«Назавжди зупиніться всі війни на світі!»

3 листопада 2023, 14:10
Покладанням квітів на Меморіальному комплексі НУБіП
 в університеті відзначили 79-ту річницю визволення України
 та 80-ту річницю звільнення Києва від нацистів.
 Вшанувати їхню пам'ять на мітингу-реквіємі зібралися члени ректорату, викладачі, співробітники, студентство.
 

  

          80 років тому ціною величезних жертв Київ було звільнено від нацистів, а сьогодні він, як і вся Україна, протистоїть вже рашистській навалі. Незмінним залишається одне – ми боремося за свою свободу, право бути українцями і жити на рідній землі. Таким був лейтмотив мітингу, ведучими якого стали студенти-першокурсники гуманітарно-педагогічного факультету Владислава Юрченко і Олександр Балуда.
          Військова операція зі звільнення нашої столиці, як жодна інша, яскраво віддзеркалила трагічну долю українського народу в Другій світовій війні, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко у своєму виступі. Ті, хто поліг, захищаючи Київ і похований тут на нашому Меморіалі, лежать під мармуровими плитами в Голосієві, і їм незрозуміло, чому нині росія стосовно України веде себе гірше, аніж фашисти. І щоб новітні рашисти не стали господарями на українській землі, 70 наших студентів і викладачів пішли добровольцями, більше тисячі волонтерять чи в іншій формі допомагають ЗСУ. Щомісячно більшість членів колективу перераховує одноденний заробіток, і на сьогодні це вже понад 30 мільйонів гривень.
          Жахливі деталі Київської операції осені 1943 року нагадав і професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Василь Стрілець. У боях за визволення Києва загинули понад 200 тисяч радянських воїнів. Але, згідно з підрахунками низки істориків, загальна кількість загиблих може бути значно більшою і сягати чверть мільйона, враховуючи «чорносвитників» – не вдягнутих у форму і фактично беззбройних мобілізованих на Лівобережжі України юнаків. Урок тих трагічний подій підтвердився сьогодні: чужа тоталітарна влада ніколи не рахувалася з людьми, тим більше підкорених народів. Тому запорукою виживання нас як держави і народу є тільки перемога України в російсько-українській війні, розв’язаній кривавим путінським режимом.
           А представник сенату Студентської організації НУБіП Олександр Алєксєєв запевнив, що сучасна молодь шанує пам'ять полеглих за Україну у тій війні і робить все для перемоги у війні нинішній – волонтерить, донатить на ЗСУ і зі зброєю в руках дає відсіч новим загарбникам, котрі прийшли на нашу землю.
 
          Хвилиною мовчання зібрання вшанувало пам’ять про понад 100 Героїв – студентів, співробітників, випускників університету, які загинули від російської агресії.

 

          Мітинг завершився щемливим штрихом – композицією «Над землею тумани» у виконанні завідувачки кафедри культурології Ірини Майданюк, викладачок Ірини Литвиненко та Тетяни Симоненко.
          Вічна пам’ять усім Героям, які полягли за наше право жити.

         

 

       -  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook