Справжнє італійське різотто створюють студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

18 жовтня 2023 року

  Якщо ви зібралися порадувати себе або своїх рідних чимось з італійської кухні, пропонуємо приготувати різотто. Як це правильно зробити – навчають на «найсмачнішому» факультеті НУБіП України.

     Студенти та викладачі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК намагаються на максимум використати період очного навчання і насичують його цікавими заняттями. Для студентів третього курсу факультету однією із основних дисциплін є «Технології оздоровчих харчових продуктів». Вивчаючи різні тонкощі та особливості, користь і шкоду різних продуктів та складників, на практичних заняттях студенти розробляють та вдосконалюють харчові раціони.

    Цього вівторка студенти вивчали технологію італійських страв. І обрали для приготування різотто з куркою та салат з буряком та фетою. Заздалегідь плануючи та дотримуючись порад доцента Тетяни Бровенко, студенти підготували історію створення. 

  "Різотто, яке належить до традиційної італійської кухні. Якщо ви є її шанувальником, то ми зібрали популярні рецепти і розповімо про те, як готувати різотто", говорить староста групи Софія Шарандак.

     Для початку потрібно правильно підібрати рис - підійдуть сорти "арборіо", "карнаролі" і "віалоне нано", або, простіше кажучи, рис повинен бути круглим і коротким.  Існує багато рецептів приготування різотто – з грибами, морепродуктами, овочами, куркою і грибами. Ми вибрали рецепт приготування різотто з куркою, тому що цей варіант смачний і простий у приготуванні.

 Технологію приготування страви продемонстрував Олександр Дичко: «Зварити курячий бульйон. Скласти м'ясо в каструлю і дати закипіти. Порізані кубиками моркву, коріння селери, пастернаку і лаврушку також кинути в бульйон. Варити на маленькому вогні 20 хвилин. Потім м'ясо вийняти для охолодження, дістати лавровий лист. Каструльку c бульйоном залишити на повільному вогні - потрібно, щоб рідина була гарячою. Тим часом, в глибокій сковорідці на оливковій олії обсмажити роздавлені зубчики часнику (після того, як вони будуть готові - викинути). Далі - приготувати дрібно нарізану цибулю до м'якості. Підсолити, додати приправи з середземноморських трав. Викласти до цибулі рис, помішуючи, обсмажувати, поки він не стане прозорим. Після цього влити вино. Як тільки рис вбере алкоголь, ополоником додавати гарячий бульйон до рису. Наступну порцію бульйону вливати, коли рис вбере попередню. Час варіння рису займає до 20 хвилин. 

     М'ясо крупно нарізати і викласти його, коли рис вариться вже близько 12 хвилин. Коли блюдо готове, посипати натертим пармезаном і перемішати блюдо, щоб сир розплавився».

 

  

    Студенти із захоплення та любовꞌю приготували смачні страви – різотто з куркою та салат з буряком та фетою, на дегустацію яких запросили головних технологів факультету – декана Ларису Баль-Прилипко та завідувачів кафедр Наталію Голембовську і Галину Толок

     Студенти оцінювали страви відповідно до правил дегустації. Оформляли спеціальні дегустаційні листи. 

   Страви оцінювались у відповідності до вимог технологічної документації. В першу чергу оцінювали страви, що мають слабовиражений (тонкий) аромат, наступними оцінювали термічно оброблені страви. Визначення показників якості страв мають певну послідовність.

     Спершу на дегустації завжди оцінюють зовнішній вигляд. Студенти зазначили, що подача та вигляд обох страв відповідає нормативним вимогам, зокрема: у салаті буряк та фета нарізані кубиками однакового розміру, а різотто акуратно викладене в тарілку та посипане свіжою зеленню. 

    Далі визначають аромат. Для салату це був характерний приємний запах підсмаженого волоського горіха та діжонської гірчиці в соусі. У різотто ж був характерний запах свіжої зелені рисових зерен, а потім - тушкованого мʼяса. 

     Наступним критерієм є смак страви. Усі учасники дегустації відмітили збалансованість салату завдяки тому, що інгредієнти за смаками доповнювали один одного. У різотто зазначили його ніжність: курка була протушкована, не тверда, а рис - досить мʼякий. 

    Завершальним пунктом цієї дегустації було визначення консистенції страв. У салата: буряк - мʼякий, фета - ніжна, салат - хрусткий. Різотто - однорідне, зі шматочками мʼяса та тушкованих овочів.

     Між дегустаціями страв обовʼязковим напоєм є чорний чай. Це допомагає обʼєктивно оцінити смак наступної страви, посилити його смакове сприйняття при дегустації. 

    Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК надзвичайно задоволені такими лабораторними роботами, адже це і можливість спробувати себе на керівній посаді, і попрацювати в команді, і навчитись професійно оцінювати дотримання технології виготовлення страв та визначати їх якість.

 Ми дякуємо ректорату, зокрема ректору Станіславу Ніколаєнку, деканату факультету, в особі декана Лариси Баль-Прилипко, за можливість навчатись в очному форматі у сучасних лабораторіях, невпинна подяка Збройним Силам України за можливість організовувати та проводити такі заходи та зустрічі!

 

Тетяна Бровенко,
доцент кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції

 

Аліна Степова,
студентка 3-го курсу факультету харчових
технологій та управління якістю продукції АПК

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook