Майстер-клас від Сніжани КЛОЧКО «Психологічна профілактика суїцидальної поведінки»

8 листопада 2023, 20:32
м. Київ

   

   

   07 жовтня 2023 року у межах проєкту «School of Practical Psychology» кафедри психології НУБіП України відбувся майстер-клас на тему: «Психологічна профілактика суїцидальної поведінки» в онлайн-форматі. Цього разу своїм досвідом люб’язно поділилася спікер Сніжана КЛОЧКО – Психолог вищої категорії, член УСП, системний сімейний психотерапевт, має досвід роботи в суїцидологічному відділенні «Обласного клінічного медичного центру соціально небезпечних захворювань» (м. Суми). Займається індивідуальним і парним консультуванням, терапією таких проблем: сімейні конфлікти, батьківсько-дитячі стосунки, емоційні стани, суїцидальні думки.


 

 Суїцид (лат. – себе вбивати) – навмисне самоушкодження зі смертельним фіналом. Ключовими чинниками, що призводять до самогубства, вважають психологічні. У структурі суїцидальної поведінки виокремлюють внутрішню (психічну) форму та зовнішню (дієву) форм. До внутрішньої форми віднесено: думки, уявлення, задуми про суїцид, емоційні переживання, наміри; до зовнішньої: суїцидальні спроби і завершені суїциди. Сніжана КЛОЧКО зазначила, що за статистикою МОН станом на 2022 рік самогубство є другою найпоширенішою причиною смертності серед людей віком від 15 до 29 років. 87% із зареєстрованих випадків суїцидів скоїли чоловіки і 13% ‒ жінки.
   З приводу цього спікерка відмітила, що кожен суїцидент несвідомо здійснює індивідуальний вибір певного способу самогубства відповідно до його причин. Серед причин найбільш поширеними є: проблеми в особистому житті, в навчанні, пережите в дитинстві насильство, нещасна любов, смерть близьких, непорозуміння з оточуючими, бідність, фінансові проблеми, соціальна ізоляція, самотність, аутинг (оприлюднення, публічне розголошення інформації про сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність людини без її на те згоди). І часто, нажаль, найближче оточення може не звертати уваги на вербальні й невербальні прояви внутрішніх форм суїцидальної поведінки своїх рідних і близьких: думки, слова, емоційних стан тощо. Адже демонстративність поведінки, як і інтровертизм та відстороненість потенційного суїцидента також є важливим сигналом для оточуючих. Вчасно сказане слово підтримки, приділена увага, прояв свого небайдужого ставлення до іншої людини може врятувати їй життя.


   

   Сніжана КЛОЧКО поділилась особливостями роботи психолога з профілактики суїциду яка включає: ранню діагностику і відповідне лікування розладів психіки; індивідуальне психологічне консультування, психологічну корекцію психологічних проблем; моніторинг ознак, тенденцій, ризиків суїцидальної поведінки на всіх етапах роботи з клієнтами; при потребі – переадресування суїцидальної справи фахівцям медичного профілю – рекомендація відвідати психоневролога, психотерапевта, психіатра тощо. Ефективиними також є телефони довіри та центри з надання психологічної допомоги, що функціонують в кожному місті.
   Варто відмітити, що ця зустріч дозволила учасникам не лише збагатити свої знання, а й ознайомитись із практичним інструментарієм психолога в роботі з людьми, які мають суїцидальні думки й наміри, а також досвід невдалих спроб самогубства.

   Дякуємо Сніжані КЛОЧКО за цікаве знайомство зі специфікою роботи психолога з суїцидентами і розширення знань про види психологічної допомоги!

Із нетерпінням чекаємо наступних зустрічей на проєкті School of Practical Psychology

 

Куратор проєкту «School of Practical Psychology»

доцент кафедри психології Оксана ОЛІЙНИК

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook