Як учив Лука Пачолі: Міжнародний день бухгалтерії відзначили проведенням постерних презентацій магістерських кваліфікаційних робіт

10 листопада 2023 року

 10 листопада студенти спеціальності 071 «Облік і оподаткування» зробили постерну презентацію магістерських кваліфікаційних робіт в очному форматі у рамках проведення cтудентської науково-практичної конференції «Соціально-економічні аспекти розвитку України в умовах глобальних викликів» за напрямом «Обліково-аналітичний аспект в системі управління суб’єктами господарювання».

 
 Хочеться зауважити, що захід пройшов у Міжнародний день бухгалтерії. Дата 10 листопада було обрано не випадково, адже саме 10 листопада 1494 у Венеції була опублікована книга «Все про арифметику, геометрії і пропорції», автором якої був Лука Пачолі, який у ній спробував підсумувати знання про математику того часу. Одна з глав цієї книги називалася «Про рахунки та інші записи». Пачолі описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, поки дебет не зійдеться з кредитом.
 
Бухгалтерія – одна з точних і найважливіших професій. Без бухгалтерів-аналітиків зараз не можливо уявити собі життя, адже бухгалтерія так чи інакше стосується кожної цивілізованої людини.
Від блискучих знань і досвіду наших бухгалтерів бухгалтерів-аналітиків залежить функціонування будь-якої економіки.
 
 
Наукові напрацювання магістрів оцінювали відразу дві комісії: кафедри обліку та оподаткування і статистики та економічного аналізу.
 
Згідно затверджених графіків 44 здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти денної форми навчання змістовно доповідали про виконані магістерські дослідження, їх апробацію в практичній діяльності, обговорювали результати досліджень з викладачами та колегами.
 
Даний захід дав можливість студентам здійснити обмін досвідом з виконання науково-дослідних робіт, підвищити свій науковий рівень фахового спрямування, вести публічні дискусії.
 
 
Предметом дискусійного обговорення стали питання обліку, аналізу і внутрішнього контролю основних засобів, запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості, доходів, витрат, фінансових результатів; оцінки об’єктів обліку в умовах законодавчих новацій; процесів виробництва продукції сільського господарства; обліково-аналітичне забезпечення управління розрахунків з оплати праці та управління соціально-відповідального бізнесу, та багато інших.
  
 
Не залишались й поза увагою питання трансформації національного обліку до міжнародних стандартів, яка ще й досі триває, а також законодавчих зміни у сфері обліку, оподаткування, аудиту в умовах воєнного стану.
 
 
На конференції були присутні: декан економічного факультету, д.е.н., професор Анатолій Діброва; в.о. завідувача кафедри обліку та оподаткування к.е.н., доцент Володимир Литвиненко, завідувач кафедри статистики та економічного аналізу, к.е.н., доцент Андрій Музиченко, гарант освітньої програми, к.е.н., доцент Тамара Гуренко, заступник начальника навчального відділу з магістерських програм к.е.н., доцент Олена Колеснікова, к.е.н., доценти кафедри обліку та оподаткування Оксана Ганяйло, Світлана Дерев`янко, Наталія Кузик, Тетяна Слєсар, к.е.н., старший викладач Любов Миськів, к.е.н., доценти кафедри статистики та економічного аналізу Леся Воляк, Тетяна Куць, Алла Чухліб.
За результатами роботи комісій було обрано кращі доповіді, зокрема:
1 місце: Марина Лазаренко;
2 місце: Тетяна Патейчук та Ірина Кондаревич;
3 місце: Тетяна Смецька, Катерина Мошкун, Анна Єфімчук.
Варто відмітити, що більшість досліджень виконані магістрами на матеріалах суб’єктів господарювання, де вони проходили виробничу практику та працюють за сумісництвом на посадах бухгалтерів (молодших і провідних), асистентів аудиторів, спеціалістів з документообігу.
Учасники конференції – магістри та науково-педагогічні працівники переконались, що проведення такої конференції надає можливість студентам здійснити обмін досвідом з виконання науково-дослідних робіт, підвищити свій науковий рівень фахового спрямування, вести публічні дискусії.
Студенти намагались продемонструвати набуття ними фахових компетентностей щодо володіння категорійно-понятійним та аналітично-дослідницьким апаратом, вмінь обґрунтовувати результати дослідження, формулювати авторські висновки і пропозиції. Вони переконані, що проведення такої конференції – це міні-тренінг з проходження захисту магістерських кваліфікаційних робіт, який незабаром на них очікує. Це ще один з можливих способів підвищення свого наукового рівня, фахового спрямування, набуття навиків публічної дискусії.
 
 Усі здобувачі достойно представили свої дослідження, дякуємо за гарну і професійну працю.
 
Щиро бажаємо магістрам з обліку та оподаткування підтвердити свою професійність під час захисту магістерських кваліфікаційних робіт та швидкого кар’єрного зростання за фахом!
 
Гарант освітньої програми,
к.е.н., доцент Тамара Гуренко,
к.е.н., доцент кафедри статистики та
економічного аналізу Тетяна Куць
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook