У НУБіП відзначили Міжнародний день краватки

18 жовтня 2023, 14:30

          Щороку наприкінці жовтня у світі  відзначають Міжнародний день краватки (International Necktie Day). Аксесуар чоловічого та жіночого гардеробу має свою історію.

          Започаткували цей захід в Хорватії, адже краватка вважається саме хорватським виробом. Краватка була елементом традиційної військової форми, стримуючи комір сорочки. Виготовляли їх з різних тканин, прикрашали вишивкою, краватки носили звичайні солдати та офіцери (більш вишукані варіанти з шовку чи тонкої бавовни). Цікаво, що Хорватія з 2003 року відзначає День краватки на національному рівні. Під час Тридцятирічної Війни хорвати, які служили у французькій армії, носили свої традиційні шийні хустки під назвою "крават", які, видозмінившись, поступово завоювали всю Європу.
          З тих часів краватка стала поширюватися у Європі (середина XVII сторіччя). Прийнято вважати, що цей елемент одягу увійшов у моду завдяки французькому королю Людовіку XIII. Історики моди звертають увагу й на той факт, що носіння краваток бере свій початок ще від шийної хустки, яка була присутня і в культурі раннього періоду історії. Але у 1650 році саме при французькому дворі краватка стала модним предметом гардеробу та символом елегантності у буржуазії. Так у французькій мові з’явився вираз «à la Croate». Предмет таку назву і отримав, адже cravat – у перекладі з французької «хорват».
Англійською мовою цей предмет гардеробу називають tie, а походить ця назва від виразу «to tie a cravat» – спосіб зав’язування на шиї. Існує близько 85 видів вузлів для краватки
          Студенти факультету інформаційних технологій (спеціальність "Комп'ютерні науки" ) в рамках курсу "Діловий протокол та етика спілкування" вже готуються до працевлаштування у сфері бізнесу та діловому світі, тому радо підтримали святкування дня краватки і в Україні і обговорили тему  "Імідж як запорука успіху ділової людини" з викладачем  кафедри культурології доктором філософії з історії та археології Владиславою Чайкою. Студенти відзначали, що у громадській діяльності без іміджу немає авторитету, від того, як ми вміємо спілкуватися, одягатися, манер поведінки залежить не лише власний імідж, а й імідж організації, у якій сфері би ми не працювали, тому кожна людина повинна пам'ятати, що імідж є невід'ємною частиною нашого успіху
          А оскільки саме краватка є обов'язковим елементом більшості ділових та дипломатичних протоколів, то й зав'язування краватки було предметом вивчення і обговорення.
 

         

       

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook