Відкрита лекція доц. Віктора Лакатоша – чудова можливість для студентів 6 курсу отримати необхідні для роботи теоретичні знання найвищого гатунку

2 листопада 2023, 6:46
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

31 жовтня 2023 р. студенти 6 курсу ОC «Магістр» факультету ветеринарної медицини прослухали відкриту лекцію з дисципліни «Репродуктологія тварин» на тему: «Актуальні питання відтворення собак і котів в Україні. Статевий цикл, вагітність і роди», яку прочитав доцент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин НУБіП України Віктор Лакатош.

Цією лекцією студенти розпочали вивчення змістовного модулю 2 «Репродукція собак і котів». Як свідчать результати опитування студентів 6 курсу, переважна частина з них обрала своїм майбутнім пріоритетом роботу з дрібними домашніми тваринами, кількість яких в Україні значно перевищує кількість сільськогосподарських тварин. Тому тема лекції і тематика змістовного модулю має важливе значення. У вступі до лекції та при розгляді першого питання студенти вивчили нові терміни, дізнались багато важливих деталей, необхідних практикуючому лікарю ветеринарної медицини в галузі репродукції собак і котів, провели аналіз актуальних питань відтворення собак і котів в Україні та шляхів їх вирішення. Актуальним і цікавим було питання про особливості статевого циклу та парування собак і котів.

На цьому етапі розмноження у тварин можуть виникнути численні порушення, які стають причиною неплідності. Представлений лектором теоретичний матеріал був підкріплений 3-ма короткими тематичними відео, в яких студенти змогли побачити особливості вище зазначених процесів. Фізіологічний перебіг вагітності у сук і кішок, методи його контролю та можливі ускладнення були розглянуті у наступному питанні лекції.

Студенти дізнались про значення ехографічої оцінки вагітності, про те, як встановити гестаційний вік та дату очікуваних родів і багато іншого. Особливий інтерес викликало п’яте питання – роди у сук і кішок.

На прикладах із власного досвіду та в 2 коротких тематичних відео доц. В.Лакатош висвітлив важливість для практикуючих лікарів детальних знань з методики прогнозування, контролю та ведення родів у сук і кішок, а також наслідки для тварин за відсутності таких знань. На лекції студенти також знайшли відповіді на питання про причини виникнення, поширення та наслідки агалактії і маститів у породіль.

Наприкінці, доц. В.Лакатош зробив висновки з прочитаного матеріалу, надав студентам посилання на необхідні джерела літератури та відповів на питання слухачів. Відгуки викладачів і студентів засвідчили про відмінний організаційно-методичний та професійний рівень лекції, який став результатом поєднання глибоких теоретичних знань та великого досвіду роботи лектора - доц. Віктора Лакатоша.


     Доц. Валерій Мазур

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook