Генетика: теорія і практика. Виїзне заняття агробіологів до наукової лабораторії

1 листопада 2023 року

   Генетика – наука про спадковість і мінливість. А що ж таке спадковість? А що таке мінливість? Це питання, з якими мої студенти стикаються кожної пари. Закони Менделя і їх використання, безліч задач, вивчення механізмів відтворення та реалізації генетичної інформації. А в кінці навчального курсу з дисципліни «Генетика» у студентів виникають цілком логічні запитання щодо генетичних досліджень, участі генетики у виробництві продукції рослинництва, а також щодо ГМО.

   Згідно наказу ректора для забезпечення ефективної практичної складової у підготовці фахівців відповідно до робочого навчального плану та наказу від 8.06.2023 р. №583 «Про організацію практичного навчання студентів у першому семестрі 2023-2024 навчального року» ми зі студентами 2 курсу агробіологічного факультету спеціальності 201 «Агрономія» ОС «Бакалавр» 31 жовтня 2023 року провели виїзне заняття в рамках навчальної дисципліни «Генетика» до Відділу біотехнології компанії ВНІС (Всеукраїнський науковий інститут селекції).
   На місці виїзного заняття нас зустріли Андрій Сидоров, завідувач Відділу селекції ріпаку, та його помічниця, студентка агробіологічного факультету ОС «Магістр» 2 року навчання, Світлана Омельчук. 
   
   Розпочали заняття ми з коротких теоретичної та ознайомчої частин, суть яких полягала у визначенні наукових напрямків роботи Всеукраїнського наукового інституту селекції, визначенні взаємозв’язку між наукою та виробництвом, а також торкнулися питання актуальності та шляхів і напрямків створення ГМО рослин.
   Студенти наочно змогли побачити трансформовані рослини табаку, що містять флюорисцентний ген. На фото трансформовані тканини світяться під ультрафіолетовим світлом.
   Під керівництвом Андрія Сидорова познайомилися з лабораторією молекулярної генетики, де за допомогою сучасного обладнання проводяться генетичні дослідження, зокрема проводяться важливі маніпуляції для проведення трансформації живих організмів.
   Під час заняття ми частково також перейшли і до селекції, науки, що базується на теоретичних засадах генетики. Тут зі Світланою Омельчук студенти познайомилися зі способами реалізації генетичних досліджень на прикладі селекції ріпаку.
   Для проведення трансформації рослинних організмів на практиці зазвичай використовують калюсні тканини цих рослин, тому важливою частиною роботи є використання біотехнологічних методів. Окремі студенти мали можливість попрацювати в ламінарному боксі та спробувати пересадити регенеранти табаку на поживне середовище.
   По-при розрахований час на поїздку виїзне заняття затягнулося, адже студенти активно задавали запитання та приймали участь у дискусіях.
   Всі сторони виїзного заняття отримали масу позитивних емоцій та вражень. Окремо дякуємо за його сприяння деканату агробіологічного факультету, селекціонерам компанії ВНІС.
   Поїздка видалася на славу, а тому на цьому не завершуємо та плануємо наступні цікаві заняття зі студентами агробіологічного факультету.

P.S.: Цікавишся селекцією? Підписуйся на наші сторінки в соціальних мережах (instagram) та будь в курсі всіх останніх новин.
Кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського: sig_nubip
Відділ селекції ріпаку компанії ВНІС: ukrainian_rapers
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Відео Кирила Молчана,
студента 2 курсу 8 групи
агробіологічного факультету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook