Промислова естетика: давайте робити це красиво

27 жовтня 2023 року
  Ми розпочинаємо цикл інтерв’ю з керівниками компаній-партнерів НУБіП, які долучаються до зміцнення і розширення матеріально-технічної бази нашого університету.
  І перше з них – інтерв’ю з директором ТОВ «СІКАМ Україна» Володимиром ДРЬОМОВИМ: компанія, яку він очолює, безпосередньо причетна до створення полігону «розумних електромереж» ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.

  • Володимире Вікторовичу, що представляє собою ваша компанія? Які основні напрями її діяльності?

— Наша компанія є українським підрозділом французького виробника обладнання для будівництва електричних ліній SICAME group. В Україні ми працюємо з 2006 року, постачаючи продукцію для натягування, підвішування, з’єднання зовнішніх електричних ліній напругою від 1 до 330 кіловольт. Зокрема, арматуру для самоутримних ізольованих ліній напругою 1 кВ, повітряних ліній 6-35 кВ, кабельні муфти різних типів та класів напруги.

  • Які принципи сповідує ТОВ «СІКАМ Україна» при формуванні кадрового забезпечення?

— У нас невеликий колектив, тому внесок кожного суттєво впливає на кінцевий результат. Ми ніколи не задовольняємося «задовільною» якістю виконання завдань: робота кожного на своєму місті має бути бездоганною.
А це непросто. Розробити новий класний продукт, або постачати продукцію завжди швидко і в повному обсязі – це не просте завдання. Особливо, коли клієнти вже звикли до певного рівня наших послуг і ми самі для себе високо підняли планку.
  Тому підбираємо людей, достатньо сміливих, щоб взяти на себе відповідальність в разі потреби, і достатньо відповідальними, щоб закінчити те, що почали. А для цього необхідна і висока кваліфікація, і мотивація, і пристрасне відношення до справи, якою займаєшся. Люди байдужі, які просто формально виконують службові обов’язки, у нас не приживаються.

  • Чи працюють у вас випускники НУБіП України?

— Так. У нас працюють троє випускників вашого чудового навчального закладу. Це приблизно 10% від штатного складу, але за значимістю для компанії це набагато більше. Оскільки всі вони є ключовими особами – кожен за своїм напрямком діяльності. Не знаю, чи це заслуга вишу, чи відіграли роль інші фактори, але сильною стороною кожного з них є вміння самостійно визначати точки прикладання зусиль і висока самодисципліна, щоб систематично працювати, аби доводити завдання до 100% виконання.

  • Як сталось, що саме Ваша компанія долучилась до спорудження інноваційного освітнього об’єкту в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження?

— Можете вірити, можете ні, але абсолютно випадково. Оскільки ми постачали обладнання для будівництва ліній, до нас звернувся один з наших клієнтів з проханням надати певну продукцію для будівництва полігону SmartGrid. Уважніше придивившись до проєкту, побачили в ньому гарну можливість продемонструвати студентам і нашим клієнтам важливість того, що необхідно побудувати Grid, перш ніж будувати Smart.
  Пізніше нам також вдалося долучили до проєкту нашого партнера – українського виробника реклоузерів, компанію «Автоматизація електромереж».

  • Яку частину проєкту реалізувала саме ваша компанія?

Ми займаємось досить простими речами: як підвісити та натягнути електричну лінію, зробити електричні з’єднання – це не rocket since. Наша справа це арматура, ізолятори, траверси. Це все базові речі, тому говорити про це зараз зовсім не так популярно, як обговорювати SmartGrid концепції. Однак нашим працівникам добре відомо, що в нашій країні і в цій царині ще є над чим працювати. Цей проєкт дав надав гарну можливість нагадати про це майбутнім і теперішнім спеціалістам нашої галузі.

  • Поділіться, будь ласка, своїми враженнями про спільну роботу з фахівцями інституту у межах згаданого проєкту…

Це не перший наш спільний проєкт з НУБіП: ми вже працювали разом і над обладнанням класів, і були задіяні в освітньому процесі в форматі онлайн.
  Головне, що є у працівників кафедри електропостачання, ініціатива та бажання постійно розвиватись. Мені дуже імпонує проактивна позиція ваших викладачів, тому ми завжди раді бути корисними.

  • Які результати співпраці очікуєте у короткій та довгостроковій перспективі?

— Приступаючи до проєкту, ми, звичайно, сподівались отримати якийсь позитивний піар і підвищити обізнаність про нашу продукцію. Я не сподівався, що така діяльність може бути доцільною суто з комерційної точки зору. Довелося вкластися – і не тільки матеріально.
  Мушу визнати, що помилявся: в перший же тиждень після завершення проєкту ми отримали замовлення на 20 роз’єднувачів нової моделі для ліній 20 кВ. Клієнт просто побачив його на новозбудованому полігоні. Наші партнери з «Автоматизації електромереж» також отримали декілька замовлень на реклоузери для ліній 10 кВ. Оскільки зупиняти співпрацю з НУБіП ми не збираємося, то можна очікувати ще подібні «щасливі випадки» будуть траплятися і в майбутньому, тож будемо мати навіть достойний термін комерційної окупності.

  • Чи плануєте та маєте намір продовжувати співпрацю з ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження?

— Ми вже переконалися, що співпраця з освітнім закладом може приносити не тільки плюсики у карму. Я вважаю, що такі спільні проєкти можуть бути надзвичайно корисними для всіх сторін – і для студентів, і для вишів, і для компанії. Складність якраз і полягає в тому, щоб відшукати форми співпраці, які працюють насправді. А потім ще є брак часу, щоб забезпечити належний рівень виконання.
  Ідея крайнього проєкту, що була згенерована викладачами ННІ, – надзвичайно вдала. Як бачимо, наочна демонстрація обладнання: те, як воно встановлене в лініях, викликає зацікавленість у студентів. Це мені здається найважливішим.
  Наступним логічним кроком було б використання елементів полігону до навчального процесу не тільки на рівні демонстрації, а й пряме включення у навчальні плани. Не можу судити, які тут є складнощі в питаннях їх корекції, техніки безпеки та інших формальних процедур вищої освіти. Але мені видається доцільним, щоб майбутні спеціалісти – енергетики ще у виші принаймні спробували і побачили приклади виконання практичних робочих операцій. Як то керування та введення реклоузера, використання засобів індивідуального захисту та оперування ізольованими штангами, виконання монтажних робіт у лінії, розкатка та натягування проводів. Навіть якщо вони не будуть працювати у майбутньому в релейному захисті чи не стануть лінійщиками – розуміння широкого кола процесів, навіть на елементарному рівні, безперечно, буде корисним.

  • Чи готові ви долучитись до інших освітянських проєктів інституту для посилення свого кадрового потенціалу?

— Наша компанія за визначенням не може мати великий штат працівників. Ми процесійно-креативний офіс іноземного виробника, і масштабування бізнесу не пов’язане зі збільшенням штату. Більшість випускників ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження будуть затребувані в енергокомпаніях та енергомонтажних організаціях. Для нас же життєво важливим є підвищення рівня культури будівництва електричних ліній. Щоб спеціалісти, які працюють у галузі, розуміли важливість використання якісних комплектуючих, дотримання нормативів при виборі обладнання, будівництві. Можливо, хтось скаже, що ми занадто багато очікуємо, особливо з огляду на теперішню воєнну дійсність і стан енергетики, але хотілося б, щоб у майбутніх спеціалістів був сформований належний рівень очікувань щодо промислової естетики при будівництві ліній електропередачі. Якщо ми все одно будуємо лінії – то давайте зробимо це красиво!

  • Який, на Ваш погляд, формат співпраці компанії з університетом найбільш перспективний – дуальна освіта, створення місць практичного навчання на базі освітнього закладу, практики чи стажування на підприємстві, виділення стипендій кращим студентам?

— Все це має персонально впроваджуватися якомога скоріше (окрім, можливо проходження виробничої практики на підприємстві). Ми б з радістю брали спеціалістів дуального навчання, наскільки я знаю, такий позитивний досвід є у Дніпровській політехніці. Вона видається досить вдалою і може замінити виробничу практику, яка, на мою думку, не є ефективним способом співпраці.
  Елементи навчання на базі освітнього закладу для власних клієнтів ми вже використовували. Дякую, що НУБіП надав нам таку можливість. Сподіваюсь, вона буде у нас зберігатися і в майбутньому.
  Виділення стипендій кращим студентам ми ще не практикували. Але готові розглянути таку можливість. Один з працівників нашої компаній, навчаючись в свій час у Донецькому політехнічному, отримав допомогу від компанії AREVA і рік вчився у Франції. Не треба й казати, який вплив на подальший власний розвиток та кар’єру може мати таке навчання. Хоча тут є і юридичні, і організаційні складнощі, але ми готові взятися за їх подолання із достойними потенційними кандидатами.
  Семінари для НПП вишів ми вже також проводили – з викладачами Одеського та Вінницького політеху зокрема. Будемо продовжувати це робити. З Одеським політехом вийшло добре, бо там багато викладачів – практикуючі проєктувальники. В інших випадках просто провести семінар для викладачів – недостатньо. Вважаю, що без безпосередньої участі інженерів-практиків у навчанні майбутніх інженерів сучасна вища освіта неможлива. Це має бути не просто виступи з ознайомчими презентаціями, а включення циклів по 3-10 лекцій у навчальну програму. На жаль, мені не відомі такі приклади, і я не впевнений, чи це взагалі організаційно можливо в нашій освітній системі. Хоча от у нас на підприємстві є спеціалісти, які до цього готові і розуміють важливість такої роботи.
  Крім цього, ми сподіваємось і вже плануємо долучитися до участі в програмі профільних олімпіад по нашій 141 спеціальності – це те, що робить онлайн-сервіс SiCAD, який ми розробляємо, і це ті скіли, які треба студентам прокачувати. Бо інакше це взагалі будуть знання, якими володіють лише одиниці.
  Маємо також ідеї щодо проведення професійних конкурсів серед творчих колективів студентів. Хоча війна вносить свої корективи і робота на перспективу дещо сповільнилася, бо, звичайно ж, більше уваги потребують поточні, невідкладні справи, ми не плануємо чекати до перемоги, щоб продовжити нашу співпрацю з вишами. І ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП, сподіваюсь, буде одним з наших основних партнерів у цьому.

  • Дякую за розмову.


Розмовляв Валентин ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook