою: 011 Освітні, педагогічні науки (ОПП Педагогіка вищої школи та ОПП Інформаційно-комунікаційні технології в освіті) та 015.37 Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології).

На захід були запрошені роботодавці, які якраз і є членами Клубу аграрного та освітнього консалтингу: заступник директора з персоналу регіону «Центр» МТЦ «Сільпо» м. Києва Юлія Євтушенко та керівник департаменту товарів для населення компанії БТУ-ЦЕНТР Роман Бабкович.

 

Також на заході бути присутні науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки: завідувач кафедри д.п.н., доцент Руслан Сопівник, д.п.н., доцент Ігор Буцик, к.п.н., доцент Леся Маценко, аситенти кафедри к.п.н. Ольга Сироєжко та Аліна Рахманіна.

Зустріч відбулася у змішаному форматі, аби усі бажаючі стати учасниками зустрічі могли бути присутніми. Відкрив зустріч завідувач кафедри педагогіки, д.п.н., доцент Руслан Сопівник, який привітав усіх присутніх на професійному зібранні, представив присутніх, окреслив алгоритм проведення зустрічі. Як уже стало традиційним останнім часом, зустріч розпочалася вшануванням пам’яті загиблих студентів, викладачів та всіх полеглих за суверенність і честь нашої держави.

Першою з гостей слово мала Юлія Євтушенко, яка є не тільки випускницею кафедри педагогіки, але і представляє когорту успішних бізнес-леді України, власним прикладом демонструючи можливості кар’єрного зростання.

Юлія підкреслила затребуваність і конкурентоспроможність на ринку праці фахівців із психолого-педагогічною освітою. Стейкхолдер наголосила на тому, що на сьогоднішній день управління персоналом є невід'ємною частиною автоматизованих систем управління підприємством, а серед вимог до претендентів на цю посаду – знання основ бізнес-коучингу, HR-менеджменту, основ педагогіки та психології, правил ділового спілкування. Знання з цих дисциплін, ґрунтовні і сучасні, якраз і отримують випускники кафедри на лекційних та семінарських заняттях з дисциплін, до викладання яких залучаються у тому числі і роботодавці.

Юлія Євтушенко окреслила індивідуальну траєкторію особистісного і професійного зростання для молоді, можливості якого створює саме її компанія: вона ознайомила присутніх із перевагами та особливостями працевлаштування випускників спеціальностей кафедри педагогіки та навіть здобувачів освіти, програмою стажування «Створи себе сам».

Наступним слово мав Роман Бабкович, який є не тільки успішним керівником департаменту товарів для населення відомої компанії, але і тісно співпрацює з кафедрою педагогіки: бере участь у засідання Клубу аграрного та освітнього консалтингу, в обговоренні навчальних планів і програм, проводить лекції та семінарські заняття. На сьогоднішній день він є розробником робочої програми з вибіркового освітнього компоненту «Стартап у освіті та АПК», слухачами якого виявили бажання стати більше 40 здобувачів освіти ОПП Професійна освіта.

Роман ознайомив присутніх із перевагами та можливостями працевлаштування у компанії, яку він представляв. Компанія БТУ-ЦЕНТР - український виробник мікробних і ферментних препаратів для сільського господарства. Серед відомих продуктів – лінійки для захисту та живлення рослин, оздоровлення ґрунтів, біопрепарати для тваринництва та ін. Загалом компанією запатентовано більше 50 видів біопрепаратів. Продукція компанії дозволена до використання в органічному землеробстві, що підтверджується сертифікатом Organic Standard.

Він надав переконливу та аргументовану інформацію про те, що біологізація сільського господарства - це шлях до майбутнього. Згідно з Європейським зеленим курсом, до 2030 року передбачається зниження використання у сільському господарстві пестицидів на 50% та добрив на 20%.

Саме тому переорієнтацію виробництва на розвиток розумного землеробства необхідно починати вже сьогодні. І найкращим початком на цьому шляху є поступове впровадження в інтенсивні технології ефективних перевірених елементів біотехнології. Компанія розвивається, росте, опановує чергові ніші на ринку праці. А тому потребує молодих, креативних, всебічно сформованих фахівців – таких, яких сьогодні випускає кафедра педагогіки.

У ході розмови потенційні працедавці окреслили компетентності, яких вони потребують від випускників програм, познайомили присутніх з місцями можливого працевлаштування, поділилися історіями про свій професійний шлях, які стали особливо цікавими для студентів.

Виступи стейкхолдерів викликали живу позитивну реакцію серед пристуніх, у яких виникло багато питань стосовно отриманої інформації. Зустріч пройшла у теплій атмосфері живого конструктивного діалогу зацікавлених осіб: роботодавців та завтрашніх випускників, молодих фахівців, яким відбудовувати нашу країну та розвивати галузі народного господарства.

Такі зустрічі сприяють налагодженню комунікації між університетом, студентами та бізнес-середовищем. Важливий фактор Ярмарку професій – інформування студентів про відкриті вакансії, профілі професій і запити роботодавців до компетентностей майбутніх фахівців, а також посередництво у встановленні прямих контактів бізнесу з факультетами та кафедрами, формування у здобувачів освіти навичок, необхідних для успішного працевлаштування, кар’єрного розвитку та старту підприємницького успіху.

 

Лідія Чередник,
старший викладач кафедри педагогіки

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook