Проведені заходи до Всесвітнього дня екологічної освіти

14 жовтня 2023, 12:02
Екологічна освіта в умовах війни набуває з кожним днем все більшої актуальності, потребує визнання професії «Еколога» та його ролі в розбудові держави. З початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, окрім цивільної інфраструктури та населення досить суттєво страждає довкілля. До даної проблеми ми маємо привертати увагу не лише науковців але й всіх верств населення, оскільки дуже важливо розуміти масштаби цих наслідків як для довкілля так і для безпеки самого населення.
З метою підвищення ролі професії фахівця-еколога в сучасних умовах, а також на передодні Всесвітнього дня екологічної освіти, за участі студентів 3 курсу 3 групи спеціальності 101 «Екологія» спільно із куратором даної групи Вітою Строкаль 13 жовтня 2023 року на базі Національного дендрологічного парку "Софіївка" НАН України був проведений семінар на тему «Роль екологічної освіти у формуванні водної та продовольчої безпеки країни в умовах війни». Семінар передбачав поєднання навчального матеріалу разом із еко-дозвіллям на території парку. Зокрема в якості навчального матеріалу студентами та куратором групи були розроблені плакати на теми, що пов’язані із збереженням природних ресурсів: «Роль фахівця-еколога у сучасному суспільстві» (розробники: студенти Влада Бровченкота Дарина Мандрика), «Водна безпека для населення та агропромислового комплексу» (розробники: студенти Інна Софієнко та Катерина Махлай), «Збереження біорізноманіття та його проблеми» (розробники: студенти Анастасія Швець-Машкарата Олександра Іванченко), «Продовольча безпека в сучасних умовах» (розробники: студенти Кирил Грабовецькийта Юлія Усенко), «Виклики війни: основні наслідки для довкілля та завдання для майбутніх екологів» (розробник: доцент Віта Строкаль).
Саме на території парку «Софіївка», в оточені інших слухачів, демонструючи плакати, студенти розповіли про екологічні наслідки, головні проблеми збереження природних ресурсів в умовах війни та шляхи мінімізації існуючих наслідків і ризиків для довкілля. Віта Петрівна доповнила студентів інформацією щодо питань продовольчої та водної безпеки які є актуальними в умовах війни, про важливість професії «Еколога» в теперішніх реаліях та необхідність підготовки висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівців-екологів для ринку праці і про ті виклики, які стоять перед майбутніми фахівцями. В ході представлення плакатів, дискусії які виникали серед учасників та слухачів охоплювали великий спектр питань та відповідей. Активність доповідачів та їхня зацікавленість щодо екологічних проблем в умовах війни – є аргументом того, що наше майбутнє покоління піклується про збереження природних ресурсів, розуміє наслідки війни для довкілля.
Студенти також поділилися своїми враженнями від проведеного семінару на території дендропарку: Дарина Мандрика «Вважаю ідею проведення семінару який стосувався екологічної освіти саме на території дендрологічного парку «Софіївка» найкращим рішенням, адже знаходячись на території яка була створена силами людини, де наразі багате біорізноманіття ми змогли підняти та обговорити дану тему, підкреслити вагомість впровадження екологічної освіти – важливим аспектом розвитку та збереження нашої планети»; Анастасія Швець-Машкара «Щодо семінару до Всесвітнього дня екологічної освіти, то мені дійсно дуже сподобалося, що у нас був такий захід на відкритому повітрі, серед дуже цікавої та різноманітної екосистеми, повністю створеної людьми. Ми побачили дійсно дуже багато та дискутували активно, дізналися багато нового на семінарі. Мені надзвичайно було цікаво! Красно дякую!»; Влада Бровченко «Навіть не знала, що можна так цікаво та творчо підійти до висвітлення таких складних питань як екологічна освіта в умовах війни! Проведений семінар на території дендропарку «Софіївка» дозволив у неформальній обстановці розкрити та обговорити роль фахівця-еколога у сучасному суспільстві. В дружній та спокійній обстановці ми мали змогу поділитися нашими знаннями та отримати нові».
Проведені просвітницькі заходи, які поєднують «навчання-наука-дозвілля» є важливими, оскільки дозволяють сформувати у студентів світогляд та розуміння майбутньої професії. А поєднання таких заходів із еко-дозвіллям і можливістю студентам продемонструвати свої знання перед іншими верствами населення (як семінар в парку) – дозволяє розширити знання як у самих студентів так і в інших верствах населення.
 
 
Влада Бровченко,
студентка 3 курсу 3 групи 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook