Наукова бібліотека НУБіП України як центр інформаційно- аналітичної підтримки наукової діяльності здобувачів вищої освіти

6 листопада 2023 року

   Наукова бібліотека НУБіП України – центр, що надає інформаційні послуги, яких потребує університетська спільнота, оперативно реагує на зміни та адаптує свої послуги до потреб користувачів. Основною функцією бібліотеки є доступ до інформації, яку зберігають в собі її численні фонди. Сьогодні одним із аспектів роботи бібліотеки є інформаційно-аналітична підтримка, супровід та консультування науковців, в тому числі здобувачів ступеня доктора філософії, моніторинг наукометричних показників університету, консультації щодо роботи у різних інформаційних системах, мережах та базах даних. Саме тому в рамках дисципліни «Методологія наукового дослідження в менеджменті» 6 листопада 2023 р. на заняття до здобувачів ступеня доктора філософії зі спеціальностей 073 Менеджмент, 075 Маркетинг та 051 Економіка було запрошено директора наукової бібліотеки НУБіП України к.с.-г.н. Кіщак Тетяну Степанівну.


   Тетяна Степанівна детально розповіла здобувачам про можливості наукової бібліотеки університету, яка надає консультаційну підтримку та доступ до зовнішніх інформаційних ресурсів, які допомагають науковцям університету проводити якісні дослідження та отримувати актуальну інформацію. Зокрема, вона звернула увагу на можливість отримати допомогу у визначенні УДК для своєї статті, монографії, дисертації за темою та ключовими словами.


   Зацікавленість у аспірантів викликала інформація про послугу «Електронна доставка документів», за допомогою якої можна на свою поштову скриньку отримати добірку літературних джерел за темою наукового дослідження.


   Електронні ресурси наукової бібліотеки (Цифрова бібліотека, Електронна бібліотека) та інші сервіси онлайн також відкривають широкі можливості для дослідників, адже вони містять велику кількість публікацій наукових та навчальних праць (навчальних підручників та посібників, монографій, статей та тез конференцій), оцифровані рідкісні та цінні видання в галузі природничих наук та колекцію авторефератів дисертацій.




   Але найбільшу зацікавленість у аспірантів викликала інформація Тетяни Степанівни про доступ до наукометричної та універсальної реферативної бази даних SCOPUS видавництва Elsevier.
   Scopus – це реферативна та наукометрична база рецензованої літератури та перевірених веб-джерел. Пошукова система використовує програмні засоби для відстеження, аналізу та візуалізації досліджень. База даних SCOPUS індексує близько 22000 назв різних видань від більш ніж 5000 видавництв. Тетяна Степанівна детально розповіла та продемонструвала можливості пошукової системи, зокрема пошук по рокам, тематичним напрямках, ключових словах, країнах тощо.

   Під час зустрічі Тетяна Степанівна також розповіла про одну із найбільших наукометричних баз даних Web of Science, яка пропонує доступ до бібліографічних даних наукових статей з престижних періодичних видань, книг та матеріалів наукових конференцій із зазначенням реальної цитованості цих матеріалів.
   Познайомила Тетяна Степанівна здобувачів вищої освіти з ресурсами платформи «Research4Life», яка надає широкі можливості для дослідників. Research4Life - це проєкт, який організовано у форматі державно-приватного партнерства Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО), Програмою ООН із навколишнього середовища (ЮНЕП), Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ), Міжнародною організацією праці (МОП), Корнельським і Єльським університетами, а також Міжнародною асоціацією науково-технічних і медичних видавців.
   На зустрічі було продемонстровано особливості пошуку необхідної інформації, способи ефективного використання порталу, який надає безоплатний доступ до електронних книг, журналів, баз даних багатьох видавництв і компаній світу.

   Наприкінці зустрічі Тетяна Степанівна відповіла на запитання аспірантів та викладачів та побажала всім успіхів у проведенні наукових досліджень.
   Хочемо подякувати Тетяні Степанівні за цікаву та корисну інформацію, а науковій бібліотеці НУБіП України подальшого розвитку як інтелектуального середовища нашого університету.

Віра Бутенко,
заступник декана з наукової роботи факультету аграрного менеджменту



Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook