Природокористування і якість життя - поради лікаря: зв’язок між споживанням червоного м’яса і ризиком діабету - результати дослідження

30 жовтня 2023 року

   Результати великого нещодавнього дослідження, проведеного вченими з Гарвардського університету та опубліковані в жовтні 2023 року в American Journal of Clinical Nutrition, свідчать про те, що вживання лише двох порцій червоного м’яса на тиждень підвищує ризик розвитку діабету 2 типу в подальшому житті. І ризик зростає зі збільшенням кількості та частоти його споживання.

   Приблизно 462 мільйони людей у всьому світі страждають на діабет 2 типу, і цей показник швидко зростає. Профілактика захворювання є важливою, оскільки воно є серйозним само по собі, а також виступає головним фактором ризику серцево-судинних захворювань, захворювань нирок, раку та деменції.

   Споживання червоного м’яса пов’язували з ризиком діабету 2 типу в минулих дослідженнях, але автори свіжої роботи хотіли покращити їх, додавши деталі про те, як споживання протягом тривалого часу впливало на діагностику діабету та відповідні біомаркери.

   Науковці вивчили дані 216 695 осіб, які брали участь у двох дослідженнях здоров’я медсестер (Nurses’ Health Study), та дослідженні медичних працівників (Health Professionals Follow-up Study). У кожному з них учасників набирали приблизно з 1976 по 1989 рік. Перші два дослідження досліджували фактори ризику основних хронічних захворювань серед зареєстрованих медсестер у Північній Америці (середній вік учасниць на початку дослідження — 46 і 36 відповідно), тоді як третє вивчало ці фактори для чоловіків (середній вік на початку дослідження складав 53 роки). За всіма учасниками спостерігали до 2017 року.

   Учасники повідомляли про стан свого здоров’я кожні два роки за допомогою опитувальника. Інформацію про споживання їжі збирали кожні два-чотири роки за допомогою опитувальників, у яких просили повідомляти про середнє споживання різних продуктів і напоїв протягом минулого року.

   До кінця періодів спостереження у майже 22 800 людей розвинувся діабет 2 типу. І ті, хто споживав найбільше червоного м’яса, мали на 62% вищий ризик розвитку захворювання порівняно з людьми, які споживали найменшу кількість. Вживання обробленого або необробленого червоного м’яса пов’язане з вищим ризиком діабету 2 типу на 51% і 40% відповідно.

   Оброблене м’ясо включало ковбасу, бекон та сосиски з яловичини або свинини, в тому числі у бутербродах чи хот-догах. Одна порція дорівнювала 28 грамів бекону або 45 грамів іншого м’яса.

   Необроблене м’ясо включало нежирну яловичину, свинину або баранину як основну страву або в бутербродах чи гамбургерах. Одна порція дорівнювала 85 грамів свинини, яловичини чи баранини.

   Результати цього дослідження, яке було достатньо вичерпним, підтвердили поточні дієтичні рекомендації щодо обмеження споживання червоного м’яса. Крім того, заміна порції м’яса на горіхи або бобові знижувала ризик розвитку діабету 2 типу на 30%, тоді як вибір молочних продуктів — на 22%.

   Люди, які повідомляли, що найчастіше їдять червоне м’ясо, зазвичай споживали менше риби (або) фруктів і більше калорій, мали більшу вагу і менше займалися фізичною активністю. На думку дослідників, це свідчить про те, що вони мали нижчу загальну якість харчування та меншу ймовірність вести здоровий спосіб життя.

ЗВ'ЯЗОК МІЖ М'ЯСОМ І ДІАБЕТОМ

   Результати дослідження не доводять, що вживання червоного м’яса викликає діабет 2 типу. Але численні біологічні фактори можуть впливати на зв’язок між червоним м’ясом і діабетом 2 типу.

   Насичені жири, яких багато в червоному м’ясі, як було виявлено, знижують чутливість до інсуліну та функціонування бета-клітин у підшлунковій залозі, що виробляють інсулін у регульований спосіб для контролю рівня глюкози в крові.

   Крім того, гемове залізо — тип заліза, який міститься в продуктах тваринного походження — може підвищити резистентність до інсуліну, погіршити функціонування бета-клітин і збільшити окислювальний стрес (дисбаланс вільних радикалів і антиоксидантів в організмі). Вільні радикали, нестабільні молекули з джерел навколишнього середовища, таких як сигаретний дим або пестициди, пошкоджують клітини організму.

   За словами науковців, підвищене використання амінокислоти під назвою гліцин, яка в природі міститься в більшості білків, також спостерігалося після споживання червоного м’яса та пов’язане з ризиком діабету. Згідно з дослідженням, надлишок жиру в організмі є ще одним фактором ризику діабету, а споживання червоного м’яса було одним із дієтичних факторів, який найбільше пов’язувався зі збільшенням ваги.

   Обмежити споживання червоного м’яса можна шляхом зменшення частоти або/та розміру порцій. Молочні продукти, бобові та горіхи є найкращими продуктами, якими можна замінити червоне м’ясо.

   Враховуючи отримані результати, обмеження споживання червоного м’яса приблизно до однієї порції на тиждень було б розумним для людей, які бажають зберегти своє здоров’я, зазначають дослідники. Вибір рослинних джерел білка також має значний позитивний вплив для екології, адже допомагає зменшити викиди парникових газів і запобігти кліматичним змінам.

 Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії




 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook