Українська мова в поетично-пісенному вимірі

28 жовтня 2023 року
НУБіП України
     25 жовтня в рамках відзначення Дня української писемності та мови відбувся літературний батл «Поетична пара» серед студентів спеціальності «Садово-паркове господарство».

 Чудова київська осінь вривається в наше життя особливими моментами в навчанні, котрі важливі як для нашого розвитку, так і задля розмаїття студентського життя. Поетичні рядки оживають під романтичний шелест вітру і нагадують нам про своє існування під час злив, коли підкоряєшся спокусі взяти до рук улюблену збірку віршів. «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі», - писала Ліна Костенко.

Надворі лив дощ, мов з відра - а ми в аудиторії, розташованій на території університетського ботанічного саду, читали улюблені вірші відомих українських поетів. У виконанні студентів натхненно звучали рядки Василя Стуса й Василя Симоненка, Ліни Костенко й Сергія Жадана, Івана Франка й Тараса Шевченка, Павлі Тичини й Максима Рильського.

Найнесподіванішим у цьому поетичному змаганні виявився вірш Михайля Семенка «Місто», прочитаний одним зі студентів. Хаотичність і складність Семенкового тексту унаочнили суть мистецтва: розпізнати у творі щось своє, близьке лише тобі. В аудиторії ставало дедалі цікавіше. А коли дійшла черга до поезії Дмитра Павличка «Два кольори», ми несподівано для себе почали співати гуртом і збадьорили всіх присутніх.

 

Звичайно, ставалися й випадки, коли ніяковість брала гору і студенти вагалися декламувати вірші. Тоді дружний колектив СПГ радісно й жваво підтримував своїх одногрупників, даруючи їм впевненість у собі теплими словами.

Згадка багатьох народних пісень створила в аудиторії дух єдності, який із радістю підхопила наша чудова викладачка української мови - доцент Ніна Петрівна Жежера. Це вона ініціювала таке незвичне дійство на парі з української мови (та ще й підспівувала нам).

Всі присутні були в захваті не лише від краси лірики, а й від того, наскільки талановиті люди навчаються на нашому курсі. Творчість, самобутність, жага до життя та волі - це про студентів нашого університету.

Література допомагає людям сприймати світ глибше. Вона є своєрідним чарівним виміром, потрапити до якого можна лише зацікавившись ним. Не можна втомитися від читання улюблених віршів, не варто забувати класичні зразки поезії. А ще потрібно творити нове, сучасне образне сприйняття світу через мистецтво. Можливо, в майбутньому і ваш вірш буде з превеликим захопленням продекламований студентами.

Олександра Якимець, Тетяна Куліш,
студентки 1 курсу спеціальності «Садово-паркове господарство» 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook