Інклюзія – не ілюзія: робота фахівців, яка надихає (гостьова лекція директора КУ «Інклюзивно-ресурсний центр»)

30 жовтня 2023 року
Кожна дитина – це особливий, неповторний світ, пізнати який може лише той, хто небайдужий до її долі, хто може разом з нею радіти успіхам, розділяти невдачі, розуміти кожен крок та допомогти зробити правильний життєвий вибір. Цей ціннісний імператив, висунутий великим гуманістом В. Сухомлинським є неодмінною передумовою успішного навчання, виховання і розвитку дітей з особливими освітніми потребами, адже кожен має свої сильні сторони і свій потенціал. Найважливіше зосередитися не на інвалідності, а на особистості дитини, на її здібностях, можливостях, інтересах, щоб надати їм допомогу в тих галузях, у яких вони відчувають найбільші труднощі. Саме цей принцип є основним в роботі фахівців Інклюзивно-ресурсних центрів.
24 жовтня в онлайн форматі для студентів спеціальності «Соціальна робота» (третій курс, заочна форма навчання) та магістрів (перший курс, денна форма навчання) відбулася гостьова лекція директора КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Уманської міської ради, Черкаської обл. канд. пед. наук Марини БЕВЗЮК на тему: «Діяльність Інклюзивно-ресурсного центру в системі підтримки дітей з особливими освітніми потребами».
 
Під час лекції студенти змогли дізнатись про такі основні напрями роботи Інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ), як: проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки; надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг; забезпечення системного кваліфікованого супроводу; надання рекомендацій закладам освіти щодо розроблення індивідуальної програми розвитку дитини; консультування батьків, педагогів; здійснення моніторингу динаміки розвитку дітей з особливими освітніми потребами; участь працівників ІРЦ у діяльності команди психолого-педагогічного супроводу, семінарах, тренінгах, майстер-класах тощо.
 
 
Марина Сергіївна зацікавила студентів короткими презентативними відео- фрагментами корекційно-розвиткових занять із дітьми, які відвідують Інклюзивно-ресурсний центр, їхніми успіхами та перемогами.
 
 
 
Директор ІРЦ акцентувала увагу на вакантній посаді вчителя-реабілітолога і запросила магістрантів спеціальності «Соціально-психологічна реабілітація» скористатись цією пропозицією: «Якщо ви зацікавлені у роботі з дітьми та молоддю з особливими потребами, щоб допомогти їм досягти свого потенціалу та інтегруватися в суспільство, приєднуйтесь до нашої команди!»  
Лекція дуже зацікавила студентів, тому наводимо їх відгуки.
«Я в захопленні від спілкування із директором Інклюзивно-ресурсного центру Мариною Сергіївною Бевзюк, адже це унікальна можливість дізнатися про роботу такого закладу «зсередини» та побачити, яку гігантську роботу виконують фахівці, допомагаючи кожній дитині з ООП. Марина Сергіївна звернула нашу увагу на позитивні результати корекційно-розвиткової роботи. І свідченням цього є щирі посмішки дітей і їхніх батьків. Ми багато нового відкрили для себе й майбутньої професійної діяльності. Дуже вдячна за приділений час для нашої групи» (Світлана Мегедь, студентка 3 курсу).
 «На гостьовій лекції ми детально ознайомилися із особливостями роботи фахівців Інклюзивно-ресурсного центру. Дуже приємні люди, позитивна атмосфера, слухаєш цікаві розповіді про успіхи дітей з особливими освітніми потребами, які із задоволенням відвідують Центр. Це дійсно місце, де чують і розуміють кожного. Дякую за вашу працю, позитив і любов які оточують дітей! Назавжди залишаться спогади про цей заклад»(Анна Ющенко, студентка 3 курсу).
 «На гостьовій лекції ми мали прекрасну можливість дізнатись про особливості роботи Інклюзивно-ресурсного центру м. Умані. Це особливий заклад, де кожна дитина, незалежно від свого фізичного чи розумового стану, має можливість розвиватися, спілкуватися,брати участь у різних творчих проєктах та заходах. Завдяки своїй інклюзивності, Центр створює незабутні враження та позитивний настрій у всіх відвідувачів.Тут не має жодних обмежень чи штампів, які визначають, хто може, а хто – ні. Таке середовище сприяє розкриттю потенціалу кожної дитини та розвитку її творчих здібностей.Адже в Центрі організовують різноманітні творчі майстер-класи, які сприяють розвитку творчості, уяви, фантазії відвідувачів. Це різноманітні види художньо-творчої діяльності: малювання, виготовлення виробів, танці, театральна майстерність та багато іншого, що допомагає відкрити нові горизонти та розкрити потенціал кожної дитини.
В ІРЦ працюють справжні професіонали, які створюють комфортну атмосферу для всіх дітей. Тут формується інклюзивна культура на засадах толерантності, поваги, прийняття та взаєморозуміння. Це також осередок, де можна знайти нових друзів, побачити, що кожна людина – неповторна і особлива. Інклюзивно-ресурсний центр – не просто заклад, а мікросвіт, де кожна дитина може знайти своє місце під сонцем, а фахівці допоможуть йому світити.
Ми отримали колосальні емоції від лекції. Побачили професійний підхід, що поставлених завдань та їхнє якісне виконання. Раді, що в нашій країні, є люди на яких ми можемо рівнятись, і за якими ми можемо йти!» (Влада Косяченко).
Як бачимо, лекція викликала велику зацікавленість і позитивні емоції.
Дякуємо Марині Бевзюк за цікаву і корисну лекцію.
 
Професор кафедри та реабілітації Ірина ДЕМЧЕНКО

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook