Природокористування і якість життя - поради лікаря: коензим q10, як поліфункціональна незамінна речовина

29 жовтня 2023 року

   Коензим Q10 (CoQ10) — сполука, яка бере участь у багатьох важливих процесах в нашому організмі, найбільше — в серці, печінці, нирках і підшлунковій залозі. Вона допомагає генерувати енергію в клітинах, утворюючи носій енергії аденозинтрифосфат (АТФ), який бере участь в енергоживленні клітин та виконує функції антиоксиданту, нейтралізуючи вільні радикали, що у великій кількості з’являються в результаті окислювального стресу.

   Убіхінол є відновленою формою CoQ10, тоді як убіхінон є окисненою формою, обидві здатні перетворюватися одна в іншу. Убіхінол присутній в кровообігу в помітно більшій кількості.

   Окислювальний стрес може перешкоджати нормальному функціонуванню клітин і є компонентом механізму виникнення багатьох захворювань. Тому не дивно, що деякі хронічні захворювання також пов’язані з низьким рівнем CoQ10.

   Виробництво CoQ10 зменшується з віком. Тож літні люди можуть відчувати дефіцит цієї сполуки. Деякі інші можливі причини низького рівня CoQ10 включають: генетичні дефекти синтезу або використання CoQ10, підвищені потреби тканин внаслідок захворювання, мітохондріальні захворювання, окислювальний стрес внаслідок старіння, побічні ефекти, які можуть виникати при лікуванні статинами.

   Низький рівень коензиму Q10 може бути пов’язаний з такими захворюваннями, як рак, діабет, а також з нейродегенеративними розладами. Проте причинно-наслідковий зв’язок поки що не доведений.

   Розглянемо 9 потенційних переваг коензиму Q10.

ДОПОМАГАЄ В ЛІКУВАННІ СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ

   В одному аналізі семи оглядів зроблено висновок, що CoQ10 може бути корисним для лікування серцевої недостатності, особливо для тих пацієнтів, які погано переносять інші методи лікування. Інший огляд 14 досліджень показав, що люди з серцевою недостатністю, які приймали добавки CoQ10, мали менший ризик смерті та краще толерування фізичних вправ порівняно з тими, хто приймав плацебо.

   Коензим Q10 здатен відновити оптимальний рівень виробництва енергії, зменшити окислювальний стрес та покращити роботу серця, що може допомогти в лікуванні серцевої недостатності.

ПОКРАЩУЄ ФЕРТИЛЬНІСТЬ

   З віком у жінок знижується кількість та якість яйцеклітин. CoQ10 бере безпосередню участь у цьому процесі. Коли виробництво коензиму Q10 сповільнюється, захист яйцеклітин від окисного пошкодження стає менш ефективним. Додавання коензиму Q10, ймовірно, допомагає і навіть може скасувати це вікове зниження якості та кількості яйцеклітин.

   Подібним чином чоловіча сперма чутлива до окисного пошкодження, що може призвести до зменшення кількості сперми, її низької якості та безпліддя. Кілька досліджень прийшли до висновку, що прийом коензиму Q10 покращує якість, активність і концентрацію сперми внаслідок підвищення антиоксидантного захисту.

ЗАХИЩАЄ ШКІРУ

   Пошкодження клітин або гормональний дисбаланс спричиняють зниження зволоженості шкіри та захисту від дії агресивних факторів зовнішнього середовища, а також зтонченню шарів шкіри.  Згідно з дослідженнями на людях і тваринах, нанесення коензиму Q10 безпосередньо на шкіру допомагає знизити окисне пошкодження, спричинене ультрафіолетовими променями, зменшити глибину зморшок і сприяти антиоксидантному захисту.

ЗМЕНШУЄ ГОЛОВНИЙ БІЛЬ

   Порушена функція мітохондрій може призвести до дефіциту енергії в клітинах мозку та сприяти мігрені. Оскільки CoQ10 перебуває переважно в мітохондріях клітин, було показано, що він є корисним для лікування мігрені.

   В одному огляді п’яти досліджень було встановлено, що коензим Q10 ефективно зменшує тривалість і частоту мігрені у дітей і дорослих. Інше дослідження 2017 року виявило, що CoQ10 допомагає зменшити частоту головних болів,  зробити їх коротшими та менш вираженими.

ПОКРАЩУЄ ВИНОСЛІВІСТЬ ПРИ ВИКОНАННІ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ

   Дослідження виявило, що добавки коензиму Q10 допомогли пригнічувати окислювальний стрес і маркери пошкодження м’язів і печінки у підлітків-плавців під час змагань. Крім того, додавання коензиму Q10 здатне зменшити втому, що також потенційно підвищує ефективність фізичних вправ.

ДОПОМАГАЄ ПРИ ДІАБЕТІ

   Окислювальний стрес викликає пошкодження клітин, що призводить до метаболічних захворювань, таких як діабет, а також резистентності до інсуліну.

   У мета-аналізі 2018 року дослідники припустили, що CoQ10 покращує чутливість до інсуліну та регулює рівень цукру в крові. Інше дослідження у людей з діабетичною нейропатією показало, що прийом 100 мг коензиму Q10 щодня протягом 12 тижнів покращує рівень HbA1c і резистентність до інсуліну. Також він знизив маркери окислювального стресу та шкідливих сполук, порівняно з плацебо.

ВІДІГРАЄ РОЛЬ У ПРОФІЛАКТИЦІ РАКУ

   Згідно з результатами деяких досліджень in vitro, CoQ10 може блокувати ріст ракових клітин.

   Деякі давніші дослідження виявили, що низький рівень коензиму Q10 може бути пов’язаний із вищим ризиком певних типів раку, включаючи рак грудної залози та простати. Нові дослідження припускають такий зв'язок і щодо раку легень.

   До слова, люди, хворі на рак, мають нижчий рівень CoQ10. Однак для розуміння ролі CoQ10 при лікуванні раку необхідні додаткові дослідження.

КОРИСНИЙ ДЛЯ МОЗКУ

   Функція мітохондрій має тенденцію до зниження з віком, що може призвести до загибелі клітин мозку та сприяти таким захворюванням, як Альцгеймера та Паркінсона. Мозок дуже сприйнятливий до окислювального стресу, що посилює виробництво шкідливих сполук, які негативно впливають на пам’ять та інші когнітивні функції.

   Згідно з результатами досліджень на тваринах, проведених у 2019 та 2021 роках, CoQ10 може зменшити вміст цих шкідливих сполук, ймовірно, уповільнюючи прогресування хвороб Альцгеймера та Паркінсона. Однак потрібні додаткові дослідження на людях.

ЗАХИЩАЄ ЛЕГЕНІ

   Посилене пошкодження в легенях внаслідок окислення та слабкий антиоксидантний захист, включаючи низький рівень CoQ10, можуть призвести до респіраторних захворювань, таких як хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) і астма.

   Деякі давніші дослідження виявили, що люди з такими захворюваннями, як правило, мають нижчий рівень CoQ10. В іншому дослідженні було продемонстровано, що прийом коензиму Q10 і креатину (сполуки, що міститься в м’язових клітинах) може покращити функціональну продуктивність, сприйняття задишки та склад тіла людей із ХОЗЛ.

ДОЗУВАННЯ

   CoQ10 випускається у двох різних формах — убіхінол і убіхінон. Поточні дослідження відзначають, що обидві форми прийнятні для використання в якості дієтичної добавки. Не було виявлено істотної різниці між ними щодо засвоєння.

   Дієтичні добавки CoQ10 доступні в різних дозах, від 30 до 600 мг.  Дози 100–400 мг на день використовувалися в дослідженнях, пов’язаних зі здоров’ям серця, тоді як дози від 600 до 3000 мг використовувалися для лікування деяких нейродегенеративних розладів.

   Прийом 200 мг двічі на день з їжею вважається середньою дозою, необхідною для підтримки терапевтичних рівнів CoQ10 у крові більшості людей.

   Оскільки коензим Q10 є жиророзчинною сполукою, його всмоктування є повільним і обмеженим. Прийом добавок CoQ10 з їжею сприяє кращому засвоєнню. Найліпшою формою є м’які гелеподібні капсули. Деякі продукти містять розчинну форму коензиму Q10 або комбінацію коензиму Q10 і олій для покращення його засвоєння.

ХАРЧОВІ ДЖЕРЕЛА

   CoQ10 можна знайти у низці харчових продуктів. Серед них:

  • органи: серце, печінка, нирки;
  • певні види м’яса: свинина, яловичина, курка;
  • жирна риба: форель, оселедець, скумбрія, сардини;
  • бобові: соєві боби, сочевиця, арахіс;
  • горіхи та насіння: кунжут і фісташки;
  • олії: соєва та рапсова.

   Деякі види фруктів, овочів, молочних продуктів і круп також містять коензим Q10, хоча в набагато менших кількостях.

ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ ТА ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

   Дієтичні добавки коензиму Q10 добре переносяться, навіть у дозах до 1200 мг. Однак найкраще використовувати його за призначенням лікаря.

   CoQ10 знижує ефективність антикоагулянту варфарину, а також взаємодіє з деякими препаратами проти артеріального тиску та раку. Перед прийомом добавок варто порадитися зі своїм лікарем. Водночас можна збільшити споживання CoQ10 через харчові джерела, перераховані вище.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook