Продовжуємо співпрацю в рамках ФАО

2 листопада 2023 року

Виробництво продукції тваринництва в сучасному світі формується під впливом різноманітних чинників, які з точки зору ФАО можна об’єднати в блоки: геополітичні та соціально-економічні, здоров’я людей та тварин («Єдине здоров'я»), екологічні, а також технологічно-інноваційні.

Деякі з цих чинників мають довготривалий термін впливу, наприклад, геополітичні та технологічно-інноваційні, і призводять до поступової трансформації агропродовольчих систем (інтенсифікація виробництва у тваринництві, зміна споживацьких уподобань, тощо). Інші чинники, такі як комплекс проблем з забезпеченням здоров’я людей та тварин, мають короткострокові наслідки і можуть радикально вплинути на наявні моделі формування попиту та пропозиції різних типів тваринницької продукції.

Враховуючи досвід останніх років стає зрозумілим, що суспільство має вчасно враховувати тенденції розвитку та зміни чинників для оновлення стратегії забезпечення сталого та стійкого тваринництва на міждержавному рівні, адже за даними ФАО виробництво м’яса до 2031 року зросте до 377 млн. тон (56% продукція птахівництва, 25% продукція свинарства, 15% яловичина, решта – інші види м’яса). 

Пошуку відповідей на актуальні питання тваринництва було присвячено 3-тю регіональну конференцію ФАО для країн Східної Європи та Центральної Азії (The 3rd GASL MSP regional meeting of the Eastern Europe and Central Asia), яка проходила в Туреччині 10-12 жовтня 2023 року. 

Під час конференції науковці, виробничники та представники громадянського суспільства з 11-ти країн регіону доповіли про стан тваринництва в їх країнах та поділилися баченням щодо вирішення окремих проблем.

Професор кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин НУБіП України професор Андрій Гетя разом в представницею громадського об’єднання «Екодія» А. Даниляк взяли участь у роботі конференції та зробили доповідь на тему «Аналіз потенційних викликів тваринництву України та шляхи їх подолання».

Інформація від учасників конференції буде використання в подальшому для формування регіонального підходу до розвитку сталого тваринництва.

 

                                                                                        Завідувач кафедри генетики, 

                                                                                  розведення та біотехнології тварин, професор 

Сергій Рубан

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook