ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТНЬОГО СТУПЕНЯ БАКАЛАВР СПЕЦІАЛЬНОСТІ 202 ЗАХИСТ І КАРАНТИН РОСЛИН

27 жовтня 2023, 12:24

  Для реалізації цілісної системи підготовки майбутніх фахівців із захисту і карантину рослин у сучасних умовах освітнього процесу, найкращим методом урізноманітнення навчання, є проведення гостьових лекцій. Фахівці із захисту і карантину рослин  під час своєї професійної діяльності повинні ефективно реагувати на зміни, які динамічно відбуваються на виробництві та бути конкурентними на ринку праці.

  У рамках вивчення курсу «Прогноз розвитку хвороб сільськогосподарських культур» було запрошено завідувача лабораторії «Нематології» Інституту захисту рослин НААН України, кандидата біологічних наук Бондар Тетяну Іванівну.  


  Тетяна Іванівна прочитала лекцію на тему «Нематологічний моніторинг – основа заходів екологічного контролю чисельності фітонематод». Вона відмітила, що лабораторія «Нематології» займається розробкою системи  прогнозування розвитку нематодозів, вивченням  фітогельмінтозів зернових культур, картоплі, цукрових буряків, ріпаку, овочевих та квітково-декоративних  культур закритого ґрунту, а також декоративних та лісових культур. Співробітники лабораторії розробляють  екологічно безпечні заходи захисту основних польових, овочевих культур та квітково-декоративних рослин від нематодозів.

  Лектором закцентовано увагу студентів на  професійні навички захисника рослин під час виконання фітопатологічних досліджень, які вимагають знань із методики досліджень, уміння візуально діагностувати хвороби рослин та ідентифікувати збудники, знати біоекологію патогенів. Було продемонстровано відеоматеріали щодо особливостей проведення  польових і лабораторних експериментів співробітниками лабораторії.

  Наведена інформація викликала інтерес у здобувачів і цікаву дискусію. Тетяна Іванівна дала вичерпні відповіді на запитання. Вона відмітила що студенти мають можливість пройти стажування на базі лабораторії «Нематології», у якій створені усі умови для формування хорошого спеціаліста із захисту рослин.

  Ми щиро вдячні завідувачу лабораторії «Нематології» Інституту захисту рослин НААН України Бондар Тетяні Іванівні за проведену гостьову лекцію, а також за цікаву та корисну зустріч.

 

Дмитро Гентош, завідувач кафедри
фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна.
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook