Природокористування і якість життя - поради лікаря: харчування при остеоартриті. Додаткові можливості приборкання запалення і поліпшення стану суглобів

21 жовтня 2023 року

   Захворювання суглобів стають все більш поширеними у людей різних вікових груп. Серед них остеоартрит лишається найпоширенішою формою. Він розвивається внаслідок комплексних причин і процесів, що призводять до деградації та руйнації хрящової тканини суглобів.

   Захворювання може вражати будь-який суглоб у тілі, але найчастіше прояви, пов’язані при залученні в колінних суглобів, хребта та суглобів верхніх кінцівок. Остеоартрит діагностується у 60% чоловіків і 70% жінок старших за 65 років, однак може розвиватися у будь-якому віці.

   Розумні зміни в харчуванні допомагають впоратися з симптомами остеоартриту. Вживання певних продуктів та уникнення або обмеження споживання інших зменшує запалення, пов’язане з артритом, знижує рівень холестерину тощо.

ПОТЕНЦІЙНИЙ ВПЛИВ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ОСТЕОАРТРИТІ

   Окремі продукти або дієтичні добавки не можуть вилікувати остеоартрит, але здорове збалансоване харчування здатне полегшити симптоми завдяки таким факторам:

  • Зменшення запалення та запобігання пошкодженню хрящової тканини
  • Збалансований набір продуктів і вмістом незамінних поживних речовин постачає організму необхідні засоби для запобігання подальшому пошкодженню суглобів, що важливо для людей з остеоартритом. Вживання достатньої кількості антиоксидантів, включаючи вітаміни А, С і Е, сприяє зменшенню запалення.
  • Зниження рівня холестерину
  • Люди з остеоартритом частіше мають високий рівень холестерину в крові, і його зниження, серед іншого і завдяки модифікації дієти,  може полегшити симптоми цього захворювання.
  • Підтримання здорової ваги

   Надмірна вага створює додатковий тиск на суглоби, а надлишок жиру в організмі спричинює подальше запалення. Підтримання нормальної ваги допомагає зменшити симптоми остеоартриту, зокрема, полегшити біль і набряк.

ВІСІМ ПРОДУКТІВ, ЯКІ ВАРТО РЕГУЛЯРНО ВКЛЮЧАТИ У МЕНЮ

   Їхнє споживання допоможе зміцнити кістки, м’язи та суглоби, впоратися із запаленнями та зменшити прояви хвороб.

  • Жирна риба.Містить багато корисних для здоров’я Омега-3 жирних кислот. Ці поліненасичені жири мають протизапальні властивості. Людям з остеоартритом варто їсти дві порції жирної риби на тиждень. Це може бути несолоний оселедець, скумбрія, лосось чи сардини.
  • Інші джерела Омега-3 включають волоські горіхи, насіння чіа та лляну олію. Ці продукти також допомагають боротися із запаленням. Альтернативою є дієтичні добавки, що містять Омега-3, такі як риб’ячий жир.
  • Олії. Оливкова олія першого віджиму має високий рівень олеоканталу, властивості якого подібні до нестероїдних протизапальних засобів. Олії авокадо та сафлору є корисними варіантами, які допомагають знизити рівень холестерину.
  • Молочні продукти
  • Молоко, йогурт і сир багаті кальцієм і вітаміном D. Ці поживні речовини зміцнюють кістки, що полегшує симптоми. Молочні продукти також містять білки, які сприяють нарощенню м’язів. Якщо потрібно контролювати вагу, можна вибирати нежирні варіанти.
  • Темна листова зелень

   Багата фітохімічними речовинами та антиоксидантами, що борються зі стресом. Останні нейтралізують вільні радикали та покращують роботу імунної системи, допомагаючи організму подолати інфекцію. До темної листової зелені відносять шпинат, листову капусту, мангольд, листову зелень.

Броколі

   Містить сполуку сульфорафан, яка, на думку дослідників, здатна уповільнити прогресування остеоартриту. Багата вітамінами К, С, а також кальцієм, що зміцнює кістки.

Зелений чай

   Поліфеноли є антиоксидантами, які здатні зменшити запалення та уповільнити швидкість пошкодження хряща. Зелений чай є чудовим джерелом поліфенолів.

Часник

   Вчені вважають, що сполука під назвою діалілдисульфід, що міститься в часнику, може протидіяти ферментам, які руйнують хрящі.

Горіхи

   Корисні для серця і містять велику кількість кальцію, магнію, цинку, вітаміну Е та клітковини. А також альфа-ліноленову кислоту, яка покращує роботу імунної системи.

СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКА ДІЄТА ПРОТИ ЗАПАЛЕННЯ

   Результати досліджень демонструють, що середземноморська дієта може зменшити запалення, яке сприяє появі симптомів остеоартриту. Таке харчування не лише допомагає зменшити біль, пов’язаний з захворюванням, але й забезпечує багато інших переваг для здоров’я, зокрема втрату ваги.

   Дотримання середземноморської дієти також може знизити ризик хвороби серця та інсульту, м'язової слабкості в літньому віці, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона та передчасної смерті.

   Середземноморська дієта складається з фруктів і овочів, цільного зерна, бобових, риби, йогурту та здорових жирів, таких як оливкова олія та горіхи. Щоб зробити власне меню ближчим до середземноморського, достатньо невеликих змін:

- вживайте  цільнозернові продукти та бобові з високим вмістом клітковини, такі як, квасоля, сочевиця, горох, цільнозерновий хліб і макарони;

- вживайте велику кількість фруктів і овочів;

- не забувайте додавати в меню морську рибу;

- їжте менше м'яса;

- споживайте салати з оливковою олією;

- вибирайте варіанти з непросіяного борошна замість тих, що містять очищене борошно.

ЯКОЇ ЇЖІ СЛІД УНИКАТИ

   При остеоартриті організм перебуває в запальному стані. Хоча продукти з протизапальними властивостями можуть зменшити симптоми, деякі продукти містять речовини, які активно сприяють цьому запаленню. Найкраще їх уникати або принаймні обмежити.

Цукор

   Перероблені цукри стимулюють вивільнення цитокінів, що сприяють системному запаленню в організмі. Цукор, який виробники додають до солодких напоїв, як газовані та деякі сокові напої, солодкий чай, ароматизовану каву, найімовірніше погіршить запальний стан.

Насичені жири

   Продукти з високим вмістом насичених жирів, такі як піца та червоне м’ясо, можуть викликати запалення жирової тканини. Окрім підвищення ризику розвитку ожиріння та серцевих захворювань, це погіршує запалення артриту.

«Швидкі» вуглеводи

   Рафіновані вуглеводи, як білий хліб, білий рис і картопляні чипси, сприяють виробленню кінцевих продуктів глікації (AGE). Вони стимулюють запалення в організмі.

ПОШИРЕНІ МІФИ ПРО ХАРЧУВАННЯ І АРТРИТ

   Існують упередження, що певні продукти можуть погіршити стан при остеоартриті, але не завжди є наукові докази, які їх підтверджують. Розглянемо три найпоширеніші міфи.

Цитрусові провокують запалення

   Вважається, що кислотність цитрусових викликає запалення. Однак це не так. Насправді цитрусові мають протизапальну дію, а також багаті вітаміном С і антиоксидантами. Однак грейпфрутовий сік може взаємодіяти з деякими препаратами для лікування артриту. Тому, якщо ви отримуєте фармакологічну терапію та любите грейпфрутовий сік – обговоріть цей нюанс з вашим лікарем.

   Відмова від молочних продуктів допомагає при остеоартриті

   Хоча молоко, сир та інші молочні продукти можуть бути проблематичними для деяких людей, вони ж володіють значним протизапальним потенціалом. Елімінаційна дієта допоможе визначити, покращуються чи погіршуються симптоми під час споживання молочних продуктів. Слід пам’ятати, що молочні десерти, йогурти з фруктовими добавками скоріше відносяться до кондитерських виробів.

Пасльонові викликають запалення

   Помідори, картопля, баклажани та перець містять хімічну речовину соланін, яку деякі вважають причиною болю при артриті. Однак наукових доказів цього немає. Навпаки, додавання цих поживних овочів до меню має багато переваг при хронічних захворюваннях, включно з тими, при яких спостерігається виражене запалення.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook