СТЕЙКХОЛДЕР СПЕЦІАЛЬНОСТІ 207 «ВОДНІ БІОРЕСУРСИ ТА АКВАКУЛЬТУРА» ДІЛИТЬСЯ НАУКОВИМ ДОСВІДОМ

6 листопада 2023 року

 

СТЕЙКХОЛДЕР СПЕЦІАЛЬНОСТІ 207 «ВОДНІ БІОРЕСУРСИ ТА АКВАКУЛЬТУРА» ДІЛИТЬСЯ НАУКОВИМ ДОСВІДОМ

 

9 жовтня 2023 року на спеціальність 207 «Водні біоресурси та аквакультура» завітала з гостьовою лекцією стейкхолдер Ольга Дерень - кандидатка сільськогосподарських наук, старша наукова співробітниця, завідувачка лабораторії кормів і годівлі риб Інституту рибного господарства НААН. Лекція була на тему: «Актуальні питання та науково-методичні підходи до годівлі риб в контексті сучасного стану аквакультури України».

Головною метою було відкрити спеціальні компетентності даної спеціальності з використанням кейс-методів. Особливу увагу було акцентовано на засобах та способах оптимізації рибогосподарської діяльності. На прикладі результатів науково-дослідних розробок лабораторії кормів і годівлі риб Інституту рибного господарства НААН студентам, аспірантам та науково-педагогічний персонал ознайомили із традиційними та сучасними науково-методичними підходами. Окреслено перспективні напрями наукових досліджень, відповідно до умов сьогодення.

Ольга Дерень зазначила, що основними тенденціями сучасної аквакультури у світі є пошук шляхів заміни дорогих компонентів корму тваринного походження, оскільки виробництво рибної продукції інтенсивно зростає, а ресурси тваринного білка скорочуються, що призводить до підвищення вартості штучних кормів. Тому представила розробку та методику використання у складі корму амаранта як білкового компоненту для годівлі коропа.

Відповідно до економічних умов сьогодення, у ставовій аквакультурі України при вирощуванні коропа використовують в основному низькопоживні кормосуміші, відходи кормових і технічних культур низької якості, які не забезпечують фізіологічних потреб організму риб. Окрім того, відбувається постійне навантаження на екологічний стан середовища вирощування в результаті інтенсифікації виробництва та впливу стрес-чинників екзогенного походження. Тому, відповідно, актуальності набула проблема пошуку нетрадиційних кормових компонентів з високою поживністю та біологічно активними властивостями. Перспективною в даному контексті є високобілкова рослина амарант. Експерти Продовольчої комісії ООН визнали його культурою XXI століття, яка допоможе забезпечити планету високоякісним білком.

Також поділилася досвідом та методичними підходами використання розторопші плямистої при введенні її до складу раціону коропа для покращення рибницько-біологічних показників. Розторопша плямиста (Silybum marianum L.) широко застосовується в медицині та тваринництві. Насіння розторопші містить біля 200 різних за дією компонентів, основними властивостями яких є: гепатопротекторні, деінтоксичні, протизапальні, гемостатичні, імуномоделюючі та антиоксидантні.

Розторопша є ефективним профілактичним та лікувальним засобом, що забезпечує нормалізацію функції печінки, жовчогінних шляхів, селезінки та інших органів, особливо при патологічних станах організму. Крім того, додавання розторопші плямистої до складу раціону тварин сприяє підвищенню приростів, продуктивності та виживаності. Відповідно до широкого спектру фармакологічних властивостей розторопші плямистої, актуальним є дослідження доцільності та ефективності її застосування при вирощуванні головного об’єкту аквакультури України — коропа.

Лекція була дуже надзвичайно цікавою, пізнавальною та як приклад - підхід до наукової розробки. Всі присутні на лекції активно долучалися до обговорення щодо стану виробництва кормів для різних видів риб в Україні. Базуючись на власних знаннях, зробили корисні узагальнення та висновки.

Щиро дякуємо Ользі Дерень за цікаву лекцію, а ЗСУ за можливість жити та цікаво очно навчатися!

Разом до ПЕРЕМОГИ!!!

 

 

Неля САВЧЕНКО,

старший викладач кафедри гідробіології та іхтіології

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook