Пам’яті Сергія Миколайовича Виноградського

15 листопада 2023 року

Пам’яті видатного мікробіолога (13 вересня 1856 р., м. Київ ‒ 24 лютого 1953 р., м. Париж), вченого зі світовим ім’ям Сергія Миколайовича Виноградського – засновника Вітчизняної мікробіології і ґрунтової мікробіології.

 

 Серед видатних мікробіологів, які зробили вагомий внесок в розвиток світової науки, згадуємо Сергія Миколайовича Виноградського ‒ фундатора мікробіологічної науки (поряд з відомими вченими-класиками Пастером, Кохом, Мечниковим та іншими).

 Розвиток загальної мікробіології пов’язаний з ім’ям Сергія Виноградського, який своєю діяльністю сприяв формуванню ключових положень та уявлень про біохімізм мікроорганізмів, розкриттю їх ролі в колообігу речовин в природі. Його дослідження дали потужний поштовх щодо розвитку вивчення мікроорганізмів в ґрунтовому середовищі, а саме: щодо ступеня окультурення ґрунтів, їх класифікації через призму мікробної складової; детального розгляду взаємодії на різних рівня організації біологічних систем, у тому числі між рослинами та мікроорганізмами; впливу на структуру та організацію за ґрунтовим профілем. Крім того його дослідження сприяли розвитку низки питань агрохімічного спрямування, в основі яких розглядається функціонування ґрунтових мікроорганізмів.

 Фундація даних щодо біології ґрунтових мікроорганізмів представляє інтерес не тільки для мікробіологів, але і для фізіологів, біохіміків, геологів та інших фахівців (особливо у питаннях, які досліджував Сергій Миколайович в напрямку життєдіяльності мікроорганізмів, які цінні для геохімічних досліджень).

 Наукова спадщина С.М. Виноградського має цінність для ґрунтової, морської, геологічної та загальної мікробіології. Він гармонічно поєднував дослідження морфології мікроорганізмів з найскладнішими їх фізіологічними особливостями. Це підтверджується його опублікованими працями про морфологію сіркобактерій і азотобактера, виключно за своєю повнотою та надзвичайно складними на той час фізіологічними дослідженнями (за балансом азоту та вуглецю в дослідженнях з нітрифікації).

 Саме тому праці С.М. Виноградського є основою у наукових підходах з комплексного і системного дослідження мікроорганізмів, які включають морфологію і фізіологію. Але у подальшому розвитку науки цей підхід не завжди мав місце, що призводило до вузькоспеціалізованих напрямів досліджень та не враховувало певні екологічні та практичні можливості використання мікроорганізмів, пов’язаних з їх функціональними особливостями. Широкі дослідження ґрунтів дозволили розкрити роль мікроорганізмів та їх функції в природньому середовищі, отримати розвиток науково-теоретичних і методологічних наукових досліджень у першому пріоритеті.

 Таким чином, вклад Сергія Миколайовича в науку має виключно важливе значення. Мікробіологічна наука зобов’язана йому тим, що українська школа мікробіологів з плеядою видатних науковців в подальшому за значенням різних здобутків завжди займає провідні позиції. Дослідження С.М. Виноградського цінні тим, що він ніколи не застосовував шаблонних прийомів. Він шукав нові шляхи та сміливо їх використовував у науці, впевнено створював нові теорії, що не завжди узгоджувалось з існуючими на той час класичними уявленнями і постулатами. Сергій Миколайович ще прижиттєво був свідком того, що його ідеї були покладені в основі та почали реалізовуватись в мікробіології. На сьогодні його праці витримали іспит часом та залишаються класичними еталонами експериментальної майстерності, не втрачають свого науково-практичного значення.


д.с.-г.н., професор, академік НААН, віце-президент ТМУ України ім. С.М. Виноградського

Микола ПАТИКА

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook