Вік вчись. Що таке life-long learning?

5 листопада 2023 року
НПП кафедри англійської філології  розмірковують , що мотивує їх навчатись, навчатись і ще раз навчатись.
 
Це може здатися дивним, але НПП, які вже викладають багато років і і багато чого досягли в житті, продовжують навчатись. І мова не лише про формальне навчання у закладах вищої освіти: хтось цілеспрямовано їздить конференціями, присвяченими якійсь абсолютно новій галузі знань (наприклад, штучному інтелекту), хтось слухає лекції онлайн або записується на курси. Навіщо?
 
 
По-перше, нові виклики, що постійно виникають перед освітянами: пандемія, перехід на дистанційну форму навчання - не дозволяють розслабитися.  Якщо ти маєш відношення до IT технологій (а може, і не тільки до них) і не розумієшся на тому, що таке блокчейн або machine learning, є великий шанс, що через пару років тебе просто викинуть з ринку праці.
 
По-друге, багато ідей народжуються на стику двох або декількох напрямків: біологія та IT, спорт і медицина, ритейл та штучний інтелект. Мало бути спеціалістом у чомусь одному – треба змусити себе поринути в іншу галузь знань.
 
Нарешті, по-третє, продуктивним виявляється сам процес здобуття нового знання: він дозволяє витягти себе з плинності, створити зв'язки з новими людьми, подивитися на світ  під іншим кутом.
 
Концепція life-long learning (навчання протягом усього життя) не нова. На Заході перші ідеї безперервної освіти виникли ще у 1960-ті роки, і зараз приблизно 40% європейців працездатного віку регулярно проходять підвищення кваліфікації. Хтось продовжує навчання для того, щоб рухатися кар'єрними сходами, когось змушують це робити роботодавці. Над освітянами зазвичай не стоїть ніхто – вони самі кидаються у навчання, самі обирають чим зайнятися, щоб отримати новий досвід для підготовки майбутніх фахівців.
 
Будь-яка інформація, та професійна особливо, швидко втрачає свою актуальність: з'являються нові ніші та спеціальності. Освітній процес у світі не закінчується на момент отримання диплому, а триває все життя.
 
Вміння вчитися, ефективно розпоряджатися своїм часом, усвідомлено розвивати кар'єрний шлях та виявляти гнучкість мислення – це ключові навички справжніх професіоналів
 
Оксана Сухомлин,
асистент кафедри англійської філології
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook