Відчиняємо двері до майбутньої професії перекладача!

25 жовтня 2023 року

   25 жовтня 2023 року старшою викладачкою кафедри іноземної філології і перекладу Радіоновою Тетяною Олександрівною була організована зустріч студентів 3-го курсу спеціальності «Філологія» з власницею агенції перекладів ЕЛЛЕН Чупровською Оленою Василівною. На зустрічі був присутній також заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету, старший викладач кафедри іноземної філології і перекладу, Назаров Богдан Олександрович.


   Пані Олена з задоволенням поділилася своїм багаторічним досвідом перекладацької діяльності і розповіла майбутнім фахівцям про особливості цієї професії. Були обговорені два основні напрямки діяльності перекладача – письмовий та усний переклад. Пані Олена розкрила особливості усного перекладу промов і новин та зауважила, що фахівці саме з синхронного перекладу є чи не найбільш оплачуваними на ринку праці.
   Гостя також торкнулася питань різноманітних напрямів перекладу художніх творів, статей, віршів тощо; технічного перекладу інструкцій, креслень, довідників, технічної документації; юридичного перекладу договорів, юридичної документації; перекладу розважального контенту, а саме реклами, комп’ютерних ігор, фільмів. Крім того, вона розповіла про особливості роботи перекладача у штаті компанії та на умовах фрілансу і зауважила, що такий фахівець може стати гідом для іноземців, надавати аутсорсингові послуги, проводити прийоми для іноземних партнерів компаній тощо.


   Студенти з зацікавленістю слухали та ставили багато питань пані Олені. Підсумками зустрічі була пропозиція від директорки агенції зробити пробні переклади студентам для оцінки можливості подальшого працевлаштування перекладачем та/або проходження навчальної / виробничої практики в її агенції.

Тетяна Радіонова,
старша викладачка кафедри іноземної філології і перекладу

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook