Фітосанітарний стан та заходи сприяння природному поновленню лісу у соснових насадженнях ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»

17 жовтня 2023, 12:11
Кафедра лісівництва ННІ ЛіСПГ, ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» НУБіП України

 17 жовтня 2023 р. гуртківці прийняли участь у виїзному науково-практичному семінарі, який відбувався у лісових насадженнях на базі ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція». З вітальним словом до учасників семінару виступив старший лісничий Плесецького лісництва – Володимир Білека, який побажав учасникам семінару плідної роботи та професійних дискусій.

Професором кафедри лісівництва Анатолієм Гойчуком були винесені для обговорення чинники ослаблення лісових насаджень абіотичного і біотичного походження. У сосновому старовіковому насадженні були представлені дерева з типовими симптоматичними ознаками інфікування збудниками хвороб та обговорені шляхи боротьби з ними.

Доцентом кафедри лісівництва Вячеславом Левченком було представлено формування соснового насадження природного походження без втручання людини та з проведенням рубок догляду, що викликало жваве обговорення серед учасників семінару, які ставили багато питань, щодо практичного значення проведення рубок догляду у лісових насадженнях.

Наступним об’єктом науково-практичного семінару була лісова ділянка після проведення суцільнолісосічної рубки головного користування зі збереженням попереднього природного поновлення сосни звичайної. Суцільна рубка була проведена за природозберігаючою технологією, що дозволяє зменшити пошкодження підросту та максимально його зберегти.

Велику зацікавленість серед учасників семінару викликала лісова ділянка після проведення першого прийому рівномірно-поступової рубки з проведенням заходів сприяння природному поновленню лісу шляхом влаштування борозен плугом ПКЛ–70. На ділянці був присутній підріст сосни звичайної віком від 1 до 15 років, а також сходи сосни, які з’явилися у плужних борознах. Були обговорені проблемні питання проведення другого прийому рівномірно-поступової рубки згідно з Правилами рубок головного користування.

Студенти залишилися вельми задоволеними після проведеного науково-практичного семінару, що буде сприяти кращому розумінню виробничих процесів та призначенню лісогосподарських заходів на основі принципів наближених до природи лісу.


Керівник гуртка: Вячеслав ЛЕВЧЕНКО

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook