Катерина Маньків – призерка VII Всеукраїнського конкурсу студентських проєктів «Від ідеї до успіху»

30 жовтня 2023 року

  26 жовтня відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських робіт «Від ідеї до успіху», в якому прийняла участь студентка 2 курсу нашого факультету Катерина Маньків з інноваційним проєктом «Використання бінарних посівів для відновлення українських ґрунтів, пошкоджених в результаті повномасштабної війни». На конкурс було подано понад 70 студентських проєктів. До участі було допущено 34, на ІІ тур відібрано лише 15. Наша студентка пройшла всі ці сходинки і отримала почесне 2 місце. Проєкт визнаний кращим в номінації «Краща інновація». Щиро вітаємо переможицю! Найщиріші побажання їй так тримати, і хай її наукова і бізнесова доля складається і надалі так успішно! Доречі, серед учасників конкурсу Катя була наймолодшою.

  Треба зазначити, що проєкт дійсно надзвичайно актуальний для України, адже вже зараз біля 13% українських земель визнані деградованими в результаті війни. Науковці визнають шкоду, нанесену нашим грунтам, як елемент екоциду. Неможливо допустити, щоб така величезна площа ріллі була виведена із обігу вирощування сільськогосподарської продукції, як це сталося з Чорнобилем. А навіть, якщо продовжувати використовувати землі, забруднені шкідливими речовинами, внаслідок розриву снарядів, замінувань, пожеж, розливу нафтопродуктів, то продукція, отримана на таких землях, шкідлива для здоров’я, як нинішнього, так і майбутніх поколінь і відповідно не може експортуватися. На природне відновлення потрібні будуть століття. Спонсорська допомого міжнародних партнерів може надійти не так швидко. А турбуватися про нашу землю треба нам, тут і сьогодні!

  Студентка запропонувала ідею використання потенціалу рослин для відновлення грунтів, а саме: на забруднених територіях застосовувати бінарні посіви, тобто спільні посіви декількох культур в одному полі, де одна з культур за своєю природою є накопичувачем важких металів та радіонуклідів (зазвичай бобова), а інша може вирощуватись для отримання урожаю та його реалізації. Таким чином через кілька років вдасться «вичистити» наші орні землі, завдяки особливостям бобових культур накопичити необхідний азот, відновити мікрофлору та збалансувати повітряний та водний режими. В той же час, інша культура-сусідка може давати урожай щороку, який після відповідної перевірки може бути реалізований, тобто щорічно не втрачається надходження коштів. Звичайно такі фінансові надходження, прибутки на кілька років будуть зменшені у виробників агропродукції, але цінність для екології незрівнянна ні з якими прибутками.

  В журі конкурсу були запрошені представники бізнесу, керівники грантових проєктів Міжнародної школи економіки та інших організацій, які дуже зацікавились цією роботою, навіть запропонували Катерині участь у програмах з відновлення України, які фінансуються міжнародними донорами, до яких вони долучені. Тож ця студентська робота може дійсно стати шляхом до успіху.

Ірина Артемчук,
асистент кафедри фітопатології ім. проф.В.Ф. Пересипкіна

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook