Нові реалії та виклики часу в обліку, оподаткуванні та аудиті – предмет професійної дискусії Всеукраїнського наукового тренінгу

13 листопада 2023 року
      Сучасний світ розвивається неймовірно швидкими темпами. Тому провідні науковці, викладачі, здобувачі PhD-програм закладів вищої освіти України, бухгалтери-практики, аудитори – загалом, більше 100 осіб – стали учасниками Всеукраїнського наукового тренінгу «Облік, оподаткування та аудит: нові реалії та виклики часу». Захід проходив відповідно до наказу Ректора НУБіП України №1070 від 19 жовтня 2023 року в дистанційному форматі на базі кафедри обліку та оподаткування економічного факультету НУБіП України. Метою наукової дискусії було обговорення новітніх тенденцій, проблематики та можливостей розвитку національної системи обліку, аналізу, аудиту, оподаткування діяльності суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану та у післявоєнний період.
    Засідання наукового тренінгу відкрив декан економічного факультету Анатолій Діброва. З вітальним словом та з побажаннями плідних наукових дискусій до учасників звернувся в.о. завідувача кафедри обліку та оподаткування Володимир Литвиненко.
     Доповідачами на науковому тренінгу виступили провідні вчені, викладачі закладів вищої освіти України і фахівці-практики.
    Зокрема, Людмила Гапоненко – директор Департаменту методології бухгалтерського обліку та нормативного забезпечення аудиторської діяльності Міністерства фінансів України –винесла на обговорення питання державного регулювання бухгалтерського обліку та аудиту в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів»
.
    Про особливості і новації зовнішнього контролю регулятора якості аудиторської діяльності (послуг) розповів Олексій Гаєвський – заступник завідувача відділу контролю, інспектор Інспекції із забезпечення якості Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю, здобувач PhD ОП «Облік і оподаткування» НУБіП України.
   Інструменти міжнародного корпоративного оподаткування: трансфертне ціноутворення та правила контрольованих іноземних компаній стало надзвичайно актуальним предметом обговорення серед учасників Всеукраїнському науковому тренінгу. Головним спікером з цього питання виступив Віталій Шеремета – директор компанії ТОВ «Шеремета і партнери». Ним було проаналізовано зміни, які відбулися в трансфертному ціноутворенні в Україні під час повномасштабного вторгнення росії на територію України.
   З доповіддю на тему: «Контрольовані іноземні компанії в Україні: особливості їх визначення і оподаткування» виступив Богдан Трохимець – молодший юрист практики податків, трансакційного та міжнародного оподаткування Адвокатського об'єднання «Арцінгер», який є здобувачем PhD кафедри обліку та оподаткування НУБіП України. Учасники були надзвичайно зацікавлені темою доповіді, тому по завершенню активно задавали питання та приймали участь у дискусії.
    Анатолій Венгер – бізнес-тренер та консультант з питань податкового та господарського права ТОВ «Тренінгово-консалтингова компанія «Азимут» і, окрім того, здобувач PhD ОП «Облік і оподаткування» НУБіП України, проаналізував законодавчі новації в аудиторській діяльності України. А. Венгер також порушив одну з актуальних тем сьогодення: «МСФЗ 2023: ключові зміни в обліковій політиці. Таксономія фінансової звітності за МСФЗ». Доповідач познайомив учасників наукового тренінгу із змінами, які відбулися в МСФЗ, провів детальний аналіз особливостей розкриття інформації про облікові політики відповідно до МСБО 1 «Подання фінансової звітності».
     І з доповіді Олега Савченка, начальника відділу розвитку бізнесу центральної регіональної дирекції АТ «ОТР Bank», учасники тренінгу отримали цінну інформацію про особливості застосування в роботі з клієнтами банку штучного інтелекту, який вже став частиною нашої реальності та впливає на наше життя.
     Доповідь пана Олега була особливо актуальною в контексті руху України в напряму до діджиталізації у всіх сферах, в тому числі в обліку, аналізі, аудиті та оподаткуванні. Учасникам тренінгу було неймовірно цікаво послухати не лише про практичний досвід «ОТР Bank» банку щодо використання технологій на базі штучного інтелекту, але й про їх майбутні плани з модернізації української банківської системи.
   Професор кафедри обліку та оподаткування НУБіП України Любов Гуцаленко у доповіді на тему: «Ринок землі: реалії України та досвід Польщі» познайомила учасників з періодами розвитку ринку землі в Польщі та провела аналогію з ситуацією в Україні.
    Доповідачка наголосила, що в Україні на сьогодня має один з найбільших земельних фондів в Європі , що характеризується високою родючістю грунтів.
     Учасники тренінгу проаналізували земельну карту Європи та провели порівняльний аналіз земельного ринку та фонду України і Польщі, жваво комунікували між собою та підтримували наукову дискусію.
   Своїм практичним досвідом з учасниками тренінгу поділилась Олена Боярова – доцент кафедри обліку та оподаткування, начальник відділу державних закупівель НУБіП України, презентувавши доповідь на тему: «Практичні аспекти публічних закупівель в умовах воєнного стану».
     Олена Боярова детально розповіла про прозорість та відкритість публічних закупівель в умовах воєнного часу. Доповідачка познайомила учасників наукового тренінгу з програмою моніторингу «Prozorro»; зробила міні-екскурс змісту Постанови КМУ від 12.10.2022 р. №1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування». Доповідачка підкреслила, що завдяки сумлінній праці економістів, інвесторів та влади, навіть в умовах військового часу, вже вдалося повернути 80% обсягу закупівель у систему.
    Далі лекторка поінформувала учасників наукового тренінгу про оновлення професійного стандарту «Фахівець з публічних закупівель», основною метою якого є актуалізація з урахуванням нових реалій та потреб публічних закупівель, врахування найкращого міжнародного досвіду, що допоможе уніфікувати стандарти для українських фахівців зі стандартами Європейського Союзу в контексті європейської інтеграції України.
    Також Олена Анатоліївна коротко і змістовно пояснила механізм «24 години» на виправлення помилки: що потрібно знати учаснику «Prozorro» про норму у воєнний час та як він впливає на публічні закупівлі.
    З доповіддю «Проблема мотивації в умовах невизначеності» виступив професор кафедри психології НУБіП України Віталій Шмаргун, в якій пояснив проблематику мотивації в умовах невизначеності та підкреслив важливість усвідомлення людиною своїх дій. Надав детальний опис того, що в результаті автоматизації дій під впливом військових умов сьогодення у людини може виникати невизначеність і акцентував увагу учасників на тому, що не потрібно нехтувати своїм психологічним здоров’ям.
    Неабиякий інтерес в учасників викликала доповідь в.о. завідувача кафедри обліку та оподаткування НУБіП України Володимира Литвиненка на тему «Цифровізація облікового забезпечення управління бізнесом у фокусі підготовки фахівців економічного профілю». 
     Володимир Сергійович навів короткий аналіз програмного забезпечення обліку та управління підприємствами в Україні. Зауважив, що для різних підгалузей потрібне кардинально різне програмне забезпечення. Він показав це на прикладі програм, які використовуються для управління підприємством: SAP Bussiness One, IT-Enterprise, BAS ERP/КУП, Microsoft Dynamics 365, IS pro, Також лектор обґрунтував актуальність цифровізації, підкресливши важливість впровадження електронного документообігу, зазначивши при цьому, що «… цифровізація допомагає людям, адже це сучасно, зручно, швидко та вигідно; допомагає українським підприємцям різного масштабу розвиватись та модернізуватись».
     Наприкінці роботи тренінгу були підведені підсумки, учасники мали можливість задати доповідачам питання, подискутувати, поділитись власним науковим та практичним досвідом. А також були висловлені слова подяки організаторам, і яких відзначено інформативність та актуальність тренінгу, високий рівень професіоналізму доповідачів, доступність викладу матеріалу, дружню і професійну атмосферу.
 

Оксана ДАНІЛОЧКІНА,
Наталія КУЗИК
доцентки кафедри обліку та оподаткування
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook