Природокористування і якість життя - поради лікаря: натто та наттокіназа серед харчових причин японського довголіття

5 листопада 2023 року

   Багато років поспіль острівна Японія знаходиться серед глобальних лідерів за тривалістю життя населення. Японці, народжені у цьому році, будуть жити в середньому 84.95 роки і цей результат є третім у світі.

   Завдяки традиціям, у тому числі японській кухні, які гармонійно поєднуються з технологічною досконалістю, японці живуть не лише довго, але й зберігають гарний стан здоров’я до глибокої старості.

   Японські продукти і страви містять багато унікальних речовин, серед яких не можна обійти увагою наттокіназу. Це природний фермент натто, японської страви на основі соєвих бобів. Фермент виробляється під час процесу бродіння натто пробіотичною бактерією під назвою Bacillus subtilis.

   Високе споживання натто пов’язане з більшою середньою тривалістю життя населення Японії та нижчим рівнем хронічних захворювань. Зокрема, дослідження свідчать, що люди з харчуванням, багатим натто, мають нижчий рівень смертності від хвороб серця.

   У Східній Азії ферментовані соєві боби натто, які мають виразний смак і запах, були популярні протягом тисячоліть. Вони є єдиним харчовим джерелом наттокінази. Також її можна придбати як дієтичну добавку.

   Результати досліджень демонструють, що прийом дієтичних добавок з наттокіназою може бути так само ефективним, як і споживання натто.

КОРИСТЬ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ

   Натто багаті білком, вітамінами та мінералами, але більшість корисних для здоров’я ефектів пов’язано з потужним ферментом наттокіназою. Серед науково підтверджених переваг варто відмітити наступне:

   Знижує ризик захворювань серця

   Дослідження показують, що наттокіназа сприяє розчиненню тромбів, що допомагає підтримувати фізіологічний стан кровоносних судин, покращує кровотік і знижує ризик серцевих захворювань. Цей фермент також сприяє зниженню артеріального тиску, зменшуючи навантаження на серце.

   Покращує здоров'я носових пазух

   Хронічний синусит — це постійне запалення пазух носа, яке може бути спричинене алергією, бактеріями, грибковими інфекціями або астмою. Це найпоширеніше хронічне захворювання у дорослих. Іноді люди з хронічним синуситом потребують операції, щоб очистити носові проходи.

   Як свідчать дослідження, вживання наттокінази асоційоване із зменшенням носових поліпів, які спричиняють погіршення прохідності, і розрідити слиз, покращуючи потік повітря і одночасно зменшуючи дискомфорт. Через ці ефекти науковці продовжують вивчати фермент для лікування симптомів респіраторних захворювань, таких як хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) і бронхіт.

   Позитивно впливає на кишківник та обмін речовин

   Наттокіназа сприяє хорошому балансу бактерій у мікробіомі нашого кишківника. Порушення мікробного співтовариства послаблює імунну систему та збільшує ризик розвитку багатьох хронічних захворювань, серед яких діабет, ожиріння, ревматоїдний артрит, рак і хвороби серця.

   Пробіотичні властивості наттокінази також здатні прискорити метаболізм і зменшити жирові відкладення, регулюючи та потенційно запобігаючи таким метаболічним розладам, як ожиріння та діабет.

РИЗИКИ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я

   Наттокіназа, як правило, безпечна, але потужні ефекти ферменту можуть бути небажаними у людей з певними захворюваннями.

   Взаємодії з ліками

   Прийом наттокінази разом з деякими медичними препаратами може спричинити надмірну кровотечу. Оскільки наттокіназа розчиняє тромби, люди, які приймають ліки для розрідження крові, мають вищий ризик кровотечі.

   Часто людям з ризиком інфаркту чи інсульту рекомендують аспірин. Прийом наттокінази посилює дію аспірину, що може призвести до вираженої кровотечі.

   Наттокіназа також допомагає знизити артеріальний тиск. Якщо у вас низький артеріальний тиск або ви приймаєте ліки для зниження артеріального тиску, перш ніж приймати наттокіназу, обов’язково поговоріть зі своїм лікарем.

   Тромбоз глибоких вен

   Хоча здатність наттокінази боротися з утворенням тромбів може запобігти тромбозу глибоких вен, її не слід використовувати для лікування без нагляду медичного працівника. Наттокіназа теоретично може надто швидко звільнити тромб, що спричинить ускладнення.

  Вагітність

   Наразі існує недостатньо досліджень, щоб бути певними, що наттокіназа безпечна для вагітних або жінок, що годують грудьми.

   Дозування

   Немає чітких рекомендацій щодо наттокінази, але дослідження показують, що для отримання позитивних впливів на здоров’я, її корисно приймати перорально від 100 до 200 міліграмів на день.

 
Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook