Практичне навчання з лісової таксації та дослідження - важлива складова підготовки кваліфікованого лісівника

27 жовтня 2023 року
ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»

24 жовтня 2023 року на базі ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» відбувся науково-практичний семінар «Сучасні технології вимірювальної таксації лісу» організований кафедрою таксації лісу та лісового менеджменту ННІ лісового і садово-паркового господарства, а також пов’язані з ним виїзні практичні заняття для студентів, що вивчають лісову таксацію. На цьому заході представники наукової спільноти та виробничники мали можливість поділитися досвідом і обговорити важливі проблеми обліку деревної продукції безпосередньо на об’єкті, тобто лісосіці з запроєктованою прохідної рубкою.

Програма семінару була націлена на висвітлення комплексу проблем вимірювальної таксації лісу, які виникають від моменту таксації лісових насаджень на корені до обліку та відпуску заготовленої лісопродукції. Студенти стали активними учасниками цього семінару та були залучені до виконання всього циклу таксаційних робіт на лісосоці. Передусім, вони на практиці проаналізували точність вимірювання висоти дерев до рубки за допомогою сучасного обладнання, яке продемонстрував Віктор Миронюк. Поряд із класичними інструментами (висотоміри Блюме-Лейса, SUUNTO) студенти використовували електронний висотомір HEC, лазерні висотоміри-далекоміри TruPulse, Nikon Forestry Pro, а також ультразвуковий висотомір Vertex IV, які нині вважаються найбільш сучасними.

   

Важливим висновком цього етапу є те, що вимірювання висоти дерев завжди супроводжується похибками. В цьому всі учасники змогли переконатися після звалювання модельних дерев і вимірювання довжини стовбурів зрубаних дерев. Віктор Свинчук розвинув питання точності таксаційних робіт на прикладі зрубаних дерева. Зокрема було продемонстровано як різні способи впливають на точність визначення загального об’єму дерев, ділової та дров’яної деревини.

 

Олександр Леснік висвітлив ключові аспекти обліку лісопродукції, що включали визначення класів якості та товщини ділових колод за візуальними ознаками. На цьому етапі учасники змогли порівняти розходження між об’ємами стовбурів дерев, що ростуть, фактичними об’ємами тих же дерев, що були зрубані, та об’ємом заготовленої лісопродукції.

  

На завершальному етапі представники лісодослідної станції продемонстрували студентам процедуру електронного обліку деревини, приймання та відпуску лісоматеріалів на лісосіці. Це був важливий досвід, підкріплений реальним практичним дослідженням.

  

Дирекція ННІ лісового і садово-паркового господарства та колектив кафедри таксації лісу та лісового менеджменту щиро вдячні адміністрації ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» за якісну організацію заходу, сприяння науковим дослідженням і практичній підготовці студентів.


Директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту
Олександр БАЛА
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook