Практичні та лабораорні заняття першокурсників факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

26 жовтня 2023 року

    Цього року осінній семестр першокурсники ОС «Бакалавр» освітньої програми 181 «Харчові технології» розпочали в звичайній очній формі. Перші місяці навчання виявились досить насиченими, адже заняття з дисципліни «Університетська освіта» розпочались з екскурсій та впершу чергу зі знайомства з розташування головних корпусів Славетного НУБіП, бібліотеки, музеїв та інших важливих місць нашого університету.

Знайомство із цікавинками університету розпочалося із відвідування унікальної навчально-наукової лабораторії «Музею грошей, банківської справи та страхування». Саме ця аудиторія є окрасою аудиторного фонду 10 навчального корпусу НУБіП України. На сьогодні це абсолютно унікальна лабораторія серед українських вишів.                                               

До Дня Державного прапора України та Дня Незалежності України студенти 1 курсу відвідали музей історії НУБІП України, де учений секретар, кандидат педагогічних наук Тетяна Чумак провела першокурсникам захоплюючу та змістовну екскурсію.

21 вересня 2023 року першокурсники відвідали кафедру бджільництва та лабораторію конярства, а саме конюшню та пасіку університету. 

Екскурсія була проведена в дружній та веселій обстановці. Студенти отримали важливу інформацію про утримання, годівлю коней, про важливість бджільництва для сільського господарства та навчилися відрізняти медоносні рослини.

Не оминули і  ботанічний сад НУБіП України, де на власні очі переконалась, що наш університет має багато цікавих місць, одне з яких − це ботанічний сад, який має багату історію, що розпочалася з 1928 року.           

 Бібліотека. В нашому розумінні — це колекція книг або приміщення, де зберігаються книги. Насправді ж книгозбірня має дещо глибше значення. Це чарівне місце — особливий простір, з особливою енергетикою, настроєм, затишком. Ніщо не може замінити спілкування з книгою.

    Саме такий культурний простір відвідали юні технологи, в це місце хочуть потрапити всі студенти першокурсники і це Наукова бібліотека НУБіП України. 

А 13 жовтня студенти першокурсники  відвідали головний науково-інформаційний центр держави, найбільшу бібліотеку України, Національну бібліотеку імені В. I. Вернадського.

У величезному приміщенні бібліотеки зібрано фонди бібліотечних та історичних колекцій, а також фонд Президентів України. У бібліотеці зберігається і використовується вченими та пересічними громадянами понад 15,8 млн одиниць документів, що зберігаються та є універсальними як за змістом, так і за видами документів зберігань. Відвідувачі бібліотеки можуть скористатися двома читальними залами - залом гуманітарних і природничих наук. Фонди Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського — національна культурна спадщина України.                

Студенти спеціальності «Громадське здоровʼя» знайомились з Українською лабораторією якості та безпеки продукції АПК де дізнались про відділ моніторингу безпеки продукції АПК, який надає широкий спектр комерційних та науково-навчальних послуг як за показниками якості так і безпеки, а саме: визначення елементного складу та важких металів, діючих речовин, залишків пестицидів, мікотоксинів, поліароматичних вуглеводнів, антибіотиків, жирних кислот та глюкозинолатів, фізико-хімічні показники препаратів та олійно-жирової продукції.           

Однією із основних технологічних дисциплін є опанування навчального курсу «Загальні технології харчової промисловості», які передбачені робочою програмою для студентів 1 курсу скороченого терміну навчання факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК є розділ дисципліни «Технології консервування плодів та овочів»Одна з таких робіт була проведена за темою: «Визначення вмісту сухих речовин та нітратів в плодах та овочах».

  Студенти отримали нові знання та досвід, освоївши таке лабораторне обладнання, як рефрактометр та нітратомір. Для проведення досліджень студенти принесли як домашні плоди, ягоди та овочі, так і куплені в торгівельних мережах, тож мали можливість самостійно визначити якість продуктів, які споживають.                   

Опановуючи дисципліну «Загальні технології харчових виробництв» разом із доцентами Оленою Очколяс та Миколою Ніколаєнком, активно долучаються до виконання лабораторних робіт на тему: "Технологія виробів зі здоброго тіста".     

Для проведення лабораторного заняття було обрано популярний нині виріб «Сінабон» - спіраль зі здобного тіста з корицевою начинкою та кремом з вершкового сиру. Щоб не обмежуватися лише знайомством з технологією, був доданий елемент порівняння одного з ключових інгредієнтів хлібобулочного виробництва - дріжджів. Було обрано декілька зразків від різних виробників та зроблено різні заміси, зберігаючи решту компонентів, пропорцій та технологічних процесів, для оцінки якості саме дріжджів.                                                                                              

 Лабораторне заняття на тему: «Сучасні технології хліба. Оцінка якості готового продукту» було проведено у цікавому форматі – «майстер-клас». Головний принцип якого: «Я знаю, як це робити. Я навчу вас».

 Технологію виготовлення хліба проводили за двома рецептурами: класичний - з використанням дріжджів, а також використовуючи закваску спонтанного бродіння - цільнозерновий.

Викладачі закцентували увагу на рецептурі виготовлення хлібів саме з використанням закваски, адже ця технологія останніми роками лише починає застосовуватися в нашій країні. Для випікання такого хліба використовується натуральна закваска з диких дріжджів та бактерій молочної кислоти, яка додає хлібу особливий смак та аромат.  

16 жовтня до Всесвітнього дня хліба (World Bread Day) взяли участь майстер-класі на тему: "Інноваційні технології випікання хліба з використанням натуральних заквасок".            

      Отож, бажаємо студентам першого курсу успіхів у навчанні та студентських років, які запам’ятаються ексклюзивними подіями, цікавими знайомствами та перемогою України. 

      Дякують наші першокурсники за можливість очного навчання адміністрації та Збройним Силам України за їхній потужний захист задля перспективного майбутнього нових поколінь!

 

Лариса Баль-Прилипко,
декан факультету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook