Стажування аспірантки ННІ лісового і садово-паркового господарства в Аграрному університеті Пловдива: перші результати та плани на майбутнє

31 жовтня 2023 року
м. Пловдив, Болгарія

   Минув перший місяць стажування аспірантки 4-го року навчання кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Єлізавети ПІВЕНЬ в Агарному університеті Пловдив, Болгарія в рамках проекту UNIgreen+UA.

 

   UNIgreen або Зелений Європейський Університет - це альянс із 8 європейських вищих навчальних закладів, які поділяють спільне бачення сприяння досконалості у викладанні, навчанні, дослідженнях та інноваціях у сфері сталого сільського господарства, екологічних біотехнологій та наук про навколишнє середовище.
   UNIgreen оцінює та спирається на тривалу співпрацю для створення інтегрованого Європейського університету, який підтримує зелену економіку, що стане можливим завдяки ініціативі Європейських університетів у рамках програми Erasmus+.
    Ця амбітна ініціатива Європейських університетів спрямована на встановлення зав’язків між вищими навчальними закладами усієї Європи на благо їхніх студентів, персоналу та суспільства. Метою проекту є розвиток довгострокової, структурної, стратегічної та сталої співпраці між закладами вищої освіти європейських університетів для підвищення міжнародної конкурентоспроможності вищих навчальних закладів Європи та просування європейських цінностей.

   За перший місяць співпраці в рамках проекту було проведено декілька зустрічей щодо можливостей подальшої міжнародної співпраці. Зокрема, проведена презентація веб-порталу EURAXESS і його перспектив для українських дослідників. Презентацію провела Світлана Дімітрова з Софійського університету «Св. Климента Охридського”.
    EURAXESS – Researchers in Motion – це єдине місце для дослідників і інноваторів, які прагнуть просунути свою наукову кар’єру та особистий розвиток. Проєкт надає безкоштовну інформаційну підтримку дослідникам, підприємцям та дослідницьким організаціям. Мережа EURAXESS налічує 43 країни Європи та 9 світових хабів.


Координатори проєкту UNIgreen в Болгарії представили програма проєкту, його основні цілі та перспективи.

   У рамках стажування була організована екскурсія в мисливську садибу Крічім.
   На початку 20 століття ліс під Крічімом був крихітним залишком середньовічного Magna Silva Bulgarica (Великого болгарського лісу), колишньою власністю султана. Цей ліс привернув увагу князя Фердинанда. Лісничий Костадін Байкушев познайомив монарха з віковими дубами в Крічімському гаю. Густий ліс з його чудовим ландшафтом і багатою флорою і фауною зачарував принца Фердинанда, і він заснував мисливське угіддя.

   Невеликий мисливський будиночок був побудований в 1905 році за проектом архітектора Георгія Фінгова. Парк, який спочатку охоплював лише 0,2 гектара, був розширений ще на 2,7 гектара в 1909 році. Найбільшу увагу приділяли лісу та мисливським угіддям маєтку. Особливістю садиби стало завезення і розмноження рідкісних видів рослин і тварин. Крім місцевих порід дичини, Крічім забезпечив відповідний клімат і середовище для акліматизації мексиканської індички, різновидів фазанів і навіть Ñandú (південноамериканського страуса), а також перепелів, куріпок, цесарок тощо. У 1907 році король призначив Василя Бояджієва контролювати маєток і програму сезону полювання. У 30-х роках 20 століття цар Борис ІІІ сприяв розбудові Крічімської садиби відповідно до своїх особистих уподобань та уявлень. У 1937 році була побудована нова, ще більш вражаюча будівля. Вона була спроектована архітектором Севовим, вирізняється традиційним архітектурним стилем з впливом модернізму, вишуканим оздобленням, яке взаємодіє з навколишнім середовищем. Надалі реконструювали і парк.

   Маєток Крічім є вираженням великої любові короля Фердинанда до природи та його прихильності до природничих наук – пристрасть, яку поділив його син цар Борис III, який продовжив його справу.

   На території садиби функціонує велика оранжерея.

   Стажування ще продовжується. Єлізавета висловлює вдячність координаторам проекту UNIgreen+UA у Варшавському природничому університеті, відділу аспірантури та відділу міжнародних зв’язків Національного університету біоресурсів і природокористування України та Аграрному університету Пловдіва за можливість отримання нових знань та досвіду.

Олена КОЛЕСНІЧЕНКО,
гарант ОНП 206 «Садово-паркове господарство»

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook