Кафедра журналістики та мовної комунікації у творчому пошуку інноваційних форм організації навчального процесу

4 листопада 2023 року
НУБіП України

    Традиційним уже стало проведення гостьових лекцій для студентів спеціальності «Журналістика» НУБіП України. Одна з таких – дистанційна зустріч із доктором філологічних наук, професором Ларисою Кравець, яка прочитала лекцію на тему «Семантична деривація в мові українських інтернет-видань».

3 лстопада 2023 року студенти четвертого курсу гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Журналістика» мали чудову нагоду прослухати неймовірно актуальну та цікаву лекцію «Семантична деривація в мові українських інтернет-видань», прочитану доктором філологічних наук, професором Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II Ларисою Кравець.

Захід розпочала модератор зустрічі – доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики та мовної комунікації Тетяна Семашко, яка тепло привітала гостю, наголосила на важливості запропонованої до обговорення теми для майбутніх журналістів, закликала присутніх до співпраці.

На початку зустрічі доповідач означила, чому повсякчас наукова спільнота звертається до теми неологізмів у мові ЗМІ: «Науковці прагнуть відстежувати ті явища (суспільно-політичні події, розвиток інформаційних технологій» тощо), які впливають на активний розвиток мови».

У своїй лекції Лариса Вікторівна схарактеризувала явище семантичної деривації, розповіла про напрями вивчення інноваційних процесів у мові, презентувала результати дослідження, проведеного на матеріалі українських інтернет-видань і телеграм-каналів. На прикладі найбільш використовуваних у ЗМІ неологізмів проаналізувала семантичну деривацію як складний багатогранний процес породження нових значень слів, який призводить до перебудови їх семантичної структури і впливає на семантичну систему мови загалом.

Зустріч, яка пройшла у форматі запитання/відповіді, була напрочуд продуктивною та викликала жваве обговорення. Студенти навіть і не помітили, як швидко пролетів час.

Дякуємо Ларисі Кравець і Тетяні Семашко за цікаву зустріч і ґрунтовну лекцію. Такі заходи корисні й необхідні для майбутніх працівників пера. Сподіваємось, що ми ще зустрінемося не один раз, але вже в очному форматі!

Владислав Мошківський,
студент 4 курсу спеціальності «Журналістика»
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook