Кафедрою виробничого та інвестиційного менеджменту проведено щорічну міжнародну конференцію «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору»

18 листопада 2023 року

 На кафедрі виробничого та інвестиційного менеджменту НУБіП України склалась традиція проведення у листопаді щорічної конференції, присвяченої проблемам створення інклюзивної економіки. Завдяки зусиллям члена-кореспондента НАН України, доктора економічних наук, професора Лідії Шинкарук та її учнів, на сьогодні вже можна говорити про сформовану дослідницьку школу із конкретними здобутками у даному напрямку. Наукові доробки представників школи інклюзивної економіки присвячені, зокрема, розв’язанню проблем ризиків та особливостей розвитку України в умовах війни, можливостям інклюзивного розвитку агропродовольчого сектору та продовольчої безпеки України, можливостям забезпечення інклюзивного розвитку та соціоекономічним чинникам інклюзивного розвитку. Саме такі напрямки лягли в основу назв секцій VII Міжнародної науково-практичної конференції «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору», проведеної 16-17 листопада 2023 року.

Потрібно сказати, що дослідження вчених під керівництвом Лідії Шинкарук не припинялися ані під час пандемії, ані з початком широкомасштабних військових дій на території України. Навпаки, виклики, з якими довелося зустрітися всім нам протягом останніх років, зумовлювали акцент на прикладному характері досліджень, спрямованих на забезпечення інклюзивності в умовах необхідності повоєнного відновлення економіки України, її аграрного сектору, підтримки збройних сил України та волонтерства.

Саме тому до участі у конференції, окрім вчених з України та інших країн світу, активно залучаються і бізнес-практики, здатні поділитися досвідом.

Традиційно, координатором конференції виступила член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Шинкарук. У своєму вітальному слові вона закцентувала увагу на тому, що підвищення рівня інклюзії економіки України у світовий економічний простір є найактуальнішою темою сьогодення.

Далі з вітальним словом до присутніх звернувся проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України Вадим Кондратюк. Сказавши кілька слів стосовно важливості проведення таких заходів, він сконцентрував увагу на темі сьогоднішньої конференції, яка саме зараз набуває особливого значення, адже стосується надзвичайно важливого питання для всієї України, для її сталого розвитку та соціально-економічного зростання.

Декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук висловив впевненість, що фахові доповіді, повідомлення і дискусії, нові ідеї доповідачів та учасників конференції сприятимуть в майбутньому узагальненню наукових підходів й розробці рекомендацій щодо подальшого інклюзивного розвитку національної економіки.

З вітальним словом до присутніх також звернувся голова фермерського господарства «Ельдорадо» Юрій Антропов, який зауважив, що Україна має всі можливості для інклюзивного розвитку національної економіки, і дійсно важливою складовою даного процесу є агропродовольчий сектор.

Під час пленарного засідання, модератором якого була Лідія Шинкарук, учасники конференції мали можливість не тільки почути змістовні доповіді з новими ідеями стосовно інклюзивного розвитку економіки, а й долучитися до дискусії.

Доповідь Лідії Шинкарук з паралельною демонстрацією слайдів англійською мовою містила, зокрема, конкретні рекомендації щодо забезпечення сталого розвитку. Лідія Шинкарук звернула увагу аудиторії на індикатори так званого інклюзивного зростання та розвитку, які дають можливість виміряти таке зростання. Далі її доповідь стосувалася впливу війни росії на території України на рівень загальної безпеки у світі, зокрема, була представлена відповідна статистична інформація та показані зміни у динаміці.

  

 

Далі присутні мали можливість почути доповіді своїх закордонних колег, які охоче взяли участь у конференції. Потрібно відмітити, що колеги з різних куточків світу щорічно запрошуються до участі у конференції. Цього року доповідь професора Сігітаса Даукіласа з Vytautas Magnus University (Литва) і була сконцентрована навколо методологічно-практичних підходів до інклюзивної освіти. Доповідь доктора Квілінського з Лондонської академії науки і бізнесу у Великій Британії стосувалася питань синергійного співробітництва з європейськими установами та можливостями для економіки України, а доповідь президента Європейського інституту безперервної освіти, доктора наук, професора Й.Затько зі Словаччини відрізнялась особливою емоційністю у напрямку всебічної підтримки України. Пан професор Затько активно запрошував колег з України до співпраці та запевняв у своїй активній позиції щодо забезпечення політичної та економічної незалежності нашої Батьківщини.

 

 

Особливу зацікавленість аудиторії викликала презентація результатів спільного дослідження питань інклюзії українських військових у соціально-економічне середовище країни практичного психолога (Helping Hand Company, Inc,Бостон, США) Людмили Шепелєвої та доктора економічних наук, професора Емілії Прушківської. Студенти, які наразі здобувають ступінь магістра на кафедрі виробничого та інвестиційного менеджменту на освітній програмі «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами», долучилися до дискусії та задавали питання доповідачам.

На сьогодні неможливо лишатися осторонь проблем інклюзії військових та їх родин. В час, коли триває кровопролитна війна, реалізація соціальних проектів, спрямованих на підтримку та реабілітацію тих, хто повернувся з зони бойових дій, є питанням особливої гостроти. Саме тому доповідь І. Конончук, члена правління ГО «Єдність громади – заможне село», фахівця у сфері реалізації соціальних проєктів, а також управління фінансами транснаціональних компаній, стосувалася інклюзії військових та їх родин в рамках проекту «Рівний-рівному», а доповідь президента Ліги розвитку науки, директора Київської Бізнес Школи Торгово-економічної Місії України Віктора Тиркало стосувалася проблем формування міні екосистем розвитку територіальних громад у воєнний та повоєнний час.

Наприкінці конференції з результатами своїх досліджень виступив аспірант факультету агарного менеджменту О. Ковальчук та доповів стосовно інклюзії як фактору забезпечення сталого розвитку регіону.

 

 

 

 

Підводячи підсумки конференції, Лідія Шинкарук подякувала всім присутнім за участь, а своїм колегам по кафедрі – за плідну багаторічну роботу з організації та проведення конференцій, присвячених проблемам інклюзивного розвитку.

Хочеться вірити, що з приходом миру на нашу землю, з довгоочікуваною Перемогою над ворогом, Україна зможе дійсно забезпечити інклюзивний розвиток та інтенсивне економічне зростання. Війна стала надзвичайно важким випробуванням для нас усіх, але тепер однозначно повинна бути змінена застаріла модель господарювання, управління повинно набути інноваційних рис, а людські цінності повинні стати найважливішими. Мабуть, для цього нам потрібно ще змінити свій спосіб мислення, але, безперечно, вектор руху тепер уже обраний вірно.

Тож побажаємо представникам школи інклюзивної економіки під керівництвом Лідії Шинкарук подальших успіхів у роботі та головне – не спинятися на досягнутому!

Хочеться вірити, що поширення ідей інклюзивності стане все більш масштабним, що сприятиме розв’язанню проблем повоєнного відновлення та розвитку!

З вірою у ЗСУ! Слава Україні!

Катерина АЛЕКСЕЄВА,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook