Природокористування і якість життя - поради лікаря: результати дослідження ефектів від дотримання дієти портфоліо

9 листопада 2023 року

   Ретельне дотримання моделі харчування, відомої як дієта Portfolio, включаючи постійне споживання продуктів, які, як було показано, активно знижують рівень холестерину (наприклад, рослинні білки, горіхи, в’язка клітковина, фітостероли та рослинні мононенасичені жири), пов’язане зі зниженням на 14% ризику серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту. Про це свідчать зведені результати трьох великих обсерваційних досліджень.

   Науковці використали дані двох досліджень здоров’я медсестер (NHS та NHSII, у яких взяли участь 73 924 та 92 346 жінок відповідно) та дослідження медичних працівників (HPFS, 43 970 чоловіків) без серцево-судинних захворювань на початку спостереження. Кожні два роки в учасників збирали дані про спосіб життя, історію хвороби та інші фактори, пов’язані зі здоров’ям.

   За допомогою опитувальників щодо частоти прийому їжі, які учасники заповнювали кожні 4 роки, дослідники виділили серед продуктів шість компонентів дієти Портфоліо:

  • Рослинний білок (бобові, квасоля, тофу, горох і соєве молоко)
  • Горіхи та насіння
  • Джерела клітковини (як висівки, овес, ягоди та баклажани)
  • Фітостероли
  • Джерела мононенасичених жирів (оливкова олія, авокадо тощо);
  • Джерела з високим вмістом насичених жирів і холестерину (як цільножирні молочні продукти, червоне та оброблене м’ясо).

   Прихильність моделі харчування оцінювали по кожному з компонентів від одного балу (найменш прихильний) до п’яти балів (найбільш прихильний), причому вищий бал вказує на більше споживання.

   Науковці досліджували зв’язок показника дієти портфоліо із загальною кількістю серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту в трьох когортах, а також зв’язки з рівнями ліпідів у плазмі та біомаркерами запалення в субпопуляції когорт.

  Протягом 30 років спостереження було зареєстровано 16 917 випадків серцево-судинних захворювань, у тому числі 10 666 випадків ішемічної хвороби серця та 6 473 інсульту.

   У зведеному аналізі трьох когорт повністю скоригований коефіцієнт ризику для серцево-судинних захворювань у порівнянні найвищого з найнижчим квінтилем показника прихильності дієті портфоліо становив 0,86 (95% ДІ, 0,81–0,92; P для тенденції < 0,001).

   Крім того, порівнюючи крайні, протилежні квінтилі прихильності, об’єднаний коефіцієнт ризику для ішемічної хвороби серця становив 0,86 (95% ДІ, 0,80–0,93; P для тенденції = 0,0001), та аналогічно для інсульту – 0,86 (95% ДІ 0,78–0,95; P для тенденції = 0,0003).

   Вищий показник дотримання дієти портфоліо також був пов’язаний з більш сприятливим ліпідним профілем і нижчими рівнями запалення.

   На думку авторів, результати дослідження надають додаткові докази на підтримку використання моделі харчування портфоліо, яка включає певну комбінацію продуктів рослинного походження для зниження ризику серцево-судинних захворювань, яке узгоджується з рекомендаціями Американської кардіологічної асоціації щодо заохочення споживання цільного зерна, фруктів і овочів, рослинних білків, мінімально оброблених харчових продуктів та ненасичених рослинних олій.

   Обмеженнями у цьому дослідженні є те, що воно було спостережним, а також те, що дані надавали самі учасники, що може бути асоційоване із суб’єктивним спотворенням.

   Споживання деяких рекомендованих продуктів було низьким навіть у вищих квінтилях, тому зв’язок із ризиком серцево-судинних захворювань може бути недооцінений. Інформація про кілька ключових дієтичних продуктів Портфоліо, зокрема ячмінь, була недоступна, що потенційно призвело до недооцінки споживання, що також послаблює достовірність результатів.

Олег Швець,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook