НА ФАКУЛЬТЕТІ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ЗАВЕРШИЛА СВОЮ РОБОТУ МІЖНАРОДНА ОСІННЯ ШКОЛА

30 жовтня 2023, 8:39

Відповідно до наказу ректора НУБіП України № 1075 від 23.10.2023 року на базі факультету ветеринарної медицини була проведена Міжнародна осіння школа “Єдине здоров’я – цілісний підхід до безпечності харчових продуктів (здобутки, можливості, ризики)”, яка присвячена 100-річчю від початку створення кафедри м’ясоведення, холодильної справи, переробки і утилізації тваринних продуктів та 140-річниці від Дня народження професора Антона Калениковича Скороходька в рамках реалізації проекту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Модуля Жана Монне «Інтеграція політики та засад Єдиного здоров’я ЄС в Україні».

Колектив кафедри вшанував пам'ять з нагоди 140-річчя від Дня народження професора Антона Калениковича Скороходька покладанням квітів до пам’ятника на Алеї слави НУБіП України. Антон Каленикович – основоположник гігієнічної науки, один із засновників ветеринарного факультету Київського зооветеринарного інституту, а згодом – і його директор. Автор першого вітчизняного підручника “Гігієна тварин”. Науковий доробок професора А.К.Скороходька не втратив своєї актуальності і на сучасному етапі розвитку тваринництва. Розробки вченого набули значень методичних керівництв щодо забезпечення санітарно-гігієнічних норм утримання та вирощування високопродуктивних тварин. Займався також питаннями української мови та української термінології, був співголовою сільськогосподарського сектору Інституту української наукової мови ВУАН, справжнім патріотом.
У 1923 р. в Київському ветеринарно-зоотехнічному інституті була започаткована кафедра м’ясоведення, холодильної справи, переробки і утилізації тваринних продуктів. З 1924 по 1931 р. завідувачем кафедри був доцент Боровський Василь Віталійович. З 1932 р. по вересень 1935 р. – доцент Лемішко Петро Мойсейович. В цей час кафедра стала називатися кафедрою ветсанекспертизи. З 1935 по 1938 р. курс ветсанекспертизи читав кандидат ветеринарних наук Косолапов Б.М. З 1938 по 1941 рік, до евакуації кафедри в м. Свердловськ, її завідувачем знову був доцент Лемішко П.М., який у 1941 р. захистив докторську дисертацію. Його кандидатська та докторська дисертації присвячені трихінельозній інвазії тварин і людини. Після повернення Київського ветеринарного інституту з евакуації (м. Свердловськ, 1941–1944 рр.), де завідувачем був професор Безносенко О.Г., курс ветсанекспертизи продовжував читати професор Лемішко П.М. У 1957 році було об’єднано кафедри ветсанекспертизи та патологічної анатомії, яку очолив професор Пономаренко Федір Михайлович.
З 1990 р. по червень 2001 р. кафедру очолював доцент Потоцький Микола Кирилович, а з 2001 року кафедру ветсанекспертизи і гігієни переробки продукції тваринництва очолювала доктор ветеринарних наук, професор Якубчак Ольга Миколаївна, яка в 2006 р. згідно відповідного наказу «Про реорганізацію ННІ ветеринарної медицини та якості і безпеки продукції АПК» отримала назву кафедри ветеринарно-санітарної експертизи.
З метою підвищення ефективності використання навчально-наукового потенціалу працівників Університету, удосконалення навчальної і наукової діяльності факультету ветеринарної медицини, упорядкування його структури, наказом ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України від 28 лютого 2020 року за № 201 «Про зміни у структурі факультету ветеринарної медицини» була створена кафедра ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька шляхом об’єднання кафедри ветеринарно-санітарної експертизи і кафедри гігієни тварин та санітарії ім. професора А.К. Скороходька, яку очолила кандидат ветеринарних наук, доцент Кучерук Марія Дмитрівна. Нині кафедру очолює кандидат ветеринарних наук, доцент Соломон В’ячеслав Віталійович – фахівець в галузі профілактики хвороб тварин, утилізації та Pest-контролю.

Урочисте відкриття Міжнародної осінньої школи почалося з вітальної промови в.о. завідувача кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька Соломона В’ячеслава Віталійовича. Звучали слова безмежної вдячності нашим Збройним Силам Україні за можливість працювати, навчатись та організовувати і проводити такі необхідні та актуальні заходи, а також подяка нашому ректору – Станіславу Миколайовичу Ніколаєнку, декану факультету ветеринарної медицини – Миколі Івановичу Цвіліховському, міжнародному відділу університету за всебічне сприяння і підтримку та всім присутнім учасникам і гостям урочистого заходу.

  

Після офіційного відкриття Міжнародної осінньої школи до вітального слова запросили декана факультету ветеринарної медицини, академіка Миколу Івановича Цвіліховського. Цвіліховський М.І. розповів гостям про наш факультет ветеринарної медицини, його науковий потенціал та побажав успіхів у проведенні даного міжнародного заходу.

З вітальною промовою також виступив начальник науково-дослідної частини НУБіП України Володимир Віталійович Отченашко, який наголосив на актуальності теми цілісного підходу до безпечності харчових продуктів, важливості концепції «Єдиного здоров’я» та привітав усіх учасників.

Загалом захід викликав неабияку цікавість, зокрема, в очному форматі зареєструвалось 63 учасники, а в дистанційному форматі приєдналось 123 учасники. Захід відбувався в гібридному форматі з прямою відео-трансляцією.

    

  

У проведенні Міжнародної осінньої школи взяли участь: Цвіліховський М. І., декан факультету ветеринарної медицини, академік НААН – голова оргкомітету, Галабурда М.А., доцент кафедри ветеринарної гігієни імені професора А. К. Скороходька – секретар оргкомітету. Активну участь у підготовці та проведенні заходу взяли співробітники кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька: в.о. завідувача кафедри Соломон В.В., професор Захаренко М.О., професор Якубчак О.М., професор Засєкін Д.А., професор Ткачук С.А., професор Шевченко Л.В., доцент Кос’янчук Н.І., доцент Михальська В.М., доцент Поляковський В.М., доцент Таран Т.В., старший викладач Димко Р.О., асистент Гриб Ю.В. Крім НПП кафедри ветеринарної гігієни імені професора А. К. Скороходька у Міжнародній осінній школі взяли участь: начальник НДЧ, член-кореспондент НААН України Отченашко В.В., директор НДІ здоров’я тварин Голопура С.І., співробітники інших кафедр факультету ветеринарної медицини НУБіП України, науковці Одеського державного аграрного університету, Білоцерківського національного аграрного університету, Житомирського національного агроекологічного університету, співробітники УЛЯБП АПК НУБіП України, також доєднались науковці закордонних навчальних закладів та інші учасники, яких зацікавила концепція “ Єдиного здоров’я ”.

  

Перша доповідь була присвячена професору А.К.Скороходьку, доповідав професор кафедри Микола Олександрович Захаренко. Антон Каленикович Скороходько – визнаний вчений у галузі зоогігієни. Народився у сім’ї швеця-землероба. Навчався в Уманському училищі землеробства і садівництва, звідки був відрахований за революційну пропаганду. Після закінчення магістратури в Київському ветеринарно-зоотехнічному інституті у 1922 р. А.К. Скороходьку було присвоєно науковий ступінь магістра ветеринарних наук. В цьому ж році він приступив до організації першої в країні кафедри зоогігієни. Створив та очолював кафедру з 1922 по 1929 рр. У 1930 році вийшов друком українською мовою всім відомий підручник «Гігієна тварин», що витримав чотири перевидання і лишався настільною книгою кількох поколінь студентів. У 50-ті роки підручник видано кількома мовами країн Європи та Азії. В 1932–1937 рр. А.К. Скороходько очолював кафедру зоогігієни Вологодського ветеринарного інституту. З його ім’ям також пов’язано становлення кафедри зоогігієни Білоцерківського сільськогосподарського інституту, якою він завідував у 1946–1948 рр. Під його керівництвом підготовлено 10 кандидатських дисертацій. Автор і співавтор ряду енциклопедій, довідників, наукових та публіцистичних статей. Навічно залишиться в пам’яті як великий і талановитий вчений. У 2017 році, професору А.К. Скороходьку було встановлено пам’ятник на Алеї слави НУБіП України.

  

Професор кафедри Ольга Миколаївна Якубчак виступила з доповіддю “ Від кафедри м’ясоведення, холодильної справи і утилізації тваринних продуктів - до кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька”. Розповіла про історію становлення кафедри та науки з гігієни харчових продуктів. Учні пам’ятають своїх вчителів, у багатьох учасників Міжнародної осінньої школи з’явились добрі, теплі, щирі думки та слова вдячності.

Учасники дізнались про теоретичні та практичні підходи до оцінки ризиків, заслухавши доповіді міжнародних представників з Федерального інституту оцінки ризиків (Німеччина), Інституту паразитології, Бернського університету (Швейцарія), Statens Serum Institute (Данія), Центр здоров’я тварин та безпеки харчових продуктів. Коледж ветеринарної медицини Університету Мінесоти (США), Міжнародного інституту здоров'я тварин/Єдиного здоров'я, Інститут Фрідріха Леффлера (Німеччина). Розглядались питання про харчові інфекції в аспекті концепції One Health, використання систематичного огляду для доказової оцінки ризиків, веб-інструменти для стохастичної кількісної оцінки ризиків, алгоритм ризик-орієнтованого підходу у вивчені поширення інфекційних хвороб, SWOT аналіз викликів Єдиного здоров’я. Модератором був проведений воркшоп із розробки моделей для веб-інструменту Shiny-Rrisk.

   

 

Вітчизняні науковці представили свої доповіді щодо оцінки безпечності відходів тваринництва за залишковим вмістом лікувально-профілактичних засобів, оцінки впливу дієтичної добавки на організм дослідних тварин, значення продукції мисливського промислу в забезпечені “Єдиного здоров’я”, проведення ідентифікації ковбасних виробів методом мікроструктурного аналізу, визначення ефективності кормових сумішей на основі біологічно активних речовин для корів, використання пробіотиків для курчат-бройлерів, проведення оцінки соняшникової олії високо олеїнового типу. Обговорили модель впровадження концепції “Єдиного здоров’я” в Україні, роль лікаря ветеринарної медицини у забезпеченні потреб Єдиного здоров’я, вплив технологічних процесів на штами мікроорганізмів, використання ГІС-технологій у вирішені питань “Єдиного здоров’я”.

  

Особливістю заходу була тепла, товариська і в той же час робоча атмосфера. Представлені доповіді та майстер-класи викликали зацікавлення та цілий ряд запитань у присутніх.

   

  

Під час підведення підсумків відзначили сучасність, актуальність даного заходу, учасники висловились про важливі аспекти різних напрямів досліджень та діяльності Європейських і міжнародних організацій, що здійснюються на засадах Єдиного здоров’я.

Віримо в нашу Перемогу! Слава ЗСУ!
Слава Україні! Героям Слава!

 


Ольга ЯКУБЧАК, професор кафедри
ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька
Марія ГАЛАБУРДА, доцент кафедри
ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька
Юлія ГРИБ, асистент кафедри
ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook