Вимоги до виробництва та обігу засобів індивідуального захисту відповідно до Технічного регламенту

1 листопада 2023 року

   Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ), на які поширюється дія Технічного регламенту (постанова КМУ від 21 серпня 2019 р. № 771), можуть бути введені в обіг і експлуатацію тільки в разі безпеки таких засобів для життя та здоров’я користувача, забезпечення його захисту від травм та захворювань за умови використання за призначенням і з урахуванням належного рівня обслуговування та експлуатації.
   Під час введення ЗІЗ в обіг виробники повинні забезпечити, щоб ЗІЗ були розроблені та виготовлені відповідно до суттєвих вимог щодо безпеки та охорони здоров’я, встановлених додатком II до цього Технічного регламенту, які застосовуються до таких засобів.
   Виробники повинні складати необхідну технічну документацію згідно з додатком III до цього Технічного регламенту, та проводити належну процедуру оцінки відповідності або доручати її проведення відповідному органу з оцінки відповідності.
Якщо в результаті проведення відповідної процедури було продемонстровано відповідність ЗІЗ суттєвим вимогам щодо безпеки та охорони здоров’я, встановлених цим Технічним регламентом, виробники складають декларацію про відповідність ЗІЗ вимогам цього Технічного регламенту (додаток IX) і наносять знак відповідності технічним регламентам, зазначений у пункті 42 цього Технічного регламенту.
   Виробники зберігають технічну документацію та декларацію про відповідність 10 років після введення ЗІЗ в обіг. Також, вони повинні забезпечувати застосування процедур, необхідних для підтримання відповідності серійного виробництва ЗІЗ вимогам цього Технічного регламенту, належним чином враховувати зміни в конструкції або характеристиках ЗІЗ та зміни в національних стандартах або інших технічних специфікаціях шляхом посилення на які декларує відповідність ЗІЗ.
   Виробники, для того, щоб захистити здоров’я та безпеку користувачів, якщо вважають за доцільне у зв’язку з ризиками, пов’язаними із ЗІЗ, проводять випробування зразків ЗІЗ, наданих на ринку, досліджують ЗІЗ, що не відповідають вимогам та у разі потреби ведуть облік скарг, невідповідних ЗІЗ, відкликань ЗІЗ, а також постійно інформують розповсюджувачів про такий моніторинг.
   Виробники повинні забезпечувати наявність на ЗІЗ, які вони ввели в обіг, позначення типу, номера партії чи серійного номера або іншого елемента, що дає змогу їх ідентифікувати у разі, коли розмір чи характер ЗІЗ цього не дозволяє, необхідна інформація зазначається на пакуванні або в супровідному документі до ЗІЗ.

Джерело: Управління Держпраці

 

Михайло Мотрич,
завідувач навчально-методичного центру
з охорони праці та фахової освіти


 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook