Виховний захід «Міжнародний жіночий день»

14 березня 2023, 16:32

Куратор 4 курсу 2 групи Бабич Олександр Анатолійович  провів кураторську годину, присвячену Міжнародному жіночому дню

8 березня в Україні донедавна пов’язували з тюльпанами та весною. Нині все більше жінок погоджуються, що Міжнародний день боротьби за права жінок – це нагода заявити про рівноправ’я. Однак суперечки навколо цієї дати не вщухають.

Звідки ж взялося 8 березня і чи дійсно це міжнародна дата? Як свято пролетарок перетворилося на "день весни", і які можуть бути альтернативні дати для відзначення боротьби за жіночі права?

Свято 8 березня зародилося у 1910 році на Другій міжнародній соціалістичній жіночій конференції в Копенгагені. Тоді учасниці підтримали пропозицію німецької соціалістки Клари Цеткін щорічно відзначати День жінок на початку березня проведенням демонстрацій.

Дехто бачить предтечу "жіночого дня" у подіях 1857 року, коли в Нью-Йорку нібито відбувся страйк робітниць, яких не влаштовували умови праці ("марш порожніх каструль"), але акцію було придушено.

У зв’язку з цими страйками 8 березня 1908 року в Нью-Йорку нібито відбулася демонстрація "соціалістичних жінок", а вже наступного року Американська соціалістична партія запропонувала зробити останню неділю травня "Днем трудящих жінок".

До 1970-х років 8 березня на заході було не дуже популярне, але його просували ліві політики.

"У США свято було дуже обмежене і про нього майже ніхто не знав, окрім політичних радикалів, чиї цілі у 1960-х роках до певної міри збігалися з намаганням жінок добитися прав в Америці.

Історики додають, що особливий сентимент до 8 березня відчувається лише в країнах колишнього соцтабору, попри те, що ООН наголошує на правозахисному значенні цього дня.

Білорусь, Північна Корея, Азербайджан, Вірменія, Ангола, Буркіна-Фасо, Гвінея-Бісау, Камбоджа, Конго, Лаос, Монголія, Непал, Уганда та ще кілька країн зробили 8 березня вихідним днем.

У США та країнах ЄС 8 березня здебільшого НЕ є вихідним днем, однак формат відзначання залежить від країни.

В Україні 8 березня стало державним святом. Коли Україна здобула самостійність, для деколо це свято було пов‘язане більше з радянщиною, але жінки, особливо у 1990-х, ще любили це свято.

Куратор 4 курсу 2 групи Бабич О.А.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook