Враження від першого тижня в КНР

30 жовтня 2023 року

Ось і закінчився насичений і надзвичайно цікавий перший тиждень в університеті Ліньї Китайської народної республіки. Нелегкою була дорога до сонячного Китаю, але наші враження були сильніші за втому.

Викладачів НУБіП гостинно зустріла адміністрація Міжнародного інституту прикладних біоресурсів, і вже на першому засіданні ми  обговорили організаційні моменти та поділилися своїми ідеями та баченням спільної роботи.

Університет м. Ліньї розташований у мальовничій місцевості провінції Шаньдун на сході Китайської Народної Республіки. І хоча, кількість студентів складає 46000 осіб, навчальний заклад є єдиним в місті Ліньї з населенням близько 11 млн чоловік. Таким чином, в закладі навчаються лише ті студенти, які змогли витримати серйозний конкурс та набрати найбільшу кількість балів за результатами шкільного навчання.

Надзвичайно мальовничим є Кампус університету, який являє собою ціле студентське містечко з власними парками, музеями, кінотеатром, закладами харчування, магазинами і величезним стадіоном.

Університетський стадіон

В університеті студенти навчаються 5 або 6 днів на тиждень, залежно від обраної спеціальності та завантаженості в семестрі. Заняття  тривають з 8.30 до 21.00 (з двома великими перервами).

 У Китайській народній республіці відсутні сервіси Google, тому левову частку вільного часу студенти проводять саме у бібліотеці, яка є однією з найбільших споруд Кампусу.


Університетська бібліотека

Я викладаю неорганічну та аналітичну хімії для першокурсників спеціальностей «Animal Sciences» та «Biotechnology and Bioengineering». Слід відмітити, що студенти дуже старанні та вмотивовані, мають гарні шкільні знання з хімії. Вражає, що за перший тиждень занять  відсутніх у жодній групі не було. Але, слід відмітити, що мої українські студенти набагато краще володіють англійською мовою.


Цікаво: якщо лекція студентам сподобалася,  вони аплодують лектору. До речі, всі хімічні елементи мають власні назви у Китаї. І якщо деякі назви дуже схожі на українські, наприклад, Натрій буде (На), а Літій - (Лі), то деякі є абсолютно різними, так, Фосфор має назву 磷(Лін), а Сульфур - 硫 (Лью). Також вразило те, що китайські студенти не використовують римських цифр, а деякі вперше побачили їх лише на наших лекціях.



Загалом, вважаю, що перший тиждень пройшов цілком результативно, тож сподіваюся, що й подальша співпраця  буде плідною та успішною.

Ольга Кравченко,

доцент кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook