Академія фінансової грамотності FinHub_4.0 кафедри банківської справи та страхування економічного факультету прийняла активну участь у заходах НБУ до "Тижня Заощаджень"

5 листопада 2023 року
   Вже традиційно наприкінці жовтня проводяться заходи, організовані НБУ в межах Тижня заощаджень, які проходять за підтримки Проєкту USAID “Реформування фінансового секторуˮ до святкування Всесвітнього Дня Заощаджень. НБУ, в рамках школи фінансової грамотності "ТАЛАН" організовуює різноманітні цікаві конкурси, опитування, навчальні вебінари та екскурсії для громадян України, зокрема для здобувачів освіти різних рівнів.  Академія фінансової грамотності FinHub_4.0 кафедри банківської справи та страхування економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України щороку активно долучється до заходів, присвячених Тижню заощаджень. 
     Всесвітній День Заощаджень зародився в італійському місті Мілан, де в жовтні 1924 року представники ощадних кас із більше ніж 25 країн світу зійшлися на спеціалізований інтернаціональний конгрес. У завершальний день зібрання, а саме 31 жовтня 1924 року, італійський професор Равізза виявив ініціативу та запропонував щороку святкувати цей день, як “Всесвітній день заощаджень”.
   Основна мета цього свята – популяризація заощаджень, підвищення рівня фінансової грамотності громадян та навчання дітей і дорослого населення заощаджувати.  
    В Україні символом дня заощаджень стала копилка у вигляді поросятка. Коли на світових фінансових ринках відбуваються деякі коливання, дуже важливо, щоб люди вміли керувати своїми особистими грошима і ресурсами. Тому НБУ запропонувало такі гасла акції: «Банки об'єднуються заради майбутнього!», а друге гасло звучить так: «Ощадливий сьогодні – багатий завтра!».
   Студенти різних факультетів Національного університету біоресурсів і природокористування України (в межах вивчення навчальної дисципліни "Основи фінансової грамотності та приватних інвестицій), наставники академічних груп разом зі своїми студентами та запрошені здобувачі освіти інших вишів радо взяли участь в інтерактивах та цікавих подіях, запропонованих НБУ та викладачами кафедри банківської справи та страхування.
   Зокрема, студенти відвідали декілька вебінарів на тему: "Таємниця давніх скарбів – витоки історії заощадження". Вебінар від старшого зберігача фондів "Музею грошей" НБУ Андрія Бойко-Гагаріна в онлайн-форматі. Учасники дізналися: що таке скарб та чому ними багата наша земля; про містичність та роль скарбів в українській культурі; ▪ про сенсаційні скарби сучасності; про українські традиції заощадливості.

   Крім того, з особливою зацікавленістю здобувачі освіти відвідали практичний воркшоп в онлайн-форматі від головного експерта управління зв’язків з громадськістю та фінансової обізнаності Департаменту комунікацій НБУ Вікторії Ролік. Учасники дізналися: про основи фінансового планування; як оцінити власне фінансове становище; ▪ як приймати зважені фінансові рішення; ▪ які бувають фінансові цілі; як скласти власний фінансовий план.
   Понад 50 студентів пройшли опитування з теми заощаджень, в результаті якого будуть рандомно розіграні брендовані худі серед учасників опитування, які погодились залишити свої контактні дані.
     Варто зазначити, що до навчально-наукової лабораторії «Музею грошей, банківської справи та страхування», що створена кафедрою банківської справи та страхування НУБіП України, завітали викладачі і студенти Національного університету харчових технологій та долучились до святкування Тижня Заощаджень в нашому університеті.
   
    Викладачі кафедри банківської справи та страхування відвідали вебінар, присвячений презентації освітнього простору з фінансової грамотності "Гаразд" аби поповнити скарбничку знань та надихнутися на нові звершення. Ведучі вебінару – начальниця Управління зв’язків з громадськістю та фінансової обізнаності НБУ Леся Войтицька та головна фахівчиня Управління зв’язків з громадськістю та фінансової обізнаності НБУ Марта-Марія Костів розповіли, що освітній сайт «Гаразд» створений Національним банком України за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у межах чотирирічної Програми технічної допомоги «Фінансова інклюзія задля економічного зростання», яка реалізовується в партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Уряду Великої Британії в Україні (GGF). 
    Крім того, було зазначено, що сайт «Гаразд» – це доступний зручний інструмент для навчання фінансовій грамотності, що, простою мовою, надає відповіді на складні запитання щодо фінансового ринку. Адже головна мета сайту з фінансової грамотності – ціннісна практична пропозиція для кожного українця, оскільки на платформі споживачі фінансових послуг зможуть знайти реальні рішення, що знадобляться у повсякденному житті: від алгоритму дій щодо оформлення депозиту чи кредиту до порад з планування власного бюджету та фінансового виховання дітей.
 
Щиро вдячні всім, хто долучився до святкування Тижня Заощаджень в Україні, адже формування нової економічної культури населення передбачає, насамперед, належний рівень фінансової грамотності.
 
Ольга ФАЙЧУК
доцентка кафедри банківської справи та страхування
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook