Наукова-практична екскурсія Голосіївським лісом зі студентами ветеринарного факультету НУБіП України

5 листопада 2023, 23:39
Кафедра загальної екології, радіобіології та БЖД

 Студенти 2 курсу спеціальності ветеринарно-санітарна експертиза факультету ветеринарної медицини разом із викладачеми кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Бондар Юлією Олегівною у жовтні 2023 року провели пізнавальну екскурсію екологічними стежками Голосіївського лісу.

 

 
Студенти дізнались, що національний природний парк «Голосіївський» - єдиний в Україні та один з небагатьох у світі національний парк, повністю розташованих в межах мегаполісу. За соціологічними опитуваннями, ця місцевість завжди входить до улюблених місць для відпочинку киян, приваблюючи гостей у будь-яку пору року мальовничою природою.
Студенти-ветеринари з цікавістю прослухали історію походження назви цієї місцевості. Зокрема, найбільш популярною вважалася версія, що з’явилася ще у ХІХ сторіччі: Голосіїв - ліс, засіяний на голому місці. Одним із «засіювачів» вважався митрополит Петро Могила. Дізналися, що за однією з легенд, колись у Голосіївському лісі мешкали волхви, які, наче б то, навіщували смерть князю Олегу від власного коня.  Студенти на власному прикладі переконалися, що Голосіївський ліс здавна цінувався своїми цілющими властивостями та здатністю дарувати наснагу. Познайомилися з різноманітною флорою і фауною лісу. Де крім дуба і граба росте чимало інших широколистяних дерев, які зберігають вологу і дарують тінь у літню спеку. Це липа, клен, бук, стара черешня, надзвичайно мальовнича восени бруслина і навіть колюча гледичія.
Щодо фауни, то ми не зустріли, на щастя, тут великого звіра, хоча, звичайно, часто бачили їжачків та білочок. Зайці та лисиці, які ховаються у ярах, нам не показалися. Проте надзвичайно багато птахів прикрашали нашу екскурсію своїм співом.
Під час екскурсії Голосіївським лісом студенти ветеринарного факультету проводили наукові дослідження. Зокрема, вимірювали рівень природного радіаційного фону на різних ділянках, що відрізняються за ландшафтними характеристиками (яри, схили, плато).
 
 
Студенти спеціальності «Ветеринарно-санітарна експертиза»  також під час науково-практичної мандрівки відбирали проби ґрунту, лісової підстилки та рослинності для подальших радіометричних досліджень по моніторингу вмісту 137Cs в об’єктах довкілля.
 
 
Студенти-ветеринари залишилися дуже задоволеними екскурсією і проведеними дослідженнями і захотіли приєднатись у майбутньому до таких заходів в інших локаціях у Києві та за межами міста.
 
Викладач кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД
доцент Бондар Ю.О.
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook