Наука для молоді. Організаційне засідання студентського наукового гуртка “Селекціонер-генетик”

5 листопада 2023 року

   3 листопада 2023 року відбулось перше в цьому році засідання  наукового студентського гуртка "Селекціонер-генетик" в змішаному режимі. На зібрані були присутні в очно і онлайн бакалаври 4-го курсу, магістри 1 та 2 років навчання, аспіранти та викладачі кафедри генетики, селекції і насінництва імені професора М.О. Зеленського. 

   Розпочав засідання гуртка керівник Віталій Жемойда. Він був радий привітати нових гуртківців, які стали частиною великої родини. Наголосив, що кожному студенту наша кафедра надасть все, щоб вони стали провідними експертами в своїй сфері. Також не обділив увагою і тих студентів, з якими гурток досяг таких успіхів в своїй науковій роботі не лише на рівні країни, а й по-за її межами.
 
   Староста гуртка Світлана Омельчук представила для членів гуртка звіт за минулий навчальний 2022-2023 рік. Рік пройшов не даремно, адже гурток зайняв 2 місце серед гуртків на факультеті. Це свідчить про успішну наукову діяльність гуртка та високий рівень умінь його членів. Проте ще є над чим працювати.
   На засіданні гуртка, Олександр Макарчук, завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва М.О. Зеленського, вручив гуртківцям в особі старости гуртка диплом за зайняте 2 місце і побажав молодим спеціалістам продовжувати в такому ж темпі.   Гурток "Селекціонер-генетик" отримав почесне 2 місце на агробіологічному факультеті, а це свідчить про успішну наукову діяльність гуртка та високий рівень знань його членів. Заразом, Світлані вручили диплом ІІ ступеня за перемогу в І турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт в галузі знань і спеціальностей у 2022/2023 навчальному році зі спеціальності 201 “Агрономія”.
   По закінченню звіту, Світлана зауважила, що є магітром 2-го року навчання, а тому її “каденція” на “посту” старости гуртка підбігає закінченню.
   Далі слово підхопив Віталій Жемойда і запропонував обрати старостою наукового гуртка “Селекціонер генетик” студента 4-го курсу Володимира Яценка. Він має успіхи у навчанні, енергійний та має багато цікавих ідей по розвитку гуртка. Тому було прийняте  одноголосне рішення гуртківцями щодо затвердження новим старостою саме Володимира.
   Світлана Омельчук як дуже наполеглива студентка і майбутній селекціонер завжди бере активну участь в різних наукових заходах. Для прикладу, у вересні, вона отримала неймовірну можливість побувати на іншому кінці світу завдяки гранту, наданому Австралійською академією наук. В рамках цього гранту, вона взяла участь у Міжнародному ріпаковому конгресі 2023 у Сіднеї, а також змогла відвідати різні наукові установи Австралії, які займаються селекцією ріпака.
   Світлана представила інформацію про конгрес та розповіла про знайомство із вченими, що займаються селекцією ріпаку, зі всього світу. Представила статистику та інформацію про стан ріпакової галузі в Австралії, зазначивши цікаві особливості та її досягнення.
 

   Австралія - єдина країна, яка займає цілий континент. У світовому поділі праці Австралія має аграрно-сировинну спеціалізацію, що як не дивно, але так само як і Україна. Ріпак - “молода” культура на теренах цієї країни, адже з’явилась там лише 1970 року, коли були завезені перші сорти цієї культури із Канади. Так як клімат на континенті є не дуже сприятливим для багатьох сільськогосподарських культур, то ріпак який зміг жити в таких умовах і навіть приносити дохід фермерам, швидко зайняв своє місце в серцях фермерів Австралії. 

   В кінці своєї доповіді, Світлана розповіла про зустріч із Василем Мирошниченко, послом України в Австралії, який запрошував українських молодих науковців та науковиць приїжджати до Австралії та отримувати знання. 

  

   Ця подорож та участь у міжнародних наукових заходах відкрили нові можливості для гуртка та сприяли обміну знань і досвідом в галузі ріпакового виробництва і підкреслює активну роль гуртка в міжнародній науковій спільноті.

   Юні науковці обов’язково повинні вміти користуватися науковою бібліотекою. Віталій Леонідович зазначив: «Знання в книжці. Книжка в бібліотеці. Бібліотека в 4-му корпусі». Засідання гуртка закінчилось ознайомленням з бібліотечними ресурсами,що провела Лариса Сідько, завідувач інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки. Отримані знання обов’язково допоможуть гуртківцям у подальших наукових дослідженнях та роботі.

Кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського щиро вдячна за участь у засіданні гуртка науковій бібліотеці Національного університету біоресурсів і природокористування України в особі завідувачки інформаційно-бібліографічного відділу Лариси Сідько та всім учасникам заходу!
 Володимир Яценко,
староста гуртка
Світлана Омельчук,
екс староста гуртка
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook