Природокористування і якість життя - поради лікаря: суспільне сприйняття vs наукові дані, тютюн vs канабіс

26 жовтня 2023 року

   Результати національного опитування у сша демонструють, що, попри відсутність надійних наукових підтверджень, багато дорослих у сполучених штатах вважають, що щоденне вживання канабісу безпечніше, ніж тютюн, і ця тенденція демонструє послідовне зростання.

   У той час як суворі законодавчі ініціативи та агресивні соціальні кампанії призвели до різкого скорочення поширеності куріння сигарет і створили безпечніші, вільні від тютюнового диму, середовища, регулювання канабісу, вживання якого ймовірно не пов’язане з такою ж шкодою для здоров’я, але також може спричинювати негативні наслідки, було менш обмежувальним.

   Дослідження включало національно репрезентативну вибірку з 5035 переважно білих дорослих американців, середній вік — 53,4 роки, які заповнили три онлайн-опитування з 2017 по 2021 рік щодо безпечності тютюну та канабісу. проводили його співробітники медичного факультету каліфорнійського університету в сан-франциско, а результати опублікували в серпні 2023 року.

   У всіх трьох хвилях опитування респондентів просили оцінити безпечність куріння однієї цигарки з марихуаною на день у порівнянні з однією стандартною тютюновою цигаркою. респонденти також висловлювали свої погляди на безпечність впливу пасивного куріння (як марихуани, так і тютюну) на певні групи населення, включаючи дітей, вагітних жінок і дорослих (оцінки були від «повністю небезпечно» до «цілком безпечно»).

   Вже певний час спостерігається значний зсув у бік дедалі лояльного сприйняття канабісу. у 2021 році більше респондентів повідомили, що канабіс є «дещо безпечнішим» або «набагато безпечнішим» за тютюн, ніж у 2017 році (44,3% проти 36,7%). поширенішою стала й думка, що пасивне куріння канабісу дещо або набагато безпечніше порівняно з тютюном (40,2% у 2021 році проти 35,1% у 2017-му).

   Молодші та неодружені люди значно частіше сприймали куріння канабісу як безпечніше, ніж куріння тютюнових виробів.

   Загалом зростання сприйняття безпечності канабісу, за результатами дослідження, є загальнонаціональною тенденцією у сша, воно не обмежується штатами, в яких легалізований канабіс.

   Дослідники вважають, що розуміння змін у поглядах на ризик вживання тютюну та канабісу є важливим, враховуючи, що зростання соціального визнання та зниження сприйняття ризику можуть бути безпосередньо пов’язані з плануванням заходів громадського здоров’я та політики.

   Порівняння канабісу та тютюну від експертів американської легеневої асоціації

   Дим є шкідливим для здоров’я легень. не має принципового значення походження цього диму, чи він буде від деревини, тютюну або марихуани. токсини та канцерогени аналогічно утворюються при горінні будь-яких речовин і матеріалів.

   Дим, який утворюється при згорянні канабісу містить багато з тих токсинів, канцерогенів та інших агресивних речовин, як й тютюновий дим.

   Разом з тим, куріння марихуани відрізняється від куріння тютюну. курці канабісу намагаються глибше вдихати дим та довше тримати його в легенях ніж курці тютюнових виробів. це зумовлює більшу експозицію та потужніший вплив компонентів диму на структури бронхів з легенями.

   Пасивне вдихання диму канабісу пов’язане із потраплянням аналогічного переліку шкідливих речовин у дихальні шляхи. кількість токсинів та канцерогенів є співставною із «активним» курінням. не зважаючи на поки що відсутні наукові підтвердження, ймовірність шкідливих наслідків від впливу диму марихуани є високою, особливо для вразливих категорій, на кшталт дітей.

   Дослідження впливу на здоров’я від куріння різних типів тютюнових виробів, використання систем нагрівання тютюну, електронних цигарок, куріння марихуани тривають. але вже зараз ми можемо розглядати куріння як безальтернативно шкідливу звичку, від якої страждають органи дихання людини разом із здоров’ям цілісного організму.


Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook